שתף קטע נבחר

המשרד להגנת הסביבה: ירידה בפליטת חומרים מזהמים

ממרשם הפליטות של המפעלים בישראל עולה כי חלה הפחתה בשיעורים של 8%-62% בפליטת חומרים מזהמים לאוויר בין 2012 ל-2017. עם זאת, יש מפעלים שזיהמו יותר

המשרד להגנת הסביבה מפרסם זו השנה השישית ברציפות את מרשם הפליטות של המפעלים בישראל (מפל"ס), הכולל מידע מקיף אודות פליטות מזהמים לאוויר, לים, לקרקע ולמקורות מים (לאתר). המפל"ס מנגיש מידע על פליטות מזהמים לאוויר, לים, לנחל, לקרקע והעברות פסולת מכל המפעלים הגדולים.

 

המפל"ס הציג הפחתות בשיעורים של 8%-62% בפליטת חומרים מזהמים לאוויר בין 2012 ל-2017. במשרד להגנת הסביבה מייחסים זאת לדרישות בהיתרי הפליטה של המפעלים, וכן כתוצאה מהגברת השימוש בגז טבעי וצמצום השימוש בפחם לייצור חשמל. עוד יש לציין שבמפעלים הנדרשים בהיתרי פליטה לאוויר חלה הפחתה של 5% בפליטת חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים בשנת 2017.

 

תקלה בלפיד בבתי זיקוק (צילום: איריס גל) (צילום: איריס גל)
תקלה בלפיד בבתי זיקוק(צילום: איריס גל)

 

הפליטות של תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית לנפש בישראל עדיין גבוהות מהפליטות ברוב מדינות האיחוד האירופי. במשרד להגנת הסביבה אומרים כי המקור המרכזי לפליטות מזהמים אלו לאוויר נותר תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון, שעדיין מרבית מיחידות הייצור בהן פועלות ללא מתקנים מתקדמים להפחתת מזהמים. פליטת חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים המדווחים למפל"ס עלתה ב-1% בשנת 2017 ופחתה ב-44% במצטבר משנת 2012. במשרד מסבירים כי העליה בשנת 2017 נובעת בעיקר מעלייה בפליטות מפעלי אספלט (עלייה בייצור) ומטמנות פסולת מעורבת (תוספת הטמנה שנתית).

 

במפעל בתי זיקוק (בז"ן) חלה עלייה של כ-21% (46 טון) בפליטת NMVOC ועלייה של 18% בפליטות חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים. "עלייה זו נובעת מפליטות מרכיבים וציוד, בעוד שבשנת 2016 זוהו וטופלו 542 דליפות מהן נפלטו כ-18 טון במשך השנה, הרי שבשנת 2017 זוהו וטופלו 843 דליפות מהן נפלטו כ-59 טון במשך השנה. בנוסף לכך בשנת 2017 עיקר פעולות זיהוי וטיפול בדליפות בוצעו במחצית השנייה של השנה, ולפיכך משך הדליפה היה ארוך יותר", אומרים במשרד להגנת הסביבה.

 

יחד עם זאת במפרץ חיפה התרחשה הפחתה משמעותית בפליטות בשנת 2017: הפחתה של 29% בפליטת חומרים אורגניים נדיפים, ושל 61% במצטבר מאז 2012. כמו-כן התרחשה בשנת 2017 הפחתה של 7% בפליטת חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים ו-66% במצטבר מאז 2012. הפחתות אלו הושגו בעיקר בעקבות יישום דרישות המשרד להפחתת פליטות בתעשייה (כרמל אולפינים וגדיב) והפחתת החומרים אורגנים נדיפים הושגה בשנה האחרונה גם בשל סגירת מפעל חיפה כימיקלים.

 

הפליטות של אסדות הגז

דיווחי אסדת הגז תמר של נובל אנרג'י מוצגים בנפרד, מפני שהיא נמצאת במרחב הימי, מרוחקת כ-22 ק"מ מחופי ישראל. "השפעתה על הציבור ביבשה היא זניחה", אומרים במשרד להגננת הסביבה. "יודגש, כי בהתאם לדרישות חוק אוויר נקי ליישום מדיניות ה-BAT, המשרד דרש מנובל אנרג'י להפחית אף את הפליטות הללו, והתקנת אמצעי ההפחתה תושלם ברבעון הראשון של 2019 ותוביל להפחתת הפליטה מאסדת תמר ב-98%".

 

פליטת חומרים אורגניים נדיפים ללא מתאן (NMVOC) למפל"ס פחתה ב-15% בשנת 2017 ופחתה ב-8% במצטבר משנת 2012. נתון זה אינו כולל את דיווחי אסדות הגז של נובל אנרג'י מפני שהן נמצאות במרחב הימי והשפעתן - לפי המשרד להגנת הסביבה - על הציבור ביבשה היא זניחה. עליה של 20% נרשמה בדיווח על תקלות, בהם האירוע החמור של רותם אמרפט בנחל אשלים.

 

אסון נחל אשלים ביולי 2017 (צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים) (צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים)
אסון נחל אשלים ביולי 2017(צילום: מארק כץ רשות הטבע והגנים)
 

 

המפל"ס כולל גם מידע על פליטות בתקלות. בשנת 2017 דיווחו 78 מפעלים על פליטות בתקלות לכל מרכיבי הסביבה (כ-14% מהמדווחים). מדובר בעלייה של 20% במספר המדווחים על פליטה בתקלה בהשוואה לשנת 2016. הפליטה הבולטת ביותר היא של 2,713 טון חומרים שונים באירוע פריצת בריכת מי גבס חומציים של רותם אמפרט נגב לנחל אשלים ב-30 יוני 2017 - אירוע חמור הנמצא בחקירת המשטרה הירוקה.

 

הזרמת המזהמים לים התיכון פחתה ב-96% בשנת 2017 עם הפניית בוצת המכון לטיפול בשפכי גוש דן (שפד"ן) להרצת מתקן הטיפול החדש בבוצה.

 

הזרמת בוצת השפד"ן לים פסקה בפברואר 2017 עם סיום הרצת המתקן. כמו כן, בשנת 2017 חלה הפחתה של 46% בכמות המזהמים המוזרמים בקולחי מפעלים לנחלים. זאת, בעיקר לאור הפסקת הזרמת קולחי מפעל חיפה כימיקלים לקישון עם סגירתו.

 

באיגוד ערים - מפרץ חיפה אמרו כי הם רואים בחומרה את נתוני הזיהום של מפעל בז"ן במפרץ חיפה לשנת 2017. "הגידול בשנת 2017 בשיעור פליטת המזהמים, הן האורגניים והן החשודים כמסרטנים, אינו מקובל והאיגוד פועל וימשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו לצורך אכיפה תקיפה בנושא. לא מתקבל על הדעת ש-843 דליפות זוהו במפעל יחיד בשנה אחת – עם היקף פליטות מזהמים מצטבר של 59 טון. מדובר במספרים שערורייתיים שהאיגוד לא יעבור עליהם לסדר היום".

 

עוד נמסר כי "הנתונים הקשים על פליטות המזהמים של בז"ן באים על רקע הפחתה משמעותית בזיהום במפרץ חיפה, שנוצר בין היתר לאור הלחץ המסיבי שמפעיל האיגוד יחד עם הרשויות וארגוני הסביבה על המפעלים, וצמצום פליטות של 110 טון במפעל כרמל אולפינים הוא דוגמה מוצלחת לכך".

 

מבז"ן נמסר בתגובה: "קבוצת בז"ן פועלת בהתאם לנהלים המחמירים ביותר של המשרד להגנת הסביבה, לזיהוי וטיפול במקורות דליפה לא מוקדיים ממתקניה. בזן מבצעת מדי שנה כ-500,000 בדיקות לזיהוי מקורות דליפה לא מוקדיים אפשריים. הדליפות שהתגלו וטופלו בשנת 2017 מהוות כ-0.19% מסך הבדיקות השנתיות. מגמת שיפור איכות האוויר בחיפה, כפי שגם עולה מהדוח, מעודדת ובז"ן תמשיך לפעול למען שיפור איכות האוויר באזור". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מפרץ חיפה. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים