שתף קטע נבחר

הטיפול בדלקת כבד נגיפית כבר לא כל כך "כבד"

הפטיטיס C היא דלקת בכבד הנגרמת על ידי וירוס ההפטיטיס C. מחלה מדבקת, שעלולה להיות קטלנית ללא טיפול. פריצת הדרך המדעית בטיפול במחלה הפכה אותו לקצר, יעיל ובטוח יותר מטיפולים שהיו בשימוש בשנים עברו

הכבד, מלבד היותו האיבר הכבד ביותר בגוף (ומכאן שמו) הוא גם אחד האיברים החשובים ביותר לקיום חיים תקינים: הוא מסנן את הדם, מפרק רעלים ותרופות, משתתף בתגובה החיסונית, משמש כמקום אחסון של חומרים רבים ועוזר בשמירה על רמת גלוקוז קבועה בדם. צריכה מופרזת של אלכוהול, תרופות מסוימות, מחלות אוטואימוניות ואפילו מחלות גנטיות עלולים אומנם לגרום לדלקת ופגיעה בכבד, אך רוב המקרים של דלקת הכבד (המוכרת גם כ"הפטיטיס") הם תוצאה של זיהום נגיפי. ישנם חמישה סוגים של נגיפי הפטיטיס (מסומנים באותיות A-E).

 

רק לדלקות מסוג A ו-B קיים היום חיסון. לעומת זאת, בדלקת כבד נגיפית מסוג C, או "הפטיטיס C", שנגרמת כתוצאה מהדבקה בנגיף ה-HCV (Hepatitis C Virus), HCV, לכן 80% ממקרי ההדבקה יסתיימו במחלה כרונית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

היא "שקטה" ובלתי מורגשת - אך עם השנים עלולה לגרום לפגיעה קשה בתפקוד הכבד

מכיוון שהשלבים הראשונים של מחלת ה HCV הם "שקטים" והרס של הכבד הנו הדרגתי – ישנה חשיבות רבה לאיתור החולים ולטיפול בהם כבר בשלב מוקדם של המחלה. רוב החולים אינם חשים בסימפטומים של המחלה עד לשלבים מתקדמים של המחלה. מחלה שאינה מטופלת עלולה להוביל להרס של רקמת הכבד וירידה בתפקודי הכבד עד לצורך בהשתלה. בנוסף, השתהות בטיפול במחלה מעלה באופן משמעותי את הסיכון לחלות בשחמת והצטלקות של הכבד, בסרטן הכבד, באי-ספיקת כבד, ובנוכחות מחלות רקע אחרות גם הדרדרות למחלת כליות, בעיות קרישה והחמרה של סוכרת סוג 2.

 

עד לפני כ- 5 שנים, הטיפולים כנגד נגיף ההפטיטיס C היו ארוכים והראו יעילות נמוכה. עבור חלק מהחולים הם היו בלתי נסבלים, בשל תופעות הלוואי שלהם. פריצת הדרך המדעית שחלה בשנים האחרונות בפיתוח טיפולים מתקדמים כנגד המחלה, הובילה לפיתוח קבוצת התרופות ממשפחת (Direct acting antivirals (DAAs. הן תרופות אנטי-ויראליות הפועלות היישר על מנגנון השכפול של הוירוס ולכן הן יעילות במיוחד. הן ניתנות במתן פומי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

נכון להיום, הפטיטיס C, היא מחלה שניתנת לריפוי בפרק זמן קצר יותר (אפילו 8 שבועות בחלק מהמקרים), באחוזי יעילות גבוהים מאוד (למעלה מ- 95%), וברוב המקרים, מבלי לגרום לתופעות לוואי קשות.

 

הטיפולים זמינים בישראל וכלולים בסל הבריאות

טיפולים מתקדמים כנגד הפטיטיס C ממשפחת DAAs אושרו על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), על ידי המקבילה האירופית שלו (EMA) וגם על ידי משרד הבריאות בישראל - עדות לנחיצותם ולפוטנציאל הגלום בהם כדי למגר את המחלה. טיפולים אלו הוכללו במסגרת סל שרותי הבריאות לו זכאים החולים בישראל. כיום כל חולי ההפטיטיס C (גנוטיפים 1-4) זכאים לקבל את הטיפול במסגרת סל הבריאות.

 

זמינות הטיפולים ממשפחת DAAs לחולים בישראל נשענת על תוצאות מעודדות ממחקרים קליניים רבים, שכללו אלפי חולים, והוכיחו יעילות גבוהה בטיפול בחולים עם הפטיטיס C.

 

זאת ועוד, תוצאות "עולם אמיתי" מאשרות גם הן את פרופיל היעילות הגבוה של הטיפולים, כך שלאחר טיפול, לא ניתן היה לגלות את הוירוס בדם, עדות לכך שהזיהום חלף והחולים נרפאו.

 

המטרה: מיגור המחלה

בישראל ישנם כ-100,000 איש הנושאים את הנגיף. רוב החולים המאובחנים טרם טופלו. טיפול קצר ויעיל הוא בשורה של ממש עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם. כיום, 28 שנים בלבד לאחר גילויו של הנגיף, ארגון הבריאות העולמי הציב לעצמו מטרה למגר את הנגיף עד שנת 2030.

 

למידע נוסף ולקבלת הטיפול המתאים יש לפנות לרופא המטפל. לפרטים לחצו כאן >>>

 

שירות לציבור. המידע מוגש מטעם חברת AbbVie

 

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים