שתף קטע נבחר

"תעלומה אקוסטית": הקולות ממדף הקרח באנטארקטיקה

חוקרים שהציבו ציוד סיסמי במדף הקרח רוס, ששטחו יותר מזה של צרפת, קלטו צלילים משונים. החוקרים, שאמרו כי שכבת הקרח "רוטטת" כל הזמן, הוסיפו כי הקולות משתנים כתוצאה משינוי האקלים

מדענים שמנטרים את מדף הקרח רוס שבמערב יבשת אנטרקטיקה חשפו "תעלומה אקוסטית". באמצעות שימוש בחיישנים סיסמיים רגישים, המדענים הצליחו לקלוט צלילים שנשמעים כמו "בית רדוף רוחות" או כ"פסקול של סרט קולנוע דל תקציב משנות ה-50 על פלישת חייזרים לכדור הארץ". אבל מעבר להיותם מבהילים, הצלילים מראים כיצד תהליכים שונים, מרוחות ועד התחממות כדור הארץ, משפיעים את הקרח באנטארקטיקה. האזינו לקולות:

 

 

ג'וליאן צ'אפוט, מומחה לניטור רעשי רקע באוניברסיטת המדינה של קולורדו, אמר לאתר Earther כי תיעוד הצלילים היה "תאונה משמחת".

 

ב-2014, חוקרים פרסו ציוד סיסמי במדף הקרח רוס, הגדול ביותר ביבשת. צ'אפוט הצטרף לצוות בתקווה לצפות בשינויים עונתיים במסה של מדף הקרח. במקום זאת, הוא איתר במשך שלוש שנות מחקר חריגות שהתקשה להסבירן - ואשר הצביעו על גלים סיסמיים שלכודים בשכבה העליונה של הקרח. החוקרים גם אמרו כי שכבת הקרח "רוטטת" כל הזמן.

 

מדף הקרח רוס (צילום: merican Geophysical Union, NOAA and Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego)
מדף הקרח רוס(צילום: merican Geophysical Union, NOAA and Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego)

 

לדברי החוקרים, הם מצאו כי הרעידות נגרמו מרוחות חזקות שפגעו בשלג. לדבריהם, הצלילים משתנים כתוצאה משינויים במזג האוויר ובשכבות השלג.

 

"זה בערך כמו שאתה מנגן בחליל כל הזמן, על מדף הקרח", אמר ג'וליאן צ'אפוט, שעמד בראש צוות החוקרים שכתבו את המחקר.

 

מדף הקרח רוס הוא מדף הקרח הגדול ביותר באנטארקטיקה. שטחו 487,000 קמ"ר  (גדול משטח צרפת). עוביו כמה מאות מטרים, גובהו מעל פני הים נע בין 15 ל-50 מטרים. 90 אחוז מן הקרח המרכיב את המדף נמצא מתחת לפני הים.

 

מדף הקרח הוא ברובו חלק משטח חסות רוס, המהווה (על פי הכרזתה) חלק מניו זילנד. רוב מדינות העולם אינן מכירות בתביעת ריבונות זו. מדף הקרח קרוי על שם רב החובל ג'יימס קלארק רוס, שגילה אותו בתחילת המאה ה-20. רוס מיפה את חזית מדף הקרח. בשנת 1912, בעת המיפוי, מצאו פלקון סקוט ומשלחתו את מותם.

 

כתוצאה משינוי האקלים, הקרחונים באנטארקטיקה נעשים דקים יותר וחלקם מתנתקים מהיבשת. התנקתות הקרחונים, שנמסים באוקיינוסים, גורמת לעלייה במפלס פני הים וכתוצאה מכך גורמת לסכנת הצפה של ערי חוף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: merican Geophysical Union, NOAA and Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego
מדף הקרח רוס
צילום: merican Geophysical Union, NOAA and Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego
מומלצים