שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: בדיקת דם מאתרת את הטיפול המדויק של חולי סרטן ריאה

הבדיקה מרצפת 73 גנים רלוונטיים להתפתחות הסרטן, אשר כוללים את כל המוטציות הגנטיות שיש להן טיפול. בצורה כזו, האונקולוג יכול להתאים לאונקולוג להתאים טיפול תרופתי ספציפי לכל חולה. החוקר, פרופ' ניר פלד: "מעריך שבעוד כמה שנים נראה בדיקות כאלו אפילו כבדיקות סקר לאיתור חולים בשלבים מאוד מוקדמים ונציל חיי רבים"

בחודש שעבר התפרסם בכתב העת החשוב ביותר בתחום סרטן הריאות, ה-JTO, מחקר שנערך בישראל על ידי פרופ' ניר פלד, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים סורוקה ואחד ממומחי סרטן הריאה המובילים בישראל.

 

המחקר בדק את התרומה של השימוש בביופסיה נוזלית מסוג Guardant360 להתאמת טיפול מדויק לחולים עם גרורות. מדובר בבדיקת דם המאתרת מקטעים של דנ"א שמצויים בדם של החולה שמקורם בגידול הסרטני או בגרורותיו.

 

למעשה, הבדיקה מרצפת 73 גנים רלוונטיים להתפתחות הסרטן, אשר כוללים את כל המוטציות הגנטיות שיש להן טיפול מאושר לשימוש בעולם. כלומר, הבדיקה יכולה לאפשר לאונקולוג להתאים טיפול תרופתי ספציפי שאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי או לחילופין להראות אלו טיפולים רלוונטיים נמצאים במחקר קליני אשר עשויים להתאים לחולה.

 

סרטן ריאה היא מחלה בעלת תתי סוגים רבים של מוטציות ולכן יש חשיבות רבה באיתור הגורם המדויק שמאיץ את התפתחות הגידול הסרטני על מנת לטפל בחולה בתרופה ממוקדת מטרה שפועלת במדויק על מאפייני הגידול שלו. חלק מהמוטציות אינן מאותרות בביופסיה "רגילה" הנלקחת מרקמת הגידול ונדרשת בדיקה עם רגישות גבוהה כדי לאתר ממצאים זעירים שיכולים להצביע על אופציה טיפול אפקטיבית לחולה.

 

הבדיקה מרצפת 73 גנים רלוונטיים להתפתחות הסרטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבדיקה מרצפת 73 גנים רלוונטיים להתפתחות הסרטן(צילום: shutterstock)

 

שינוי משמעותי על האופן של בחירת הטיפול לחולה

המחקר שנערך על ידי פרופ' פלד יחד עם סמדר גבע בחן 116 חולי סרטן ריאה מסוג NSCLC בשלבי מחלה מתקדמים. החולים טופלו בישראל בין השנים 2014-2017. החוקרים ערכו מעקב אחר מדדים שמעידים על התגובה של החולים בעקבות טיפול שניתן להם על סמך תוצאות בדיקה גנומית מקיפה מסוג Guardant360.

 

החולים חולקו ל-3 תתי קבוצות:

הקבוצה הראשונה - חולים שטרם טופלו בטיפול כלשהו

הקבוצה השנייה - חולים שהמחלה שלהם התקדמה לאחר טיפול בכימותרפיה או בתרופות אימונותרפיות (תרופות שגורמות למערכת החיסון להילחם בגידול, ר"א);

הקבוצה השלישית - חולים שמחלתם התקדמה לאחר טיפול תרופות ממוקדות מטרה.

 

החוקרים הגיעו למסקנה שבדיקת הדם מאפשרת לרופא לקבל תמונת מצב על מאפייני הגידול של החולה. למידע הזה היה תרומה על אופן ובחירת הטיפול. על פי המסקנות של המחקר ב-65% מהחולים התגלה שינוי גנטי שניתן לתת לו טיפול בתרופות שמאושרות על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי.

 

בפועל, יותר ממחצית מאותם החולים טופלו בטיפולים ממוקדי מטרה כנגד המוטציה הגנטית שזוהתה בבדיקה. למעשה, המחקר זה מרחיב מחקרים קודמים לגבי החלטות טיפוליות בעקבות שימוש בביופסיה נוזלית לחולי סרטן ריאה.

 

"הבדיקה הראתה שהשימוש בבדיקות פשוטות מבחינת החולה ומתוחכמות מבחינה טכנולוגית ניתן לעשות שינוי משמעותי על האופן של בחירת הטיפול לחולה" מסביר פרופ' פלד "הבדיקות האלו גם מקצרות את הזמן עד שמתחילים את הטיפול, גם מקלות על התהליך שהוא עובר כי לא צריך לעשות ניתוח כדי לקחת ביופסיה מרמת הגידול והן בעיקר מאפשרות לנו הרופאים להתאים טיפול אפקטיבי לאחוזים מאוד גבוהים של החולים".

 

לאחרונה חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה פרסמו בכתב העת המדעי JAMA ממצאי מחקר שכלל 323 מטופלים להם בוצעה ביופסיה נוזלית Guardant360 שמשווקת בישראל על ידי אונקוטסט טבע ובמקביל גם בדיקת ביופסיה רגילה מרקמת הגידול. החוקרים הגיעו למסקנה שהביופסיה הנוזלית זיהתה כמות כפולה של מוטציות שניתן להתאים להן טיפול לעומת הביופסיה הרגילה שנלקחה מרקמת הגידול.

 

על סמך המחקרים האלו פרסם האיגוד הבינלאומי לחקר סרטן הריאה (IASLC) נייר עמדה שעליו חתומים המומחים הבכירים ביותר בעולם – ובכללם גם פרופ' פלד – הממליץ על שימוש בביופסיות נוזליות ככלי לאבחון ראשוני לחולי סרטן ריאה לפני השימוש בביופסיה מהרקמה בשל הזיהוי המדויק והמהיר יותר בבדיקות אלו.

 

"העולם המדעי צועד לכיוון שימוש בביופסיה נוזלית כבדיקה ראשונית לכל חולה בסרטן ריאות ואני מקווה שכבר שנה הבאה זו תהיה צורת הטיפול המקובלת", מסביר פרופ' פלד, "אני מעריך שבעוד כמה שנים נראה בדיקות כאלו אפילו כבדיקות סקר לאיתור חולים בשלבים מאוד מאוד מוקדמים של המחלה ובכך להציל חיים של רבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבדיקה שתאתר את הטיפול המדויק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים