שתף קטע נבחר

טיול צלילה באי קוקוס: גן העדן של הכרישים בלב האוקיינוס השקט

ברוכים הבאים לאי קוקוס - "רק" 500 קילומטרים מחופי קוסטה ריקה שוכנת לה פנינת הצלילה הנדירה הזאת שמהווה בית ללהקות כרישים ודגים ממינים שונים. יומן מסע מעולם אחר

 

האי קוקוס, השוכן בלב האוקיינוס השקט כ-500 קילומטרים מחופי מרכז אמריקה, הוא חלק ממדינת קוסטה ריקה והוא ללא ספק אחד המקומות היפים ביותר שראיתי, אם לא היפה ביותר. בחודש שעבר יצאתי לשם לספארי צלילה יחד עם עוד צוללים.

 

אתרי הצלילה המרהיבים של מקסיקו הפסיפית

 

נחתנו בקוסטה ריקה, ולאחר כמה ימים גדושים של רכיבה על סוסים, שייט רפטינג, קאנופי (אומגות ביערות), ביקור בשמורת הר געש וטיולים נוספים שבהם פגשנו קופים, לטאות צבעוניות, ציפורים, פרפרים, תנינים ומה לא – יצאנו לכיוון האי קוקוס בהפלגה שארכה כ-36 שעות. 

האי קוקוס (צילום: shutterstock)
האי קוקוס ממעוף הציפור(צילום: shutterstock)

מפת האי קוקוס (google maps)
(google maps)
 

האי קוקוס הוא הר וולקני תלול עם שלוש פסגות, שהגבוהה בהן מגיעה לגובה של 537 מטר. כל פיסת קרקע מכוסה בצמחייה עבותה של עצים ושיחים, וכל עץ מכוסה בשרכים ירוקים, מטפסים ושכבה ירוקה של צמחייה דקה. כל כמה מאות מטרים זורם נחל, ובגלל אופיו התלול של האי הוא מלא במפלי מים גבוהים שזרימתם מתחזקת מאוד בעקבות הגשמים המקומיים, שיורדים לפחות פעמיים ביום.

 

כמות המשקעים שיורדים היא עצומה, וגובהם הנמוך של העננים גורם לכך שהם נתקעים בוואדיות של האי, כך שהוא אפוף כמעט תמיד בערפל מסתורי. האי הוא אחת ממושבות הציפורים הגדולות ביותר באזור, כך שלכל הנוף הזה מתווספות אלפי ציפורים, שנכנסות ויוצאות כל רגע אל הים וממנו כדי לצוד דגים עבור הגוזלים שלהן. מעליהן מעופפות ציפורי הפריגטות שמחכות לגנוב את הדגים שהשחפים תופסים, כי הן לא יכולות להרטיב את הנוצות שלהן וקשה להן לצוד בעצמן.

 

אתרי הצלילה מסביב לקוקוס מאופיינים בהתרוממות סלעים וולקניים שחלקם מכוסים באלמוגים, אבל הם לא מזכירים שונית טרופית, אלא אלמוגי אוקיינוס פתוח וקריר. מסביב לאלמוגים קיימת אוכלוסיית דגי הריף, שהמעניינים ביניהם הם דגי הפרפרון והספר (Barber Fish). הדגים הצהובים היפים הללו מתגודדים בכמה מקומות המשמשים "תחנת ניקוי" לבעלי חיים גדולים יותר כגון כרישים, טריגונים וצבי ים.

האי קוקוס (צילום: בועז סמוראי, WildDive)
להקת צניניות (ג'ק פיש)(צילום: בועז סמוראי, WildDive)

האי קוקוס (צילום: בועז סמוראי, WildDive)
(צילום: בועז סמוראי, WildDive)
 

גולת הכותרת בצלילה בקוקוס היא כמות הדגים, שאין כמותה באף מקום אחר בעולם. אחרי סיור תת-ימי בתחנות הניקוי השונות צללנו בקבוצה לסיור אל המים הכחולים במעלה הזרם, ומיד הבחנו בכתם שחור ענק שהתברר כלהקת ענק של דגי "ג'ק פיש", סנפר ואחרים, בכמויות שפשוט אין לתאר. הדגים לפעמים מתאספים ומתאגדים לכדורים ענקיים, ובפעמים אחרות פשוט זורמים כמו נהר של דגים שלא נגמר.

 

קוקוס הוא אי הכרישים האולטימטיבי. משהו בתנאי הטבע הפך אותו לנקודה הכי טובה בעולם לצפייה בכרישים. אפשר למצוא בו הרבה מאוד מינים של כרישים, בכמויות ענקיות ובהתנהגות ייחודית של התאגדות המונית של מינים שקשה למצוא בכל מקום אחר בעולם.

 

האי קוקוס הוכרז כשמורת טבע וכאתר מורשת של אונסק"ו, והשמירה על הטבע בו היא ערך עליון. באי יש תחנת מכ"ם ותקשורת שפועלת 24 שעות ביממה. כל ספינה שלא נרשמת מראש מול התחנה זוכה לאזהרה. פעם ביום ופעם בלילה, סירת הפיקוח מקיפה את האי כדי לוודא שדייגים לא חוקיים לא חמקו פנימה בכלי שייט קטן מתחת לקליטת הרדאר. בעקבות הפיקוח ההדוק אוכלוסיית הכרישים החלה לשגשג, ובהם גם כרישי הנמר שמצאו לעצמם חלקת גן עדן שבה הם מוגנים מדייגים ויכולים ליהנות ממזון בלתי מוגבל של מיליוני דגים.

האי קוקוס (צילום: בועז סמוראי, WildDive)
פטישן באי קוקוס(צילום: בועז סמוראי, WildDive)

הפיקוח על הצלילות באי קוקוס הוא מההדוקים ביותר בעולם. ישנה הגבלה של 60 צוללים בלבד באי בשבוע, לכל צולל מותר לצלול שלוש צלילות ביום, וחל איסור על צלילה של שתי קבוצות באותו אתר במקביל, כדי לא להעמיס יתר על המידה על בעלי החיים ולשמור על התנהגות טבעית ורגועה.

 

מיד כשהגענו לאי הגיע צוות פקחי השמורה, שהעבירו לנו מצגת מעניינת על האי קוקוס ובעלי החיים שלו ועל כללי ההתנהגות במקום. הפקחים אף התלוו אלינו לחלק מהצלילות, כדי לוודא שאנחנו מתנהגים בצורה ובאופן שמכבד את הטבע ושומר עליו.

 

רוברטו קוברו מונוז הוא אחד מ-30 הפקחים שמוצבים באי. הוא עובד במשך חודש ואז נח במשך שבועיים בבית. בתשובה לשאלה מהו האתר האהוב עליו בקוקוס, הוא ציין את ה"רוקה סוסייה", הסלע המלוכלך. "אפשר לראות שם הכל", סיפר רוברטו, "החל מלהקות ענק של דגי ג'ק פיש, להקות גדולות מאוד של כרישי פטיש וכרישי סילקי, וגם כרישי לווייתן, מנטות ענק, דגי מולה מולה ועוד. האתר מספק גם צד מוגן מהזרם, וגם גבעה תת-ימית שמושכת אליה המוני בעלי חיים". יש לציין שהאתר הזה הפך לאהוב ביותר גם על רוב חברי הקבוצה שלנו, מאותן סיבות שציין רוברטו.

האי קוקוס (צילום: בועז סמוראי, WildDive)
להקת פטישנים, אופיינית באזור זה(צילום: בועז סמוראי, WildDive)

האי קוקוס (צילום: בועז סמוראי, WildDive)
כרישים לבני קצוות(צילום: בועז סמוראי, WildDive)

האי קוקוס (צילום: בועז סמוראי, WildDive)
כריש טיגריסי(צילום: בועז סמוראי, WildDive)
  

האי קוקוס (צילום: בועז סמוראי, WildDive)
צילום קבוצתי של כל החבר'ה(צילום: בועז סמוראי, WildDive)

המפגש עם כרישי הטיגריס היה החוויה העוצמתית ביותר שהייתה לי באי קוקוס. לראות טורף על כל כך גדול ועוצמתי לידך במים זאת חוויה מדהימה. חוויה נוספת הייתה לראות שני כרישים לבני קצות סנפיר מזדווגים לידי במים.

 

אילן ורד, מנכ"ל חברת וויילד דייב (Wild Dive) שבאמצעותה יצא הטיול, הוסיף: "כיום אנחנו נתקלים בביקוש גובר ועולה מצד קהל הצוללים להגיע ליעדי הצלילה שבהם ניתן להבטיח חוויית צלילה עם בעלי החיים הגדולים, ובראשם הכרישים. כשם שאנשים נוסעים לאפריקה ולשמורות כגון הסרנגטי על מנת לצפות בבעלי החיים הגדולים ובנדידת החיות, כך גם בצלילה, המטיילים מעוניינים לצפות בטבע בשיא עוצמתו. טיולי הצלילה לאי קוקוס הם מהמוצלחים ביותר בתחום, והחוויה המופלאה והאיכותית מביאה את היעד לראש הפסגה במפת יעדי הצלילה העולמיים".

 

בועז סמוראי הוא מדריך צלילה בכיר, מדריך טיולי צלילה וצלם תת ימי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בועז סמוראי, WildDive
כרישים לבני קצוות
צילום: בועז סמוראי, WildDive
מומלצים