שתף קטע נבחר

ראיתם פעם גבר עובד בחנות לבני נשים?

ההתקפה נגד הממונה על שוק ההון, שהפסיק את העסקת הנהגת שלו, אוטומאטית ומתלהמת. זכותו לא לרצות להימצא עם אישה ביחידות מטעמי צניעות, דת או בקשה של רעייתו

 

משה ברקת (צילום: אוראל כהן)
משה ברקת(צילום: אוראל כהן)

החלטתו של הממונה על שוק ההון הנכנס ד"ר משה ברקת להפסיק את העסקתה של הנהגת של קודמתו בתפקיד מחמת היותה אישה, מעלה כמה שאלות משפטיות ומוסריות, אבל בניגוד לתגובות מאז, לא מדובר בהכרח באפליה פסולה על רקע מגדרי. אם ברקת מעדיף שלא להימצא לבדו בחברת אישה, בשעות חריגות וביחידות, וזאת מטעמי צניעות או דת או אפילו מפאת בקשתה וכבודה של רעייתו, האם מדובר במהלך פסול? התשובה שלילית.

 

 

מחובתנו לשאול את עצמנו כיצד היינו מגיבים למשמע ידיעה הפוכה, שבמסגרתה החליפה בכירה את הנהג האישי בנהגת מתוך רצון להימנע מנוכחות עם גבר לבד.

 

מגדר לא אמור לשמש בסיס להעסקה או לאי-העסקה של אדם, אבל לכל כלל יש את היוצא מן הכלל. במדינת ישראל, שבה עדיין יש משקל לשונות הנובעת מתפיסות דתיות, יש מקום לעצור את הביקורת המתלהמת ולהקדיש לרגע מחשבה לעניין.

 

בין אם מסכימים לכך או לא, יש תפקידים שחסומים לחלוטין בפני נשים: רב שמקבל את משכורתו מהמדינה יהיה תמיד גבר, גם דייני בתי הדין הרבניים הם לרוב גברים בלבד (לאחרונה חל בכך שינוי מבורך). האם האפליה הזו מותרת? החוק הישראלי אומר שכן. האם נאלץ את מקהלת הרבנות הראשית לקבל זמרות לשורותיה? כנראה שלא. גם בחנות לבני נשים כנראה שלא יעסיקו גבר.

 

לכן, לפני שחורצים את דינו של ברקת, מן הראוי להעמיק ולברר עוד עובדות. הכלל החשוב ביותר שיישמר הוא לשאוף שאדם לא ייפגע בשל היותו גבר או אישה, או ייפגע כמה שפחות כשיש טעמים אחרים ש"מצדיקים" זאת.

 

מערכת המשפט הישראלית התמודדה בעבר עם סוגיה דומה במקרה של סגנית מנהל בית ספר חרדי בדרום שהועברה מתפקידה, משום שהמנהל פיתח כלפיה רגשות. בית הדין פסק כי החלטה זו מהווה אפליה אסורה מחמת מין, בית הספר חויב לשלם לה 60 אלף שקל והמנהל עוד 40 אלף שקל. בית המשפט קבע שאפשר היה להעביר את המנהל מתפקידו ולא את הסגנית.

 

במסגרת יחסי עבודה תקינים יש לשמור על כל הצדדים, על המעסיקים והעובדים, על נשים וגברים. אין לבטל חשש או אי-נוחות של מעסיק, מעסיקה, מועסק או מועסקת, כשם שאין לאפשר אפליה פסולה ובלתי מוצדקת. בסופו של דבר כל מקרה יבחן על פי נסיבותיו, ובכל מקרה רצוי לבחון לפני שחורצים גורלו של אדם.

 

  • עו"ד נעמה בכר שבתאי היא ראשת מחלקת דיני עבודה במשרד בכר שבתאי ועוסקת בייצוג מעסיקים

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביבית שבתאי
עו"ד נעמה בכר שבתאי
אביבית שבתאי
מומלצים