שתף קטע נבחר

החלטתם להיבדק ל-HIV? אלו הבדיקות שניתן לבצע

הוועד למלחמה באיידס מאפשר לבצע בדיקות בכל המרכזים שלו ברחבי הארץ באופן אנונימי. אלו בדיקות קיימות, מה כל אחת בודקת ומה חשוב שתדעו לפני התהליך?

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

בדיקה לגילוי HIV היא תהליך שלעיתים מלווה בחששות. מי יידע, מה יקרה אם, ומה בכלל בודקים? ההחלטה לעבור את הבדיקה משקפת את מידת האחריות של הנבדקים בשמירה על בריאותם ובריאות הפרטנרים/ות שלו.

 

מרכזי הבדיקות האנונימיות של הוועד למלחמה באיידס פועלים כבר שנים רבות, ומהווים מוקד הסברה חשוב לכלל האוכלוסייה ומקור תמיכה וסיוע לאנשים המתגלים כחיוביים.

 

בדיקות HIV אנונימיות בוועד

הוועד למלחמה באיידס מפעיל מרכזי בדיקות אנונימיות בתל-אביב, חיפה ובאר-שבע. בכל אחד מהסניפים ניתן לבצע בדיקות מהירות ורגילות ל-HIV ולעגבת. בסניפי הוועד בבאר שבע ובחיפה, ניתן לבצע בדיקות נוספות לכלל מחלות המין בצורה אנונימית.

 

את מרכזי הבדיקות פוקדת אוכלוסייה מגוונת ברמות סיכון שונות: צעירים בגילאי 16-30, בפרט בגילאי העשרה, הטרוסקסואלים, גייז, זוגות המגיעים יחדיו לבדיקה במטרה לקיים יחסי מין בטוחים ללא קונדום ועוד.

 

כמו כן, מגיעים נבדקים יוצאי הקהילה האתיופית, מהגרי עבודה ואנשים אשר חפצים בפרטיותם. מרכזי הוועד נבדלים מנותני שירותי בדיקות HIV אחרים בארץ, בהיותם נותני ייעוץ ומענה ממוקדים ומותאמים לפונה. המרכז שם דגש על אנונימיות, מתן ייעוץ אישי, היעדר שיפוטיות ונגישות המקום והבדיקה.

 

ייעוץ מקדים

שיטת העבודה במרכזי הבדיקות כוללת תהליך ייעוץ טרם לקיחת הבדיקה ובמעמד מתן התוצאה.

 

בודקי מיומנים ומוכשרים לביצוע הבדיקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בודקי מיומנים ומוכשרים לביצוע הבדיקות(צילום: shutterstock)

 

לקיחת דם

בחדר הבדיקות ימתין לכם בודק מקצועי שייקח מכם דגימת דם. כל הבודקים המתנדבים במרכז, הם בעלי רקע רפואי ובוגרי הכשרה מיוחדת של הוועד למלחמה באיידס. חרדת מחטים? אל דאגה, נעבור את זה יחד.

 

הבודקים שלנו הם מיומנים ורגישים, ובכל שלב בתהליך, ניתן לשאול אותם כל שאלה שמטרידה אתכם. מרכז הבדיקות שלנו הוא המרכז הוותיק ביותר בישראל ועומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר (צוות מוכשר ומיומן, ציוד חדש לכל בדיקה).

 

כל הבדיקות המוצעות בוועד הן מאושרות FDA האמריקאי, ונמצאות בשימוש הארגונים המובילים בעולם בתחום הטיפול והמניעה של HIV.

 

אילו בדיקות קיימות?

 

בדיקה קומבו

נקראת גם "הבדיקה המשולבת"/"הבדיקה הרגילה"/"אלייזה" ( מסוג HIV Ag/Ab Combo Assay ) מאתרת נוכחות של נוגדנים ואנטיגן (חלבון נגיפי) שנקרא P24.

 

מאחר ולגוף שלנו לוקח זמן לפתח מספיק נוגדנים כדי שהבדיקה תזהה אותם, קיימת תקופת חלון של לפחות שלושה שבועות מהחשיפה האפשרית שבמהלכה לא ניתן לדעת בוודאות אם אכן התרחשה הדבקה.

 

ברוב המקרים המוחלט, ניתן לזהות הדבקה כבר לאחר שלושה שבועות מרגע החשיפה לנגיף. עם זאת, על מנת לשלול הדבקה ב-100% יש לבצע בדיקה גם לאחר שלושה חודשים מהחשיפה.

 

בשורה התחתונה: הבדיקה הרגילה נותנת לכם תוצאה מהימנה לגבי כל מה שקרה לכם מהיום שנולדתם ועד לפני 21 יום. ניתן לחזור על הבדיקה לאחר 12 שבועות במטרה לשלול מקרים נדירים של אבחנה מאוחרת מאחר ובדיקה זאת נשלחת למעבדה, ניתן לקבל את תוצאותיה תוך מספר ימים (עד עשרה ימי עבודה מיום הבדיקה).

 

בדיקה מהירה

הוועד למלחמה באיידס הוא חלוץ הבדיקות המהירות בישראל והחל בביצוען כבר בשנת 2005. מדובר בבדיקה שזהה באמינותה לבדיקת הקומבו וניתן לקבל את תוצאותיה תוך חצי שעה בלבד.

 

שימו לב: 'תקופת החלון' של בדיקה זאת היא שונה. הבדיקה בודקת אתכם מיום לידתכם ועד לפני שלושה חודשים. כל מי שמבצע בדיקה מהירה בוועד, דגימת הדם שלו נשלחת גם לבדיקת הקומבו. כך, תוכלו לקבל תוך חצי שעה תוצאה מהימנה לכל מה שקרה לכם עד לפני 3 חודשים, ותוך מספר ימים תוכלו לדעת אם התוצאה שקיבלתם בבדיקה המהירה זהה לתוצאה של הבדיקה הרגילה כלומר עד לפני 21 ימים.

 

בדיקות אבחנה ל-HIV

במקרה של תוצאה חיובית בבדיקה משולבת, יש לבצע בדיקה נוספת שתאבחן באופן חד משמעי את נוכחות הנגיף בדם הנבדק.

 

Western Blot / Geenius

בדיקה היודעת לזהות את פרופיל הנוגדנים הספציפי ל-HIV בדם הנבדק. כפי שכבר אמרנו, בחלק מהמקרים הגוף יודע לייצר מספר נוגדנים שונים כנגד גורם זר אחד. בדיקת WB מורכבת מאנטיגנים שונים של הנגיף אשר נגדם יודע הגוף לייצר נוגדנים ספציפיים, ו"תופסת" את הנוגדנים הספציפיים וממפה אותם.

 

למעשה, הבדיקה בודקת 7 סוגים שונים של אנטיגנים לנגיף. לבדיקה זו ספציפיות (ודאות) קרובה ל-100%. בנוסף, בדיקת WB היא בדיקה מסובכת, ארוכה ויקרה. לפי נוהל משרד הבריאות בכל מקרה של בדיקת משולבת חיובית יש לבצע בדיקה מאמתת מסוג WB.

 

בישראל לא ניתן לבצע בדיקת WB באופן אנונימי ונדרשים לכך שם ותעודת זהות. הפרטים אינם מועברים לאף גורם (מלבד המעבדה המרכזית לאימות (HIV והם משמשים אך ורק לצורכי מעקב כללי על שיעורי התחלואה בישראל (מידע אפידמיולוגי).

 

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים