שתף קטע נבחר

פחד של בחירות

ביום שלישי יתקיימו בחירות האמצע החשובות ביותר שידעה ארה“ב. עו"ד דן שחורי, מנכ"ל הקונגרס היהודי האמריקאי, שעזר לנו להתכונן בחודשיים האחרונים, מגיש תדרוך אחרון. לכו להצביע

ארבעה לימים בחירות,ולפנינו ארבעה נקודות שכדאי להתרכז בהן:

 

מורה נבוכים לבחירות האמצע בארה"ב

ביום שלישי, שישה בנובמבר, מיליוני אמריקנים בעלי זכות הצבעה ילכו לקלפיות ויצביעו עבור המתמודדים השונים לסנאט, בית הנבחרים, לתפקיד המושל במספר מדינות ועוד מספר תפקידים פדראליים. בכ-20 מדינות החלו להצביע מבעוד מועד על מנת לייעל את ההליך.

בסנאט, ישנם 100 מושבים. לרפובליקנים רוב עם 51 מושבים, הדמוקרטים מחזיקים ב-47 מושבים וישנם שני סנאטורים עצמאיים שלרוב מצביעים עם הדמוקרטים. בבחירות הקרובות, 35 מושבים בסנאט עומדים לבחירות. 24 מהם מאוישים על ידי הדמוקרטים, תשעה על ידי הרפובליקנים ושניים עצמאיים. בשביל לכבוש מחדש את הסנאט, אותו איבדו ב-2014, על הדמוקרטים לנצח בשני מושבים השייכים כרגע לרפובליקנים (וכמובן לשמור כוחם).

בבית הנבחרים המצב קצת שונה – הרוב שייך למפלגה הרפובליקנית. כל 435 המושבים ב-50 המדינות, עומדים לבחירה (ישנם עוד מושבים מטעם מחוז קולומביה, שטחים השייכים לארה"ב, ובחירות מיוחדות). ישנם כ-75 מירוצים צמודים, ו50 מיליון אמריקנים המתגוררים באותם מחוזות הם שיקבעו כיצד ייראה בית הנבחרים בקדנציה הבאה. גם המירוץ לתפקיד המושל נעשה מעניין בחלק מהמדינות. בנוסף לבחירות לתפקידים הפדראליים בוושינגטון, 6,555 תפקידים נוספים עומדים לבחירה הכוללים 36 מירוצים למושל מדינה.

 

בחלק מהמדינות עדיין ניתן להירשם להצבעה. במדינות כמו ניו המפשייר ומונטנה, ניתן אף להירשם באותו היום.

 

המבחן של טראמפ

היסטורית, בחירות האמצע של ארה"ב מהוות מבחן לתמיכת הציבור בנשיא המכהן. השנה, עם נשיא קונטרובסלי כמו טראמפ, זה יותר מתמיד. ב-2010 , 60 אחוזים מהמצביעים סיפרו כי הנשיא אובמה מהווה פקטור משמעותי וב-2012 הנתון ירד ל-52 אחוזים. בשנת 2018, האחוזים עולים – מסקר עדכני שנערך עבור העיתון USA TODAY, שלושה מכל ארבעה מצביעים אמרו כי תפקודו של טראמפ ישפיע על הבחירה שלהם.

טראמפ משקיע אחוז ניכר מזמנו ומרצו בבחירות האלה – מופיע באירועים, מצייץ כמו ציפור בטוויטר, מתראיין בכל כלי תקשורת אפשרי. בשלל האירועים הוא חוזר על נרטיב דומה – "הצבעה למועמד במדינה היא כמו הצבעה עבורי". האם מדובר בנכס או בנטל? באנלוגיה לנדל"ן, זה הכל עניין של LOCATION, LOCATION, LOCATION. המועמד עושה את החישוב הפנים מדינתי, וההחלטה תתקבל בהתייחס לאחוזי תמיכה במדינה בו המועמד מתמודד.

 

- (EPA)
(EPA)

 

הניוז סייקל נשלט על ידי טראמפ. אפילו הרצח המתועב שארע בבית הכנסת בפיסטבורג סוקר בהתייחס לנשיא. כך למשל, אינספור פאנלים בתקשורת האמריקאית דנו בציוצו של טראמפ שבהינתן והיה מאבטח האירוע היה נמנע והתנגדות חלק מהקהילה לביקורו בעיר. לא זו אף זו, טראמפ הטיל השבוע בלון ניסוי בו הודיע כי הוא רוצה לבטל את התיקון שמעניק אזרחות למי שנולד בארה"ב. הוא נוקט בטקטיקה של פחד, וכאשר הסוגייה המרכזית היא הגירה – השיח נוטה לטובתו.

 

הגל הכחול

בארה"ב, כאשר מפלגה אחת זוכה בנצחונות מאסיביים, וכאשר הצבע המזוהה עם המפלגה הדמוקרטית הוא כחול, השאלה שעוברת כחוט השני היא האם הדמוקרטים יצליחו לגלוש על הגל הכחול ולנצח הן בסנאט והן בקונגרס. לא הייתי ממליץ לדמוקרטים לקפוץ על הגלשן. על פי הסקרים מהימים האחרונים של FiveThirtyEight, המנוהל על ידי הסוקר המוערך נייט סילבר, הסיכוי כי הדמוקרטים יצליחו לעשות מהפך בסנאט הוא אחד לשבע. המירוצים אשר היוו נקודת האור עבור הדמוקרטים, נוטים יותר לכיוון המפלגה של טראמפ והפער רק הולך ונוסק. בטקסס למשל, הנחשב לאחד המירוצים המעניינים ביותר, הגדיל הסנאטור השמרן טד קרוז את הפער ל-10 אחוזים, ובאינדיאנה הרפובליקני ברון מוביל על הדמוקרט דונלי בשלושה אחוזים.

עם זאת, בבית הנבחרים, לפי הסקרים האחרונים (אבל מי מאמין לסקרים בימים של פוסט טראמפ וקלינטון) עולה כי לדמוקרטים סיכוי רב יותר לנצח, או ליתר דיוק, 86.1 אחוזים לפי נייט סילבר שציינתי לעיל.

 

- (Reuters)
(Reuters)

 

הפתעת אוקטובר

בדרך כלל בחודש אוקטובר מתרחשים אירועים שמשפיעים על הבחירות בחודש נובמבר. בארה"ב, היו לא מעט כאלה. ראשית, "הקרוון", הצילומים של אותם אלפי מהגרים ממרכז אמריקה הנוהרים לארה"ב. שנית, שליחת הפצצות לדמויות מובילות המזוהות עם הצד השמאלי של המפה הפוליטית, הכוללת את משפחת קלינטון, רוברט דה נירו ורשת CNN. שלישית, הרצח בבית הכנסת בפיטסבורג, בו נרצחו 11 בני אדם.

לעניות דעתי, אירוע הקרוון יחזק את המפלגה הרפובליקנית. התמונות מהדרום מחזקות את נרטיב הפחד, וכאשר טראמפ רומז שחלק מאותם מהגרים פוטנציאליים הם חשודים בפעילות עוינת כלפי ארה"ב, זה מפחיד את האנשים ומגביר את הסיכויים לשלשל את הפתק האדום בקלפי. לעומת זאת, שליחת הפצצות עשויה לחזק את הדמוקרטים, אשר מגביר את הסלידה מהתקפותיו של טראמפ כלפי התקשורת וכלפי המפלגה הדמוקרטית. הפיגוע בפיטסבורג הציב את טראמפ בבעיה – מצד אחד הפיגוע מעורר פחד, רגש שמחזק את המפלגה הרפובליקנית. מן הצד השני, הרוצח הינו איש ימין קיצוני אשר טראמפ אינו ידוע בביקורת עליהם.

עד כמה לאירועים הללו תהיה השפעה? בסופו של דבר האירועים מחזקים את הנרטיב בקרב הבייס המפלגתי. בכל הסקרים שנעשו לאורך החודשים האחרונים, נראה כי גם לדמוקרטים וגם לרפובליקנים יש תמריץ חזק יותר מאשר בעבר לצאת ולהצביע. כך שלא בטוח שהאירועים יעשו את ההבדל

כך או כך, ביום שאחרי ה-6 בנובמבר, כולם ידברו על הדבר הבא – הבחירות לנשיאות ב-2020. הבחירות הללו יהוו אינדיקציה טובה למה שנראה בעוד שנתיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי יזכה ברוב? בחירות האמצע
מומלצים