שתף קטע נבחר

חדש: מכשיר ניווט ללוחמים שיעקוף יכולות לשיבוש GPS

גורמים עוינים מסוגלים לשבש מכשיר לאיתור חיילים שמבוסס על מערכת ניווט לוויינית. עכשיו הגיעה התשובה: המכשיר החדש יאפשר לאתר חיילים ולעזור להם בניווט. ההצטיידות - בעוד שנתיים

 

 

מכשיר ניווט ואיתור מיקום לכל לוחם חי"ר – ללא GPS: במחלקת פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון סיימו לאחרונה לערוך תחרות בין עשר חברות ישראליות וזרות, להצגת מכשיר חדש עבור לוחמי צה"ל שיאפשר לאתר באופן מיידי את מיקומו של כל חייל שנלחם בשטח האורבני, ולסייע לו לנווט אל היעד. מכשירים דומים קיימים כיום אצל לוחמי חי"ר, בעיקר מפקדי כיתות, מחלקות ופלוגות, אך הם מבוססי GPS וסובלים משתי בעיות מרכזיות: האויב משתמש במכשירים לשיבוש אותות GPS, וקליטת אותות הלוויינים במכשירים אלה בתוך מבנים בשטח האורבני אינה אפשרית באופן רציף.

מכשיר ניווט חדש ללוחמים, ללא GPS (צילום: רועי עידן)
מכשיר ניווט חדש ללוחמים(צילום: רועי עידן)

ניווט ללא GPS ()
ניווט ללא GPS. חדש בצה"ל
 

במשרד הביטחון החליטו לבצע את המהלך באמצעות מנגנון חדש לפיתוח ורכש מהירים, על מנת לזרז הליכים. במקום מחקר ופיתוח ממושכים ויקרים, שיימשכו שלוש עד חמש שנים עד שהחייל הראשון ייהנה מפירותיהם ויקבל את המכשיר, החברות שהשתתפו בתחרות נדרשו להציג את מכשיריהן הבשלים תוך כמה חודשים באופן ייחודי: לפני כחודש הובאו נציגי החברות לניסוי מרכזי משותף במתקן האימונים הגדול ללחימה בשטח בנוי בבסיס צאלים בדרום, על מנת להמחיש בצורה הטובה ביותר את התווך שבו יופעלו המכשירים.

 

90 חברות ישראליות ובינלאומיות הגישו הצעות לקול קורא שהפיץ משרד הביטחון בארץ ובעולם, ועשר מהן, לאחר בחינה ומיונים, הגיעו לשלב התחרות הסופי בצאלים. תעשייה ביטחונית ישראלית גדולה וחברת סטארט-אפ מקומית קטנה זכו בשני המקומות הראשונים, וכעת בוחנים במשרד הביטחון ובחטיבה הטכנולוגית בזרוע היבשה בצה"ל את פיתוחיהן השונים - המכשיר הסופי כנראה ישלב ביניהם.

 

התעשייה הישראלית הגדולה הציגה בהצלחה את יכולת האיכון של כל חייל בכוח, באופן שמחשב על ידי חיבור רשתי בין כלל החיילים את מיקומו של כל אחד מהם. חברת הסטארט-אפ תרמה את אלמנט הניווט: הגעה אל היעד באמצעות מדידים אינרציאליים (התמדיים) זעירים שנמצאים על גוף הלוחם ומחשבים את מהירות צעידתו, כיוון הליכתו ומספר צעדיו. טכנולוגיה זו קיימת כבר במגזרים אזרחיים, כמו בפעילות ספורט, ויידרש לה "שיוף" על מנת להופכה לאמינה יותר לאורך זמן עבור צורך צבאי-מבצעי.

 

המהלך מתנהל בשיתוף פעולה עם הצבא וגורמי פיתוח רשמיים אמריקניים, ולכן חלק מהחברות שהציגו בתחרות הן מארה"ב. במשרד הביטחון מעריכים כי אבטיפוס ראשון ומבצעי שישלב בין הטכנולוגיות יוכרז בתוך כשנה, ובמהלך שנת 2020 תחל ההצטיידות לכוחות בשטח, לא רק ללוחמים ביחידות מובחרות אלא לכלל החי"רניקים בחטיבות הסדירות, תחילה מרמת מפקד המחלקה ובהמשך גם לחיילים. ככל שהרכש יהיה גדול יותר, כך יצומצמו עלויות הפרויקט, מעריכים במשרד הביטחון.

 

לא מן הנמנע כי בחודשים הקרובים תשולב גם טכנולוגיה נוספת שנבחנה בתחרות – התמצאות אופטית לפי תמונות בשטח הלחימה שהמכשיר מתעד תוך כדי תנועת החייל, ועל בסיס מאגר תמונות שמוטען מראש במכשיר וכך מזהה את מיקומו. המכשיר אמור גם לאפשר לכוחות לסכל מהר יותר ניסיונות חטיפה של האויב – מטרה מרכזית של חמאס וחיזבאללה בכל עימות.

 

"חלק מהיכולות האלו קיימות כבר בשוק האזרחי, כמו בקניונים", הסביר ל-ynet גורם בכיר במשרד הביטחון שאמון על הפרויקט, "אבל בשטח אויב יש אילוצים אחרים מאשר ברחוב בתל אביב, ולכן לקחנו את החברות למתקן הצבאי בצאלים לתחרות בלתי מסווגת. אנו יודעים כעת מהן החוזקות ומהן החולשות של כל טכנולוגיה, וכעת נגבש תפיסה טכנו-מבצעית עם שילוב בין חברות, כדי שנקבל את המכשיר המדויק והאמין ביותר. טכנולוגיה נוספת שבחנו היא בשיטת המיפוי האלקטרו-מגנטי: איתור החיילים על בסיס אותות קרינה שפולטים כלל המכשירים במרחב, כמו מכשירי קשר, טלפונים ניידים ואלחוטיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מכשיר האיתור יעבוד גם במנהרות
צילום: רועי עידן
מומלצים