שתף קטע נבחר

עצבות בהנקה - יש דבר כזה

חרדה, עצבנות, דאגה עמוקה, עצב וחוסר תקווה, אלו רק חלק מהסימפטומים של תופעת עצבות בהנקה המתרחשת שניות לפני יציאת החלב. מדובר בתופעה די נדירה אך חשוב להכירה כדי לטפל בקושי ולהתמודד עם המצב

עצבות בהנקה (D-MER - Dysphoric Milk Ejection reflex) עם רפלקס שחרור חלב הוא מצב נדיר שמופיע אצל אימהות מניקות או שואבות, שניה לפני שהחלב מטפטף מהשד.

 

D = Dysphoric - דיספוריה המוגדרת במילון כתחושה של אי שביעות רצון, חרדה, חוסר מנוחה, עצבות או עצבנות. MER = Milk Ejection reflex - רפלקס שחרור החלב. הרגע בו החלב מטפטף מהפטמה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו פייסבוק הורים של ynet

 

התופעה שונה מאוד מדיכאון לאחר הלידה או הפרעת חרדה. היא מאופיינת ברגשות שליליים, המתרחשים שניות לפני רפלקס שחרור חלב אם בעת הנקה או שאיבת חלב אם. לעיתים זה קורה ללא קשר להנקה, כאשר חלב מתחיל לטפטף מהשד.

 

התופעה אומנם לא נפוצה אבל קיימת, ויש חשיבות גדולה להכיר את הבעיה ולתת לה מקום ומענה נכון. רק החודש ראיתי שלוש נשים יקרות שסובלות ממנה וממש השתגעו מהמצב.

רגשות שליליים רגע לפני טפטוף החלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רגשות שליליים רגע לפני טפטוף החלב(צילום: shutterstock)

מדובר בתופעה שעם תחילת טפטוף החלב מהשד, האם חווה תחושות שליליות ואף עצבנות. במקום שהאם תרגיש התרגשות מסויימת או שמחה, תחושות שלרוב מרגישות נשים עם רפלקס שיחרור החלב או אפילו תחושת התאהבות, היא מרגישה ההיפך.

 

קראו עוד:

"מפריע לאנשים שאני מניקה את בתי בת השנתיים"

10 דרכים בהן בן הזוג יכול ממש לעזור בהנקה

הקרב על החלב: נשים שבחרו לא להניק מסבירות

 

לנשים אלו ההנקה גורמת לעצב של ממש וצריך לקחת בחשבון שמדובר בתחושה שתחזור על עצמה מספר פעמים ביום, עם כל הנקה. התחושות המלוות את תחילת ההנקה עלולות לגרום לתחושות שליליות לגבי ההנקה ואפילו להפסקת ההנקה לחלוטין. עם המודעות לכך, אפשר ללמוד איך להתגבר עליה (בעיקר על ידי דימיון מודרך) ולדעת שזה נורמלי, הורמונלי ויש כיצד לעזור לאם.

 

אימהות שסובלות מתופעה זו מתארות אותה כתחושות עמימות בבטן, חרדה, עצב, אימה והצפה של מחשבות שליליות. יש כאלו שדיווחו על עצבנות, דאגה עמוקה וחוסר תקווה.

 

עצב וחרדה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עצב וחרדה(צילום: shutterstock)

מה גורם לתופעה?

התיאוריה הנוכחית היא כי D-MER מתרחש כתוצאה של פעילות לא מאוזנת של הורמון הנקרא דופמין, כאשר רפלקס שחרור החלב מופעל. הדופמין אמור לרדת בהדרגה עם תחילת ההנקה/השאיבה וההשערה טוענת שבתופעה זו, רמת הדופמין צונחת ובכך יוצרת את התחושות השליליות הנלוות עם רפלקס שחרור החלב.

 

חומרת הסימפטומים:

יש נשים עם D-MER עם תסמינים קלים. הן מתארות את הקושי בתור "אנחות מדי פעם". במקרים נדירים, נשים עלולות לחוות סימפטומים חמורים של D-MER עד מחשבות של פגיעה עצמית.

 

הסימפטומים של התופעה עשויים לדעוך בשלושת החודשים לאחר הלידה או שהם עשויים להימשך לאורך כל תקופת ההנקה. לא משנה כמה זמן זה נמשך, רוב האימהות מדווחות כי D-MER נסבל יותר ככל שתינוקן גדל.

 

טיפולים להקלה על המצב

אם אתם חושדים שיש אישה הסובלת מ-D-MER כדאי לעודד אותה לבקש ייעוץ ותמיכה של מומחה. ב-D-MER קל עד בינוני, טיפולים טבעיים ושינויים באורח החיים כגון דמיון מודרך, נשימות והרפיה לרוב מועילים.

 

ישנן ראיות כי מתח, התייבשות וצריכת קפאין עלולים להחמיר את הסימפטומים. עבור נשים עם D-MER חמור, מומחה ימליץ על שימוש של תרופות ספציפיות או קבלת עזרה במרפאה לבריאות הנפש של האישה.

 

שרון פ. זלמנוביץ היא אחות ומדריכה קלינית, יועצת הנקה מוסמכת במחלקת יולדות בבית החולים מעייני הישועה וחברת האיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות וליגת לה לצה לישראל.

 

ומה דעתכם על הנקה בציבור? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב לקבל עזרה
צילום: shutterstock
מומלצים