הלב שלי: התוכנית שמלמדת את הילדים לשמור על אורח חיים בריא
מגפת ההשמנה בעולם נותנת את אותותיה בעולם והגילאים בהם יש תחלואת לב הולכים ונעשים מוקדמים יותר. שרהלה בן צבי, אחות ממרכז הלב בשיבא הגתה תוכנית שנכנסה למערכת החינוך ומטרתה לחנך את הילדים לשמור על הלב כבר מגיל צעיר
בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל וחברת נובו נורדיסק בע"מ
אחד מכל חמישה ילדים בישראל סובל מהשמנה וישראל ניצבת במקום הראשון באירופה בדירוג ההשמנה ובמקום השני והשלישי בעולם במדד הכולל גם ילדים הסובלים מעודף משקל.
נתונים אלה עולים מדו"חות ארגון הבריאות העולמי אשר הכריז על ההשמנה כמגיפה. בישראל הנתונים מדאיגים מאוד. דו"ח נוסף, אודות נוער בישראל, שערכו בית הספר לחינוך באוניברסיטת בר- אילן ומכון מאיירס- ג'וינט- ברוקדייל, מעלה כי ישראל מדורגת במקום הראשון בהיעדר עיסוק של בני נוער בפעילות גופנית יומיומית בדירוג הבינלאומי.
כ-10 אלפים איש בישראל לוקים מדי שנה בהתקף לב. כ-3,000 נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים על אף הסימנים המוקדמים ומתים בבתיהם, כך מגלים הנתונים.
על פי הנתונים, רק 60% מהחולים עם התקפי לב מגיעים תוך פחות מ-6 שעות מהרגע שבו מתחילים הכאבים בחזה, שהוא הזמן שבו ניתן לפתוח את העורק החסום על ידי צנתור דחוף או על ידי תרופות הממסות את הקריש החוסם את העורק, ובכך להציל את שריר הלב מנזק.
לטפל בבריאות הלב כבר מגיל צעיר
שרהלה בן צבי, אחות במרכז הלב בבית חולים שיבא תל השומר, החליטה לאור הנתונים על מגפת ההשמנה, לעשות מעשה. "לפני חמש שנים עשינו פיילוט עם עיריית רמת גן, נכנסנו לשישה בתי ספר, לכיתות ו' להרצאות וניסויים על בריאות הלב".
הפיילוט הצליח מעל המשוער והתוכנית אומצה בחום על ידי משרד החינוך. "מדובר בהרצאות מקוונות בכל הארץ המתקיימות גם בערבית ובעברית. המגזרים שעדיין לא הגענו אליהם הם החרדים והבדואים", אומרת בן צבי.
"התגייסנו יחד, רופאי האיגוד הקרדיולוגי בישראל, רופאי ספורט, אחיות, פיזיולוגים ודיאטניות לילדים ובנינו יחד את התכנית "הלב שלי" כחוליה שתסייע בידי תלמידי כתות ד'- ט' בהבנת הקשר בין הרגלי חיים ותחלואת לב". בנוסף, הוקם אתר אינטרנטי חדש: הלב שלי – הורים וילדים.
היא מסבירה כי הבשורה הרעה היא כי המחלות הללו מתחילות להתפתח בגיל צעיר. אבל יש בהחלט גם בשורה טובה ואפילו טובה מאד: אם מתחילים להתייחס לכך כבר בגיל צעיר, על ידי עידוד ודרבון לפעילות גופנית ותזונה נכונה ניתן להביא לשינוי בדפוסי החיים ובכך להפחית ואף למנוע את התפתחות המחלות".
היא מוסיפה ואומרת: "בחרנו לעשות שימוש בטכנולוגיות חדישות על מנת לסייע למערכת החינוך, לתת מענה לכל ילדי ישראל ולאפשר למידה ללא גבולות זמן ומקום והקמנו אתר אינטרנטי חדש: הלב שלי – הורים וילדים".
בשנת תשע"ח השתתפו בתוכנית 54.000 תלמידים. "בכוונתנו להרחיב את הפעילות בשנת הלימודים תשע"ט, כדי לקדם את הבריאות של כל ילדי ישראל".
בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל וחברת נובו נורדיסק בע"מ