שתף קטע נבחר

דקה דומייה והצעת חוק: כל רצח אישה - מאסר עולם

ועדת חוקה, חוק ומשפט התכנסה לדיון בהצעת חוק המבקשת להאשים גברים שרצחו בנות זוג ברצח בנסיבות מחמירות. משרד המשפטים מתנגד: זה לא ירתיע

 

 

ועדת חוקה, חוק ומשפט קיימה היום (רביעי) דיון בהצעת חוק המבקשת להכניס לחוק העונשין כי רצח נשים ע"י בני זוגן יוגדר בסעיף "רצח בנסיבות מחמירות" באופן אוטומטי, עבירה שדינה מאסר עולם - מבלי שלשופטים יש יכולת להקל בעונש.

 

הוועדה התכנסה בנוכחותם נציגות משרד המשפטים על רקע ההפגנות הרבות בכל רחבי הארץ בעקבות הרצח ה-25 מתחילת השנה שאירע אתמול בעכו, וחברות הכנסת פנינה תמנו-שאטה, עליזה לביא, רויטל סויד, מרב מיכאלי ומיכל רוזין ביקשו להביע הזדהות ולעמוד דקת דומייה לזכר הנשים שנרצחו.

 

חברת הכנסת מרב מיכאלי (המחנה הציוני) אמרה בדיון: "בשעה 10:00 נשים בכל הארץ עצרו את כל מה שהן עושות כי אי אפשר לשאת את התופעה הזאת יותר. עלינו לראות מה ניתן לעשות במסגרת החוק הזה. ההפחתה באחרות לאישה שמוצאת את עצמה ממיתה בן זוג על רקע אלימות והתעללות היא לא מספיקה. יש להכיר ואולי אפילו לקבוע פטור מאחריות פלילית".

"הפחתה מאחריות במקרה של רצח מצד נשים - לא מספיק" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"הפחתה מאחריות במקרה של רצח מצד נשים - לא מספיק"(צילום: גיל יוחנן)

 

 

ח"כ תמנו-שאטה (יש עתיד) יו"ר השדולה למאבק באלימות ורצח נשים שנכחה בדיון, הטיחה בפני הפרקליטות שרצח בתוך המשפחה חייב להיות מוכר כרצח בנסיבות מחמירות. אחרת הפרקליטות תמשיך בשלה ותסגור לא מעט תיקים בעסקאות טיעון עם רוצחי זוגתם. עוד הוסיפה ש'נסיבות מחמירות' זה גם כי חלק מהרציחות מתבצעות בביתם של הקורבנות לעיני הילדים בזמן שבית זה מבצרו של כל אדם.

 

עו"ד לילך וגנר ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, הציגה את התנגדות המשרד להצעת החוק. "ההצעה לא יוצרת הרתעה, אלא אלמנט הצהרתי שאין לזלזל בו", אמרה וגנר. "בתוך משפחה יש את היחסים הכי חשובים ורגשיים, וזה המקום שיש בו הכי הרבה התרחשויות. להכניס את כל המקרים הללו לרצח בנסיבות מחמירות זה לא נכון".

 

חברות הכנסת התקוממו ואמרו שדווקא בתוך המשפחה מתקיימים אלמנטים מיוחדים המצדיקים יחס חקיקתי אחר. "כשאישה נמצאת במקום הכי בטוח שלה, תחת קורת הגג שלה ודווקא אז נרצחת על ידי בן זוגה רק בגלל שהוא יכול - זה בהחלט מקיים אלמנטים מיוחדים", אמרו הח"כיות.

 

חברת הכנסת פנינה תמנו שטה יו
"לא מנסות לעודד רצח גברים, אבל האינטרס הציבורי נובע ממציאות קשה"(צילום: דוברות הכנסת)

"האם אתם רוצים באמת דרישה לאלמנט של רצח מגדרי?", שאלה וגנר. "כשהורה רוצח קטין זאת נסיבה מחמירה, כי יש לו אחריות עליו. כך גם לגבי חסר ישע. אמרנו שפערי הכוחות אינם נסיבה מחמירה". תמר בורנשטיין, ראש תחום משפט פלילי בפרקליטות המדינה, חידדה כי משרד המשפטים רואה רצח נשים בחומרה, אולם מציג את עמדה משפטית.

 

ח"כ יעל גרמן ממפלגתה אמרה כי "צריך לראות את תופעת רצח הנשים בידי בני זוגן כחולי חברתי שבגינו נחמיר בעונשם של הרוצחים ונעביר מסר לחברה. מדובר בתופעה מחרידה שנובעת מיחס כוחני של חלק מהגברים כלפי חלק מהנשים. יחס של תחושת בעלות, או לפחות הרגשה שהן חייבות להיות כנועות, צייתניות ונאמנות ללא סייג. זהו ערך מוגן שזכאי לעונש מיוחד, מאסר עולם".

 

ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) אמרה: "לנו כמחוקקים יש תפקיד לא רק להעלות מודעות ולהצטרף למחאות, אלא לדאוג שתהיה אמירה ברורה על רצח מכדרי בחקיקה. לפני 20 שנה אלימות במשפחה הייתה דבר רווח, ואז הגיע החוק וחולל מהפיכה. זו חובתנו עכשיו ואנחנו ברגע קריטי".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה: "דווקא ביום כזה לחוק הזה יש המון משמעות. לא יכול להיות שלאחר רצח של אישה יצטרכו להוכיח שהיא התלוננה. הכלל צריך להשתנות - לאחר רצח אישה, יצטרכו להוכיח אם לא הייתה פגיעה לפני כן. במצב כזה חשוב גם לוודא שאנחנו לא פוגעים בנשים שרצחו את בני זוגם כהגנה עצמית".

 

במהלך הדיון התעוררה מהומה נוספת לאחר שח"כ בני בגין (הליכוד) צידד בעמדת הייעוץ המשפטי ואמר שהוא "מסרב להשתתף בחקיקה של הצהרות וכותרות". בגין אמר לחברת הכנסת רוזין (מרצ) שהיא ב"אופסייד", והאחרונה תקפה אותו על דבריו ונטשה את הדיון. תמנו-שטה הצטרפה לדבריה של רוזין ואמרה לבגין: "אתה מדבר ככה רק כי אתה מהדור הישן שבו מעמד האישה היה נמוך ונחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים