שתף קטע נבחר

"אין שום סיבה שמהפכות השקיפות שעוברות על שאר הסקטורים במשק יפסחו על שוק ההון"

לפני למעלה משנה, באוגוסט 2017, רכשה קסם, חברת הבת של אקסלנס, את חברת הקרנות של הבית. רבים תהו ושאלו כיצד קסם ואבנר חדד, המזוהים כל כך עם ענף המדדים, ינהלו קרנות נאמנות אקטיביות. לאורך השנים אבנר חדד שייסד את החברה ומנהל אותה, היה מזוהה אומנם עם תפישת השקעות פסיבית, אבל כלפי חוץ הוא תמיד היה אקטיבי ואפילו גאה בכך שלאורך השנים הצליח לזעזע לא מעט את התעשייה ולהרגיז לא מעט אנשים. "שמעתי פעם הרצאה שבה סיפרו שבחברות מצליחות העובדים לא עוסקים בשאלה 'מה צריך לעשות' אלא 'למה צריך לעשות'". הוא מספר, "כל עובד בקסם יודע שאנחנו רוצים להפוך את שוק ההון למקום טוב יותר - שקוף יותר, מקצועי יותר ופשוט יותר. זה מייצר סטנדרטים חדשים של שקיפות ולא כולם בתעשייה אוהבים את זה כי זה מוציא אותם מאזור הנוחות".

 

תסביר קצת, למה אתה מתכוון "אזור הנוחות"

אזור הנוחות בתעשיית הקרנות בא לידי ביטוי בכך שיש יותר מדי קרנות מנוהלות בתעשייה, וזה פוגע גם באיכות הניהול וגם במשקיע בסופו של דבר. אין שום סיבה שלחברה אחת יהיו 7־8 קרנות מאותה קטגוריה. זה הופך את ניהול ההשקעות לפחות מקצועי כי כל מנהל השקעות צריך לנהל קרנות לרוחב. זה מעודד את תופעת ה"כוכב לרגע" של קרנות שמצליחות באופן יוצא מן הכלל לטווח קצר ואז מתרסקות, וזה פוגע במשקיע שבמקרים רבים שם את הכסף באותה קרן כוכב סמוך לנקודה שבה היא מתחילה לצלול.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אם זה כל כך מעוות, למה הרגולטור לא מתערב?

הייתה תופעה דומה בענף הגמל ושם הרגולטור התערב והגביל את מספר הקופות של כל מנהל. אני מקווה שזה יקרה גם בענף הקרנות אבל הדעה שלי היא שלא תמיד צריך להמתין לרגולטור. אני חושב שגם עלינו כמנהלים מוטלת האחריות לייצר סביבה נקייה יותר ושקופה יותר שתיטיב עם המשקיע. יש היום בתעשיית הקרנות למעלה מ־1,100 קרנות מנוהלות, כמעט כל המנפיקים המשיכו לייצר קרנות חדשות בשנים האחרונות אבל לצד זה קסם צמצמה כ־26 קרנות בשנתיים האחרונות. אנחנו הולכים נגד המגמה ונגד השוק כי עומדת לעינינו טובת הלקוח וזה אחד העקרונות שעליהם אנחנו לא נתפשר.

 

נעבור לנושא אחר ובעצם לאתגר הגדול ביותר – חברת הקרנות של אקסלנס עברה לניהולה של קסם כתוצאה מביצועים לא טובים מספיק. ב־2017, בזמן שענף הקרנות גייס מיליארדים, חברת הקרנות של אקסלנס פדתה סכומים לא מבוטלים - איך התמודדתם עם נקודת הפתיחה הלא פשוטה הזאת?

ההחלטה שלנו הייתה פשוטה ונחושה – את אותם ערכים שהנחו אותנו בניהולה של קסם כחברת מדדים, החלטנו להנחיל לחברת הקרנות. זאת הייתה ההבטחה שלנו ליועצי ההשקעות ולשמחתי יועצי ההשקעות נתנו בנו אמון. אם ציינת את 2017 כשנה שבה השוק גייס וחברת הקרנות שלנו פדתה, הרי שב־2018 התמונה הפוכה – השוק פודה וקסם מגייסת. אי אפשר לייצר שינוי כל כך מהיר אם השוק לא נותן בך אמון. יועצי ההשקעות נתנו בנו אמון ואנחנו עושים ונעשה הכל כדי לעמוד בציפיות הגבוהות שלהם מאיתנו.

 

אבנר חדד מנכ"ל קסם מבית אקסלנס (צילום: שמעון מלול, "מבעד לעדשה") ()
אבנר חדד מנכ"ל קסם מבית אקסלנס (צילום: שמעון מלול, "מבעד לעדשה")

  

אבל עם כל הכבוד לאמון ולתפישות, ליועצי ההשקעות יש את האורים והתומים שלהם – מערכת הדירוג ורק לפיה הם מחליטים איזו קרן לרכוש.

האמירה הזאת קצת מצמצמת את היועץ, אבל אם בכל זאת לזרום איתה חשוב לדעת שגם בתוך גבולות הגזרה שציינת - יש לא מעט מקרים שבהם יועץ השקעות נתקל במספר קרנות של מספר מנפיקים שונים שמדורגות בדירוג דומה, ואז הוא צריך להחליט במי לבחור. זה שיקול הדעת שלו והוא נוהג על פי הניסיון שלו והדרך שבה הוא תופס את בתי ההשקעות השונים - על פי מידת ההערכה שלו למנהלי ההשקעות של כל אחד מבתי ההשקעות, על פי מידת האמון שלו בהנהלה וכן הלאה. כאן, לכל הדעות, נמצא מרחב התמרון של היועץ ומכאן הוא יכול להביע אמון או חלילה, חוסר אמון במנהלים השונים.

 

איך תיראה תעשיית הקרנות בעוד חמש שנים?

אני יכול להבטיח חד משמעית שהחזון של קסם יתממש. זו תהיה תעשייה שקופה יותר, זולה יותר ומקצועית יותר, יהיו בה פחות קרנות ויהיו בה ביצועים טובים יותר. או שזה יבוא דרך הרגולטור או שזה יבוא דרך המשקיעים. אין שום סיבה שמהפכות השקיפות שעוברות על שאר הסקטורים במשק יפסחו על שוק ההון. המגמה הצרכנית היא חד משמעית - הצרכן דורש מוצרים שקופים יותר, טובים יותר וזולים יותר, והוא יידע לדרוש את זה גם בשוק ההון. אני מעריך שכמו בכל שינוי יהיו יצרנים שיאמצו אותו ויחבקו אותו, כפי שקסם עושה, ויהיו יצרנים שינסו להיאחז בעולם הישן, מה שעלול להביא אותם למקומות מאוד לא טובים.

 

ומילה לסיום על תיקון 28?

מילה? אפשר לכתוב על זה ספר. אבל בכל זאת בקצרה – זה היה צעד לא קל למנפיקים, מכל הבחינות, אבל תיקון 28 והופעתן של קרנות הסל הוא בשורה טובה למשקיעים וזה מה שחשוב.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים