שתף קטע נבחר

סכנה! אפקט דומינו עולמי - והרסני

המסת הקרחונים משפיעה על יערות הגשם, הרס אלמוגים מסכן עצים: מחקר מגלה את הקשר בין המשברים הסביבתיים

 

קרחון אנטרקטיקה (צילום: NASA)
הקרחונים נמסים, יערות הגשם מושפעים(צילום: NASA)

מקבלי ההחלטות העריכו הערכת חסר את הסיכונים של נקודות מפנה אקולוגיות. כך עולה ממחקר שגילה כי 45% מכל המשברים הסביבתיים הפוטנציאליים קשורים זה לזה ויכולים להשפיע זה על זה. כותבי המחקר, שפורסם במגזין המדעי Science, מציינים כי מערכות הטבע החופפות עלולות להוביל למספר רב של הפתעות לא רצויות.

 

"הסיכונים גדולים יותר משהעריכו בעבר כי האינטראקציות דינמיות יותר", אמר חואן רוצ'ה ממכון מחקר בשטוקהולם, שבמשך עשר השנים האחרונות בנה בסיס נתונים של נקודות מפנה אקולוגיות. "המסר החשוב הוא זיהוי הבעיה הקשה שמולה ניצבת האנושות".

 

 

יערות גשם. שריפתם מובילה לפליטת פחמן, ואז נמסים עוד קרחונים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
יערות גשם. שריפתם מובילה לפליטת פחמן, ואז נמסים עוד קרחונים(צילום: Shutterstock)

המחקר קיבץ מידע קיים על שינויים במערכות אקולוגיות שעלולים להוביל באופן בלתי הפיך למצב אחר, כמו הלבנת שוניות אלמוגים והשתלטות של אצות עליהן, יערות שהופכים לסוואנות וקרחונים שמתמוססים לתוך האוקיינוס. או אז הם בדקו את הקשרים בין 30 המערכות שנבדקו, ובחנו את ההשפעות שיש להן זו על זו, ועל החברה האנושית בכלל.

 

תוצאות המחקר העלו כי רק 19% מהתופעות הן מבודדות לחלוטין. ל-36% יש סיבה משותפת, אבל לא השפעה הדדית, אבל ל-45% מהתופעות יש סיכוי לגרום או לאפקט דומינו בכיוון אחד, או לחיזוק השפעה הדדית.

 

אחד מהזוגות האלה הם מדפי הקרח באוקיינוס הארקטי ויערות הגשם. כשהקרחונים נמסים יש פחות קרח שיחזיר את חום השמש, ולכן הטמפרטורות בכדור הארץ עולות. הדבר מעלה את הסיכון לשריפת יערות, שמובילה לפליטת פחמן לאוויר, מה שמגדיל את אפקט גז החממה, שמוביל להמסת עוד קרחונים. אף שהתופעות מתרחשות באזורים גיאוגרפיים רחוקים מאוד זה מזה, הן מגבירות זו את זו.

שונית המחסום הגדולה. הרס האלמוגים מסכן את המנגרובים ()
שונית המחסום הגדולה. הרס האלמוגים מסכן את המנגרובים

אפקט דומינו קיים בין שוניות האלמוגים למנגרובים, עצים ושיחים הגדלים באזורי אקלים טרופיים בתוך מים מלוחים לאורך חופי ים. כששוניות האלמוגים נהרסות, הדבר מחליש את ההגנה של החופים וחושף את המנגרובים לסערות ולעליית מי האוקיינוס.

 

לכריתת יערות הגשם באמזונס כמה השפעות הרסניות על מערכות סביבתיות - היא מחלישה את מערכות הגשם, הופכת יערות לסוואנות ומפחיתה את אספקת המים לערים כמו סאו פאולו וליבולים במרגלות הרי האנדים. הדבר מוביל ללחץ לכריתת יערות נוספת.

 

גארי פטרסון, ממחברי המחקר, אמר כי "אנחנו מופתעים מקצב השינויים במערכות כדור הארץ. כל כך הרבה קרה באותו זמן, ובקצב מהיר יותר מכפי שחשבנו לפני 20 שנה. זה מדאיג מאוד. אנחנו מתקרבים במהירות רבה מאי פעם אל הקצה". רוצ'ה מדגיש: "ניהול נכון במקום אחד יכול למנוע השפעות סביבתיות שליליות במקום אחר. כל פעולה קובעת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: NASA
הקרחונים נמסים, יערות הגשם מושפעים
צילום: NASA
מומלצים