שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    מה פעילות גופנית עושה לגוף שלנו

    מחקרים מוכיחים שפעילות גופנית מאריכה חיים ומעכבת או מונעת יותר מ-30 מחלות ומצבים בריאותיים. ומה לגבי העצלנים שבינינו? כדאי שתקראו את המאמר הזה

    "תשמור על הגוף שלך, זה המקום היחידי שתהיה חייב לגור בו" הוא משפט שאמר ג'ים רון, פילוסוף עסקים מפורסם. אחת הדרכים היותר יעילות לשמור על הגוף, ואף לשדרג את יכולותיו, היא פעילות גופנית קבועה. לאחר שהצגתי בכתבות קודמות כי פעילות גופנית מחזקת את המוח ומסייעת בהתמודדות עם מספר רב של הפרעות נפשיות, בכתבה זו – האחרונה בסדרה – אפרט את היתרונות הבריאותיים שיש לפעילות גופנית על הפיזיולוגיה שלנו.

     

    פעילות גופנית היא תהליך ביולוגי מורכב הכולל בתוכו אינטרקציה בין מערכות מורכבות, וחוקרים רבים עדיין מנסים להבין בדיוק את כל התהליכים שקורים תוך כדי, ולאחר פעילות גופנית. עם זאת, אנחנו כן יודעים הרבה דברים: פעילות גופנית היא דבר טוב, וישנם למעלה מ-100,000 מחקרים שמצאו קשר בין פעילות גופנית ובריאות. אנחנו יודעים היום שפעילות גופנית מקושרת לחיים ארוכים יותר ומעכבת או מונעת למעלה מ-30 מחלות ומצבים בריאותיים. עוד מימי יוון העתיקה דיבר היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, על כך שלפעילות גופנית יש השפעה טובה על הבריאות. כיום, בעידן המודרני, חוסר בפעילות גופנית בכלל האוכלוסייה הוא נושא שמטריד מאוד את גופי הבריאות העולמיים.

     

    מרתון תל אביב 2016 (יח
    רצים ובריאים(יח"צ)

     

    למעשה, מחקר משנת 1996 דיווח כי מבחנים של סיבולת לב ריאה הם מנבאים טובים לבריאות ולתמותה, אפילו יותר משימוש בסיגריות כ-מנבא לבריאות ותמותה. בנוסף, מבחנים נוספים כמו יחס של מסת שריר לשומן וכוח, מהווים ניבוי טוב לבריאות עתידית. כלומר, אלו שהכושר שלהם נמצא ברמה נמוכה, חשופים יותר לשלל בעיות ומחלות, שחלקן עלולים להוביל למוות בתרם עת, כאשר מחקרים רבים עדכניים יותר מהשנים האחרונות מציגים תוצאות דומות. כמו כן, חוסר בפעילות גופנית הוא אחד הגורמים העיקריים לסכרת מסוג 2, מחלות לב ריאה ועשרות של מחלות נוספות. מלבד הנזקים הפיזילוגיים והסיכון למוות, מחלות אלה גורמות להוצאה כספית אדירה ולירידה משמעותית באיכות החיים.

     

    ירידה משמעותית באיכות החיים כשלעצמה עשויה לגרום לתגובת שרשרת שתוביל למחלות; ירידה באיכות החיים מובילה לתחושות שליליות, וברגע שאדם מרגיש רע לאורך זמן, המערכת החיסונית שלו נחלשת – והסיכוי למחלות פיזיולוגיות ונפשיות עולה, עובדה אשר ידועה שנים רבות. העדויות המדעיות מראות כי פעילות גופנית קבועה מורידה את הסיכון לחלות במחלות כרוניות, ומונעת מוות בתרם עת ב-20%-30%. סקירת מחקרים ענקית, שכללה 232 מחקרים קבעה כי ישנן עדויות מוחצות, בהתבסס על מיליוני נחקרים, שפעילות גופנית קבועה מקושרת להורדת הסיכון למוות, ולירידה בסיכוי לחלות בשורה של מחלות כרוניות, ביניהן סכרת מסוג 2, מחלות לב ריאה, מוות מסרטן, לחץ דם גבוה ועוד רבים נוספים".

     

    הסקירה התפרסמה במגזין Current Opinion in Cardiology בשנת 2017. בהקשר זה, אדוארד סטנלי, פוליטיקאי בריטי, אמר: "אלו שחושבים שאין להם זמן להתאמן, במוקדם ובמאוחר ימצאו זמן להיות חולים". אז הבנו שלפעילות גופנית השפעה מעולה על הגוף, על הנפש ועל המוח. עם זאת, מה לגבי פציעות ספורט? האם פעילות גופנית, או יותר נכון אימון כוח בפרט, מסייע במניעת פציעות? פציעות ספורט מהוות כאב ראש גדול לקבוצות ספורט וזאת משום שכאשר שחקן פצוע ואינו משחק, הוא מקבל כסף אך אינו תורם לקבוצה בחזרה. לשם הדוגמה, ליגת הכדורגל הבריטית (פרמייר ליג) הוציאה בעונת 2017/18 217 מיליון פאונד שכר לשחקנים פצועים, כך עולה ממחקר שערך ארגון JLT Specialty. כלומר, אותם שחקנים מקבלים כסף אך אינם תורמים בהכנסת רווחים בחזרה, מה שגורם להפסדים למועדון (ארסנל מקום ראשון בכמות הפציעות).

     

    אחת הדרכים היעילות ביותר להתמודד עם פציעות ספורט היא אימוני כוח, ואכן מספר רב של סקירות מחקריות נעשו בנושא והדגימו תוצאות חיוביות מאוד. אחת מאותן הסקירות, שהתפרסמה ב-2014 במגזין British Journal of Sports Medicine, קבעה כי אימוני כוח מסייעים להורדת הסיכון לפציעות אצל ספורטאים בכ-30%, ומורידים את הסיכון לפציעת אובר-יוז(פגיעות על רקע שימוש יתר) בכ-50%. חשוב להבהיר כי אותה סקירה קבעה, בהמשך לעשרות אם לא מאות מחקרים קודמים, כי למתיחות אין שום אפקט במניעת פציעות: "מתיחות לא הראו שום אפקט מונע, בזמן שאימון כוח הדגים משמעותיות גבוהה".

     

    לשאלות נוספות, ניתן לפנות אליי בעמוד האינסטגרם שלי:

     

    https://www.instagram.com/manor_noam

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים