שתף קטע נבחר

רוצים להכניס צבע לחיים? כך תעצבו את הבית בעצמכם

מהו צבע השנה שנבחר לשנת 2019, מדוע הישראלים הולכים ונפתחים יותר ויותר לצבעים נועזים ואיך תוכלו לעשות מהפך ביתי בעצמכם? אמנם לא ניתן ללמד אתכם מהו טעם טוב, אבל יש כמה כללים שאם תיצמדו אליהם, יהיה לכם הרבה יותר קשה לטעות בעיצוב הבית. אז על חוק 60/30/10 כבר שמעתם? רגע לפני שאתם עושים מהפך, אתר "המקצוענים" עם מדריך הצבע הגדול למעצב המתחיל, צעד אחר צעד

הסטיילינג עולה כיתה: עם כל הביקורת על הזמן שגובות מאיתנו הרשתות החברתיות: פייסבוק, אינסטגרם ופינטרסט – אי אפשר לומר שהם לא העלו את רף מודעות לעיצוב של כולנו. הנהירה לסטייל כבר מזמן לא רק על הקולבים ואינה בלעדית לתחום האופנה. היא כבר נכנסה אל תוך החללים הביתיים תוך הוצאת הישראלים מהשמרנות העיצובית שאפיינה אותם. מטבח לבן, קיר אפור וסלון מונוכרומטי? זה פאסה ומשמים.

 

הישראלים הבינו שאפשר להשתולל קצת יותר מלהסתפק בבחירת ספה אחת נועזת וכמה כריות צהובות. ההשראה שנמצאת בכל פינה, ובייחוד בשלל האפליקציות שעוטפות אותנו, מאפשרת להסכים לחיבורים שלפני 5 שנים אולי לא הייתם מעזים להכניס הבייתה או למשרד.

 

   (צילום: בועז לביא, בעיצוב מגבי טביבי ובאדיבות מתחם הום דיזיין פולג)
צבע השנה עליו הכריזה ענקית הצבע, פנטון: קורל חי, מעין ורדרד-כתמתם. (צילום: בועז לביא, בעיצוב מגבי טביבי ובאדיבות מתחם הום דיזיין פולג)

     (צילום: shutterstock)
אפשר גם בנגיעות של צבע, עם גוונים רגועים שמאפשרים גם לשמרנים לחיות בסביבה צבעונית יותר(צילום: shutterstock)

אז גם אם אין לכם תקציב למעצבת פנים או אפילו להום סטייליסט, תוכלו לעשות זאת בעצמכם. אמנם לא ניתן ללמד טעם טוב מהו, אך עם היצמדות לכמה כללי מסגרת, יהיה קשה לטעות.

 

הנה כמה טיפים שלרוב נשארים בין כותלי מוסדות הלימוד בתחום העיצוב ומאפשרים לכם הצצה למידע שעם טיפה יצירתיות, השקעת זמן ומחשבה תוכלו ליישם בעצמכם גם מבלי ללמוד בצורה מסודרת. כך תכניסו צבע הבייתה, שלב אחרי שלב – חלק ראשון בסדרה.

 

   (צילום: הגר דופלט, עיצוב פנים: הדס אספיס, סטיילינג לצילומים: מיכל אגם אליסון)
(צילום: הגר דופלט, עיצוב פנים: הדס אספיס, סטיילינג לצילומים: מיכל אגם אליסון)

מאיפה מתחילים? ממה שקיים. דגמו את כל הגוונים שהם עובדה קיימת בחלל

"כשאתם בודקים את הגוונים שקיימים בחלל תסתכלו לא רק על הקירות, אלא כל החלל", מסבירה רחלי בן-אבי, מעצבת פנים ומרצה בקורס להום סטיילינג ב-HIT – מכון טכנולוגי חולון. "דגמו את הגוון של הרצפה, המשקופים, הדלתות, הידיות, חיפויי הקיר (זכוכית, בריקים, טפטים, מכשירי חשמל בחיפוי אלומיניום), הריהוט וכל אלמנט שכבר קיים בחדרי הבית. כמו כן, לפני שבוחרים גוון לקיר או לרהיט שרוצים לחדש, כדאי לבקש מריחת צבע אמיתית שלו ולא להסתפק בגוון המודפס על נייר מניפת הצבעים. זה ימנע מצב של סטיית גוון ויאפשר לראות מראש כיצד תהיה התוצאה הסופית על הקיר".

 

מה ההבדל העיקרי בין עיצוב של בית חדש לבין בית בשיפוץ?

"כשמגיעים לשלב בחירת הגוונים לבית, יש הבדל בין חלל בבנייה חדשה שבו אתם מתכננים מאפס לבין דירה במצב קיים שבה כבר נקבעו הגוונים", אומרת הדס כהן, מנהלת תחום אדריכלים והשראה בנירלט. "הרבה יותר קשה לצבוע ולהלביש חלל מוכן מאשר לתכנן חלל מההתחלה. כדי שהתוצאה תהיה הרמונית ומעוצבת, חשוב להגיע עם כמה שיותר דוגמאות ותמונות של הגוונים הקיימים בחלל. לצלם את הספה מהסבתא, את האלומיניום ולמעשה לדגום במניפת גוונים את כל הגוונים".

 

    (צילום: אביב קורט, באדיבות מעצבת הפנים רחלי בן-אבי וקורס הום סטיילינג ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון)
(צילום: אביב קורט, באדיבות מעצבת הפנים רחלי בן-אבי וקורס הום סטיילינג ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון)

   (צילום: shutterstock)
לפעמים נגיעה קטנה של צבע מספיקה, ועושה את כל ההבדל(צילום: shutterstock)

על חוק 60/30/10 כבר שמעתם?

"אמנם לא ניתן 'ללמד טעם טוב', אך בהחלט ניתן להיצמד לטכניקות שמאפשרות למנוע טעויות בעיצוב", אומרת כהן. "למשל, ישנו חוק מפורסם בעיצוב שנקרא 60/30/10. המשמעות שלו היא שכדי לקבל חלל מעוצב והרמוני, ניתן לבחור בגוון כללי שיהווה 60 אחוז מהחלל, גוון משני שיהווה 30 אחוז מגווני החלל וגוון נוסף שיהיה 'דרמטי' ו'מקפיץ' ויהווה רק 10 אחוז מהגוונים בחלל. זוהי סכמה בסיסית מאוד, שבה הגוונים (של הריצוף, השטיחים, גוף התאורה וכו') הם בפלטה שנבחרה מראש. אם בחלל מתוכננת כמו גדולה של צמחים, קחו גם אותה בחשבון כגוון ירוק, והתאימו לגוון זה את יתר הפריטים. למשל אם מרבית הסלון בגווני לבן, הטקסטיל בתכלת והריהוט בעץ בהיר – כבר התקבלה לנו תוצאה מעוצבת. ניתן לשלב הדפסים ששומרים על אותה פלטת גוונים – והרי לנו מראה מעוצב".

 

   (צילום: בועז לביא, בעיצוב ג'ני צ'רוואני, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)
(צילום: בועז לביא, בעיצוב ג'ני צ'רוואני, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)

צבעים משלימים מעצימים אחד את השני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צבעים משלימים מעצימים אחד את השני(צילום: shutterstock)

גלגל הצבעים – מה זה אומר? כמה כללי יסוד  

אמנם כבר בגן או בתחילת היסודי למדתם מהם צבעי היסוד (כחול, אדום וצהוב), מהם צבעי המשנה שנוצרים מערבוב ביניהם (כתום, ירוק וסגול), מהם הגוונים הפסטליים (כל צבע שתערבבו עם לבן) ומהם הגוונים המעושנים (כל צבע שתערבבו עם שחור) - אבל פה בערך זה הסתכם.

 

בן-אבי: "כדאי לדעת שיש גם גוונים משלימים שמעצימים אחד את השני ונמצאים אחד מול השני בגלגל הצבעים (למשל אדום מול ירוק, סגול מול צהוב, כחול מול כתום). אם זה נשמע לכם נועז, דמיינו כעת את הגוונים הרגועים יותר של אלו, וכבר התוצאה תהיה הרמונית יותר. למשל אדום-חום מול ירוק זית, תכלת מול כתום-חום או סגול מעושן מול צהוב חרדל – כעת זה בטח נראה פחות צועק לעין".

 

לדברי בן-אבי, "שילובים שכדאי להימנע מהם הם גוונים רווים (מוחלטים – שבהם הגוון הוא מאוד ברור וחזק ועם פיגמנט בולט) יחד עם גוונים מעושנים (כחול-אפרפר, למשל) לא יסתדרו טוב יחד".

 

עוד כתבות בנושא:

להחזיר את הצבע לבית ב-4 שלבים  

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע 

צבע טרי – מדריך מושגים לצבע המתחיל

 

   (צילום: בועז לביא, בעיצוב לאה שנירר, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)
(צילום: בועז לביא, בעיצוב לאה שנירר, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)

   (צילום: יח
2 חללים שונים בסגנון יותר אקלקטי, לאנשים שלא מפחדים משילובי צבעים והדפסים ואוהבים דרמה(צילום: יח"צ, באדיבות נירלט)

     (צילום: shutterstock)
פינה אחת של צבע בבית, יכולה לשנות את כל האווירה בו(צילום: shutterstock)

     (צילום: shutterstock)
לא חובה בצהוב: תחימת פינה בבית בגוון כלשהו, עושה פלאים(צילום: shutterstock)

     (צילום: shutterstock)
אוהבים דרמה? לכו על גוונים עמוקים וחזקים יותר(צילום: shutterstock)

עזבו אתכם מטרנדים, תחשבו מה ההרגשה שהצבע שגורם לכם

בחודש שעבר פנטון העולמית הכריזה על קורל חי (שניתן להגדירו כוורדרד-כתמתם) כעל צבע השנה שילווה אותנו בכל התחומים בשנת 2019. הוא משדר נשיות בוגרת (יותר מורוד בהיר או ורוד נועז), מקביל לשיח הנשי החדש שקורה בימים אלו ברחבי העולם, וכן – משדר גם אופטימיות. הוא משתלב היטב עם גוונים מהטבע (גווני אדמה, חומרים טבעיים) ומתכתב עם טרנד הבטון ועם הטרנד הבוטני שכבר חדרו בשנים האחרונות לחלל הביתי.

 

ויחד עם זאת, צריך גם לקחת בערבון מוגבל את ההכרזות האלו. מדי שנה מכריזים על צבע השנה, אבל ההכרזה לא תמיד מתממשת. ולכן, לא כדאי למהר להיגרר לטרנדים כשמעצבים את הבית, אם הצבע לא גורם לכם לשמחה. בשנה שעברה היה זה האולטרה הסגול שהוכרז כצבע שילווה אותנו – דבר שלא ממש התממש, כך שהתחזיות נותרו במגזיני העיצוב ואף לא באו לידי ביטוי בתערוכות העיצוב השונות.

 

"הבחירה של פנטון באולטרה סגול בשנה שעברה הייתה קצת פחות נגישה לעולמות עיצוב הפנים, ואילו השנה הבחירה שלהם מתאימה יותר לחלל הביתי, חוזרת אל עולמות הטבע והרמונית יותר", אומרת כהן. "ועדיין, עם כל הכבוד לטרנדים ולהכרזות שנתיות של צבע השנה, צבע העשור ורשימות מגמות בעיצוב – אתם אלו שתצטרכו לחיות בחלל הזה", אומרת כהן. "לכן, הדבר הכי חשוב הוא שתבחרו את הגוון שעושה לכם הכי טוב בלב. ממנו תתחילו ואליו תתאימו את שאר הגוונים".

 

כיצד ניתן לשלב את הקורל החי עם גוונים נוספים בעיצוב הבית?

כהן: "ניתן לחבר אותו ללבן ולשמור על מראה יותר נקי (למעט בנגיעות צבע, או קיר כוח אחד בגוון קורל חי כששאר הקירות לבנים, או להעיז עם שילובים כמו ירוק-עד, כחול נועז או אפור-כחלחל".

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

    (צילום: יח
(צילום: יח"צ, באדיבות נירלט )

שמרנים ומעדיפים בית על טהרת הלבן? מסתבר שזה למתקדמים

   (צילום: shutterstock)
נראה קל לעצב בלבן? דווקא בחלל שכולו לבן חייבים לשמור על אותו תת-גוון, כי כשנוכחים בחלל הטעות מורגשת. לרוב, לא מעצבים עם לבן מוחלט אלא עם לבן שכולל נגיעת צבע כלשהי(צילום: shutterstock)

דווקא עיצוב חלל בלבן, שנראה כקל במיוחד הוא למתקדמים. כהן: "עיצוב שכבות של לבן מצריך דיוק מקסימלי כי מספיק שחלק מהקירות, הספות או השולחנות בגוון אחר – התוצאה תהיה בבחינת טעות אופטית. למשל, אם הקיר בלבן עם נגיעה של שמנת והשולחן בלבן עם נגיעה של אפור, זה מאוד יורגש. לכן, בבחירת כל הגוונים הבהירים חשוב מאוד לבדוק מה מקור הגוון במניפה.

 

"למשל, אם הגוון שבחרתם הוא ירוק מאוד בהיר עד כדי כך שכמעט לא רואים את הירוק שבו, שימו לב שעדיין החוויה שתתקבל באותו החלל תהיה 'חוויה ירוקה' ותצרום מאוד למי שלא התכוון לכך".

 

לעתים לא צריך למהר ולצבוע קירות בצבע. אם כלל הרהיטים בחלל צבעוניים, דווקא הצבע הלבן יבליט אותם והתוצאה תהיה יותר מעוצבת מאשר אם תנסו לדגום צבעים ולהעמיס צבעוניות על זו שגם ככה ממלאת את החלל.

 

   (צילום: באדיבות וילונות קלאסיקיר)
כשמרבית החלל בלבן, רמת הדיוק חייבת להיות הרבה יותר גבוהה, כדי שהתוצאה לא תרגיש כמו טעות. צלם: גדעון לוין(צילום: באדיבות וילונות קלאסיקיר)

 

    (צילום: יח
לא אוהבים צבעוניות בתוך הבית? תוכלו להכניס עניין גם תוך שמירה על פלטת גוונים של לבן-אפור-שחור, תוך משחק של צורות והדפסים (צילום: יח"צ חו"ל, באדיבות אלוני)

    (צילום: יח
גם שמירה על פלטת גוונים מונוכרומטית, יכולה להעניק תחושה של חלל מעוצב, מעודכן ומוקפד(צילום: יח"צ חו"ל, באדיבות אלוני)
   (צילום: יח
אתם טיפוסים יותר סולידיים? זה לא חייב לבוא על חשבון העיצוב(צילום: יח"צ, באדיבות נירלט)


   (צילום: בועז לביא, בעיצוב סימה ביטון, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)
את הצבע והעניין אפשר להכניס גם באמצעות שימוש בחומרים שונים. עץ בהיר וצמחיה הם בבחינת גוונים בחלל, אך לא בצורה שתימאס עליכם לאורך זמן(צילום: בועז לביא, בעיצוב סימה ביטון, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)

   (צילום: בועז לביא, בעיצוב אבי לוי, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)
תחושה יוקרתית יותר תוכלו להשיג בעזרת אלמנטים שהם בבחינת "תכשיט" לחלל: זהב ושחור יוסיפו הידור(צילום: בועז לביא, בעיצוב אבי לוי, באדיבות מתחם הום דיזיין פולג)

שחור, לבן, אפור, זהב - מפחדים מצבע? לפחות תשחקו עם הדפסים וחומרים מעניינים

שחור מקטין? זה מיתוס שכבר מזמן ניפצו בעולם העיצוב. כהן: "ניתן להעניק עומק ותחכום לחלל באמצעות הגוון הכהה. זה לא חייב להיות שחור, אך בהחלט יכול להיות גוון כהה כלשהו, ולפחות על קיר אחד ואם אפשר לשלב גם צבע בתקרה – הרי זה משובח".

 

לדבריה, "בישראל ישנה עדיין נטייה להזניח את התקרות, דבר שמאוד מפותח בחו"ל ובייחוד בבתי-מלון".

 

"צריך לשים לב שהקירות פעמים רבות עקומים וברגע שצובעים קיר מסוים בגוון כהה, המפגש בין הקיר לתקרה מאוד בולט", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "כדי לא להאשים את בעל המקצוע בבעיות שמקורן בתשתית המבנה, כדאי מראש להיות מודעים לליקויי הבנייה שבבית ולפתור אותם בצורה יצירתית. למשל, ניתן לייצר אשליה אופטית של קיר ישר בעזרת קרניזים בחיבורים שבין הקיר לתקרה. "כמו כן, ניתן לגלוש אל תוך התקרה או אל תוך הקיר ולייצר קו ישר מחדש בצורה מלאכותית".  

 

המידע בכתבה באדיבות המחלקה להום סטיילינג בסטודיו HIT -המכון הטכנולוגי בחולון ונירלט

 

צריכים צבע? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בועז לביא, בעיצוב מגבי טביבי ובאדיבות מתחם הום דיזיין פולג
צילום: בועז לביא, בעיצוב מגבי טביבי ובאדיבות מתחם הום דיזיין פולג
מומלצים