שתף קטע נבחר

ריבלין: מתקפה חסרת אחריות על שב"כ שעומד בקו האש

הנשיא ריבלין התייחס לביקורת החריפה על חקירת החשודים בפרשת טרור היהודי ואמר: "שב"כ מופקד על ביטחון אזרחי ותושבי ישראל, ורק שלום המדינה עומד לנגד עיניו". השרה שקד תקפה את המהפכה החוקתית, והכריזה: "שברנו את הקונספציה"

 

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס הבוקר (יום ג'), בעת השבעת 29 שופטים ורשמים חדשים, למתקפה נגד שב"כ על רקע חקירת הטרור היהודי, וטען כי "בימים אלו עומד שב"כ בקו האש. עלינו להישמר ממתקפה חסרת אחריות על אנשים שתפקידם לשמור ולהגן על ביטחון ישראל מאיומים מבית ומחוץ". הטקס נערך בנוכחות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית הדין הארצי לעבודה ורדה וירט לבנה. ynet העביר את הטקס בשידור חי.

 

ראובן ריבלין, איילת שקד , אסתר חיות (צילום: עמית שאבי)
שקד, ריבלין וחיות עם נשיאת בית הדין הארצי לעבודה וירט לבנה(צילום: עמית שאבי)

הנשיא התייחס לסערות הציבוריות בעת הבחירות: "מטבע הדברים, בזמן בחירות קולות משוועים להישמע. השיח הציבורי גועש ונתון לתנודות רבות, שסוחפות בעקבותיהן גם את המתונים בינינו. כיום, המערכת הפוליטית בישראל בנויה במידה רבה על פוליטיקה של זהויות. אין לנו חרדים מהאופוזיציה וחרדים מהקואליציה. יש לנו קבוצות. אמור לי כמעט מאיזה שבט אתה ואומר לך כמעט לאיזו מפלגה תצביע. לאורך זמן אני מקווה שנצליח לעבור מפוליטיקה של זהויות לפוליטיקה של רעיונות. למערכת פוליטית שבה יש שותפות אידיאולוגית, כמו גם שותפות אינטרסים, שתהיה המצע שעל פיו יתגבשו קואליציות ומפלגות".

 

"מכובדיי, מכובדותיי, השופטים והשופטות, כיום אולי יותר מאי פעם מצוי סמל השיפוט תחת עינו הבוחנת של הציבור הישראלי", אמר הנשיא, "אנחנו דור השופט את שופטיו. בתי המשפט הם בית העשוי מזכוכית. הכול נראה, הכול נשמע, הכול נבחן. הכרעותיכם העקרוניות והפרוצדרליות נבחנות על ידי אלפי עיניים. 

 

"כל אחת ואחד מכם, המצטרף היום לכס המשפט, יזוהה מעתה עם סמל זה וייקח חלק בעיצובו. כל אחד ואחת מכם נבחרו בקפידה לאחר שנים רבות של תפקוד מקצועי, ערכי ומוסרי ללא רבב ודופי. יש לכם הכלים והיכולת לשפוט משפט צדק. לא להטות משפט ולא להכיר פנים. אזרחי ישראל נותנים בכם את אמונם, וסומכים כי תיטיבו להבחין בין עיקר לטפל, בין אמת לשקר ובין דין לעמדה אישית".

 

ראובן ריבלין (צילום: עמית שאבי)
הנשיא ראובן ריבלין(צילום: עמית שאבי)

ריבלין סיכם את דבריו בהתייחסות לביקורת הקשה שהופנתה כלפי שב"כ בפרשת הטרור היהודי. "אין דמוקרטיה ללא ביקורת", אמר הנשיא. "הביקורת, גם על המוסדות החיוניים שלנו, ובראשה הביקורת השיפוטית כפי שנשמעה בימים האחרונים, היא חומר החיטוי, תנאי יסוד. אבל עלינו להישמר ממתקפה חסרת אחריות על אנשים שתפקידם לשמור ולהגן על ביטחון ישראל מאיומים מבית ומחוץ.

 

"שב"כ מופקד על פי החוק על שמירת ביטחונם של אזרחי ותושבי ישראל. אני מכיר את אנשי השירות, ויודע כי שלום מדינת ישראל, אזרחיה ותושביה הוא הדבר היחיד העומד לנגד עיניהם, וכי כך הם פועלים, בהובלתם המקצועית המרשימה של נדב ארגמן ושל קודמיו. אני מבקש מכאן לגבות את משרתי המדינה, את משרתי המדינה בזרועות הביטחון כולן ובשב"כ בפרט, שמצילים חיים יום ולילה, שגם בזכותם אנחנו וילדינו יכולים לישון בשקט".

 

שרת המשפטים איילת שקד תקפה את מערכת המשפט לקראת סיום הקדנציה שלה בתפקיד, ומתחה ביקורת חריפה על בית המשפט העליון שהפך לדבריה ל"ממשל-על" המונע כניסה של שמרנים להיכל הצדק. השרה שקד תקפה את האקטיביזם השיפוטי של השופט בדימוס אהרן ברק, ואמרה כי "מושגים כמו זכות עמידה וחוסר שפיטות נשטפו בסערת המהפכה, עילת הסבירות התפתחה והתעצמה, ובית המשפט העליון הפך לממשל-על. המהפכה השיפוטית הושלמה באין מפריע.

 

 

איילת שקד (צילום: עמית שאבי)
איילת שקד(צילום: עמית שאבי)

"בעולם המשפט הישראלי אין מקום ל'דעה אחרת'. הס מלדבר על 'איפכא מסתברא' ולערער על הקונספציה", אמרה השרה. "נבחרתי בשם אג'נדה של שבירת הקונספציה, ואחד מיעדיי בתחילת כהונתי היה להעלות את קרנה של האלטרנטיבה השמרנית בישראל. שבירת הקונספציה חייבת הייתה להתחיל במקום שבו נולדה, בבית המשפט".

 

שקד הוסיפה כי "במהלך הקדנציה הנוכחית בחרנו כ-330 שופטים ורשמים, מתוכם שישה לבית המשפט העליון. מערכת המשפט בישראל כיום מגוונת יותר, משקפת יותר ומאוזנת יותר. אני גאה לומר שיש היום מקום לדעה אחרת, והיא מתנוססת בגאון. שברנו את הקונספציה".

 

הנשיאה אסתר חיות אמרה לשופטים החדשים "אל תגורו מפני איש ואל תחששו מביקורת". היא התייחסה לטענות כי שופטי ישראל "יושבים במגדלי שן ומנותקים מרחשי הציבור", והדגישה כי "אמירות אלה רחוקות בעיניי מאוד ממציאות הדברים כהווייתה". לדבריה, הניתוק אינו מציאותי כאשר "מעשה השפיטה שעליו אנו אמונים גלוי לעין כל, ופסקי הדין וההחלטות הניתנים על ידינו מתפרסמים אף הם. למעשה אנו מצויים במגע יומיומי, ישיר ובלתי אמצעי עם הציבור הישראלי על כל רבדיו.

 

אסתר חיות (צילום: עמית שאבי)
אסתר חיות(צילום: עמית שאבי)

"אנו השופטים פוגשים את הציבור מקרוב גם בריבו עם הרשויות השונות, בשלטון המקומי ובשלטון המרכזי. בכל עניין ועניין המובא בפנינו במגוון התחומים הללו, אנו עושים יום-יום כמיטב יכולתנו להקשיב קשב רב לכל איש ואישה הבאים בפנינו. אנו משקיעים מאמץ, במקרים המתאימים לכך, להביא את הצדדים להסכמות ולפשרה על מנת לנסות ולסיים את הסכסוך בדרכי שלום, ואנו בוחנים במקצועיות וביסודיות את העדויות והראיות שהוצגו בכל הליך והליך בטרם נחרוץ את הדין".

  

ברקע הרשעתה והחזרתה של השופטת רונית פוזננסקי כץ לתפקיד, אמרה חיות כי "כשופטים מופקדים בידינו גורלות של אנשים, ועלינו להישמר ולהיזהר כל העת שלא ליפול למלכודות של יהירות, של קוצר רוח ושל שררה לשמה, חלילה. עלינו לעשות את מלאכתנו באמונה, בלב שומע, מתוך אהבת אדם ובמידת הענווה.

עלינו לשקוד על תיקון עוולות, עלינו להגן על זכויות אדם ועלינו לחתור לביצור שלטון החוק ולתרום את חלקנו, ככל הניתן, למען יתר לכידות בין כל הפרטים המרכיבים את החברה הישראלית".

 

מוקדם יותר הבוקר התריע מבקר המדינה יוסף שפירא מפני פגיעה במערכת אכיפת החוק, ואמר כי "השמירה על עצמאותם של שומרי הסף היא הערובה ליכולת של כולנו לחיות במדינה אחת למרות חילוקי הדעות העמוקים בין הקבוצות השונות בישראל".

 

פחות מיממה לאחר הטענות שהשמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על ההליך המשפטי נגדו, אמר שפירא כי "חלילה לנו להגיע למצב שבו הציבור יחשוב שההחלטות שמקבלים מנהיגי המדינה נובעות משיקולים ואינטרסים אישיים, שכן זהו מתכון ברור להתפוררות החברה והמדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
נשיא המדינה ריבלין
צילום: עמית שאבי
מומלצים