שתף קטע נבחר

הגנה לאמריקנים: ארה"ב תרכוש סוללות כיפת ברזל

צבא ארה"ב מתכוון לרכוש מישראל שתי סוללות של כיפת ברזל כדי להגן על חיילים אמריקנים שמוצבים באזורי עימות בעולם. כך פורסם ב"ידיעות אחרונות". המחיר: כמעט 400 מיליון דולר

 

 

מערכת כיפת ברזל שדרות חיילים חייל צה
מערכת כיפת ברזל בעוטף עזה(צילום: EPA)

אחרי יותר מעשור וחצי שהיא מגינה על תושבי הדרום מפני הרקטות של חמאס, מערכת כיפת ברזל עומדת להגן גם על חיילי צבא ארה"ב: צבא היבשה האמריקני ביקש מהקונגרס לאשר לו תקציב בסך 373 מיליון דולר לרכישת שתי סוללות של מערכת היירוט המצליחה מתוצרת רפאל.

 

האמריקנים ממעטים לרכוש מערכות נשק ממדינות זרות, בעיקר משיקולים של ביטחון לאומי, אבל גם משום שמלכתחילה יש להם יתרון טכנולוגי על פני רוב המדינות. ישראל היא אחת המדינות היחידות שמכרו לארה"ב בעשורים האחרונים לא מעט מערכות טכנולוגיות.

 
WEB ()

WEB ()

על פי דיווחים באתר האמריקני לענייני ביטחון "Inside Defence", צבא ארה"ב מבקש לרכוש במהירות את שתי הסוללות, שיסופקו לו עד 2020, כשעליהן 12 משגרים, שני מכ"מים, שתי מערכות ניהול קרב ו־240 טילי יירוט. בניגוד לישראל, שבה מוצבת המערכת בתוך גבולות המדינה כדי להגן על אזרחיה מפני ירי מבחוץ, האמריקנים מתכוונים להציב את הסוללות כדי להגן על החיילים שלהם המוצבים במקומות רגישים ברחבי העולם.

 

מפקדי הצבא האמריקני מחפשים כבר כמה שנים מערכת שתוכל להגן על הכוחות האמריקנים בשדה הקרב מפני רקטות, טילי שיוט, מזל"טים, פצצות מרגמה ואיומים נוספים. בעבר ניסתה ארה"ב לבנות מערכות יירוט שיתבססו על טילי האוויר־אוויר מתוצרת ארה"ב, "אמראם" ו"סיידויינדר-X", אך המאמץ התברר כיקר ולא הצליח לענות על כל הדרישות המבצעיות.

 

בסופו של דבר החליטה ארה"ב לרכוש את כיפת ברזל מישראל, במה שמסתמנת כאחת מעסקאות הנשק המהירות ביותר אי פעם. בשל הדחיפות, ובניגוד לציפיות המוקדמות, מסתמן שהאמריקנים ירכשו גם את מכ"ם כיפת ברזל הישראלי, ה־MMR מתוצרת אלתא של התעשייה האווירית, ולא ישתמשו במכ"ם אמריקני, שהתאמתו למערכת תעכב את כניסתה לשירות תחת דגל הפסים והכוכבים.

 

האמריקנים הופתעו מאחוזי היירוט

לא תהיה זו הפעם הראשונה שצבא ארה"ב מתוודע ליתרונות של מערכת כיפת ברזל. בספטמבר 2017 השאילה ישראל לארה"ב סוללת כיפת ברזל, שהועברה בטיסה למטווח הטילים בווייט סנדס שבניו־מקסיקו, שם עמדה בניסוי מכריע שבמהלכו שוגרו לעברה סוגים שונים של איומים. האמריקנים, כך מתברר, הופתעו מאחוזי היירוטים המוצלחים. לקח להם עוד שנתיים להחליט סופית שרק מערכת הנשק הישראלית תוכל להגן על כוחותיהם.

 

תיעוד יירוט כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
יירוט של כיפת ברזל(צילום: רויטרס)

יירוט כיפת ברזל של רקטות מ עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יירוט רקטות בשמי שדרות (צילום: מאור שם טוב)
כיפת ברזל מיירטת רקטה בשמי שדרות(צילום: מאור שם טוב)

לפי הדיווח בארה"ב, כיפת ברזל התגלתה גם כזולה משמעותית מהמערכות האמריקנית. כך למשל, המערכת שמתבססת על שימוש בטילי "האמראם", עולה 12 מיליון דולר לכל משגר ו־800 אלף דולר לכל טיל. כיפת ברזל לעומת זאת תעלה, לפי החישובים האמריקנים, 1.37 מיליון דולר לכל משגר, 150 אלף דולר לטיל, 4 מיליון דולר למערכת השליטה והבקרה ו־34.7 מיליון דולר למכ"ם. יש לציין כי יש גרסאות שונות למרכיבי המערכת, כולל המיירטים, ובהתאם גם טווח המחירים יכול להשתנות.

 

"מערכת כיפת ברזל מספקת את התמורה הטובה ביותר לצבא ארה"ב מבחינת לוח הזמנים לרכישתה והצבתה, העלות של כל יירוט, היכולת לצייד כל משגר ב־20 טילי יירוט, ובביצועים שלה נגד מגוון מטרות, כפי שהודגם בניסויים שערכנו ובביצועי המערכת המבצעית בישראל", נכתב בדו"ח שהוגש לקונגרס.

 

על פי המסמך שהועבר לקונגרס, צבא ארה"ב מבקש לקבל עבור העסקה 289.7 מיליון דולר כבר בשנת הכספים הנוכחית ועוד 83.8 מיליון דולר בשנת הכספים הבאה. בנוסף מבקש הצבא להשקיע עד 2024 עוד 1.6 מיליארד דולר באינטגרציה של רכיבי כיפת ברזל עם מערכות המכ"ם והשליטה שלו, מה שמרמז כי בכוונת האמריקנים להרחיב בשנים הבאות את עסקת הרכש, לפחות של טילי הטמיר, שהם טילי היירוט המשוגרים ממערכת כיפת ברזל.

 

כיפת ברזל היא כולה פרי פיתוח ישראלי, אבל לארה"ב יש חלק גדול בהבאתה לעולם. מאז 2011 השקיע משרד ההגנה האמריקני, על פי החלטת הנשיא דאז ברק אובמה, סכום של 1.4 מיליארד דולר בהשלמת פיתוח מערכת כיפת ברזל וברכישתה עבור מערך ההגנה האווירי של חיל האוויר הישראלי.

 

ריית'און, יצרנית מערכת טילי הפטריוט, הפכה לשותפה של רפא"ל בייצור המערכת, שכבר היום יותר מ־50% מרכיביה מיוצרים בארה"ב, בהתאם לדרישת משרד ההגנה האמריקני וכתמורה למימון ההצטיידות במערכת. ריית'און צפויה לקבל חלק מרכזי מעבודות הייצור גם עבור הטילים שירכוש צבא ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים