שתף קטע נבחר

7 טעויות קטנות שמגדילות לנו את המינוס

שליש מהציבור הישראלי נמצא במינוס כרוני. כן, גם כאלו בעלי הכנסה גבוהה. למה זה קורה לנו? 7 טעויות פיננסיות קטנות שרבים מאתנו עושים ושגורמות למינוס שלנו לתפוח

אוברדראפט – אחת המילים המפחידות ביותר, שלמרבה הצער רובנו פוגשים פנים מול פנים לא פעם ולא פעמיים במהלך חיינו הבוגרים. חלקנו אף חי איתו באופן תמידי, ליתר דיוק – שליש מאיתנו.סקר מקיף שבחן את ההתנהלות הפיננסית של הישראלים מצא כי למעלה מ-34% מהציבור נמצא במינוס כרוני, גם כאלו בעלי הכנסה גבוהה.

 

הסיבות המרכזיות לאוברדראפט הן הוצאות גדולות כמו חופשה או שיפוץ הבית, הוצאה בלתי צפויה ובעיקר – התנהלות פיננסית לא נכונה.

 

הנה 7 טעויות קטנות שתופתעו לדעת עד כמה הן יכולות להשפיע על תפיחת המינוס שלכם:

 

משתמשים רק בכרטיס אשראי

גיהוץ כרטיס אשראי הוא פעולה קלילה וכמעט בלתי מורגשת. התחושה שאנו לא מוציאים את הכסף באופן פיזי עלולה "לשבש" את שיקול הדעת שלנו. לעומת זאת, כאשר אנחנו משתמשים בשטרות ובמטבעות (כלומר בכסף מזומן) אנו מרגישים את ההוצאות בצורה מוחשית יותר שכן חסרונו מורגש בארנק. מעבר לכך, פעולת מסירת המזומנים מעוררת קושי פסיכולוגי – למרבית האוכלוסייה הרבה יותר קשה להוציא כסף מזומן מהארנק מאשר את כרטיס האשראי.

 

עשו ניסוי והשתמשו שבוע שלם רק בכסף מזומן ותראו את ההבדל – שימו לב איך אתם שוקלים יותר את ההוצאות שלכם, בייחוד את הקטנות שבהן. ובסוף היום, כשיישאר לכם כסף מזומן בארנק, תרגישו סיפוק גדול מאוד.

מימון ישיר (צילום: shutterstock)
גם אתם במינוס?(צילום: shutterstock)

פורסים לתשלומים

האם אתם עונים תמיד בחיוב על השאלה "לחלק לתשלומים"? יכול מאוד להיות שזו הסיבה העיקרית שבגללה אתם לא מצליחים לצאת מהמינוס.

 

מלבד העובדה שפריסה לתשלומים כרוכה לפעמים בעמלות ובריביות גבוהות, היא גם נותנת אשליה שאנחנו לא מבזבזים הרבה כסף – טלפון סלולרי במחיר של 99 ש"ח לחודש ב-12 תשלומים נשמע כמו כסף קטן, נכון? התוצאה היא איבוד שליטה על ההוצאות.

 

מצד שני, אין צורך להתנזר לגמרי מחלוקה לתשלומים. חלוקה לתשלומים היא החלטה נכונה כשמדובר בשירותים מתמשכים כמו מנוי לחדר כושר או ביטוח רכב. בכל הנוגע למוצרים יומיומיים, בייחוד קניות בסופר – רצוי לשלם בתשלום אחד.

 

לא עושים השוואת מחירים

אנחנו הישראלים אף פעם לא רוצים לצאת פראיירים. אנחנו מרבים לעשות סקרי שוק כשאנחנו רוכשים מוצרים גדולים כמו חופשה, רכב או ריהוט, אבל כשמדובר במוצרי יסוד יומיומיים כמו קניות בסופר, בפארם ואפילו מוצרים פיננסיים, אנחנו נוטים להתעצל ולא לבצע השוואת המחירים.

 

יש היום כמה אתרי השוואת מחירים של מוצרי פארם ומכולת שנותנים מידע מהימן ומעודכן, וחשוב שלא תתעצלו ושתשוו מחירים, גם אם זה אומר לפצל את הקניות בין כמה חנויות.

  

מימון ישיר (צילום: shutterstock)
טעויות שמגדילות לכם את המינוס(צילום: shutterstock)

מחזיקים כמה כרטיסי אשראי

ריבוי כרטיסי אשראי לא רק נותן לנו תחושה שיש לנו יותר כסף בחשבון (כיוון שלכאורה אנחנו מחלקים את ההוצאות בין כמה כרטיסים), אלא גם מקשה על מעקב אחר ההוצאות. אז נכון, כרטיסי אשראי רבים מקושרים למועדונים שונים שנותנים הטבות והנחות, אבל החסרונות גוברים על היתרונות. העדיפו כרטיס אשראי אחד בלבד.

 

לא מתמקחים

התמקחות הוא מושג שחלקנו מקשרים להתנהלות בשווקים, אבל גם מול הבנקים וחברות האשראי כבר מזמן לא מדובר במילה גסה. דמי ניהול החשבון, עמלות על פעולות בנקאיות שונות או דמי שימוש בכרטיס אשראי – אם תעיינו בפירוט הבנק או חברת האשראי, לעיתים תמצאו תשלומים חודשיים כגון אלו. אמנם קשה להימנע לחלוטין מתשלום העמלות החודשיות, אבל עם קצת תושייה אפשר להקטין אותן ולחסוך לא מעט.

 

מעדיפים לחיות עם המינוס מאשר לקחת הלוואה

נכון, מבחינת התנהלות פיננסית נבונה, עדיף שלא להגיע למצב של אוברדרפט, אבל כשזה קורה – יש לחלקנו נטייה להעדיף לחיות עם המינוס ולהגדיל את מסגרת האשראי.

 

צריך לזכור שמינוס בבנק הוא הלוואה לכל דבר. במקרים רבים - הלוואה בריבית גבוהה. לכן כשמדובר באוברדרפט גדול שנמשך תקופה ממושכת, כדאי לשקול לקחת הלוואה לכיסוי המינוס, ולוודא שהריבית שלה נמוכה יותר מזו המשולמת בגין האוברדרפט.

 

אפשר למצוא כיום הלוואות בתנאים ובמסלולים שונים, בריביות נמוכות יותר מהריבית על המינוס ובפריסת החזרים נוחה. גם במקרה הזה, רצוי לערוך סקר שוק ולבחון את האפשרויות העומדות בפניכם, גם ממקורות חוץ בנקאיים מוסמכים.

 

הלוואות חוץ בנקאיות מתאימות למי שזקוק להלוואה מיידית ללא בטחונות וערבים. יתרונן של ההלוואות החוץ בנקאיות היא שאין להן השפעה על מסגרת האשראי בבנק והן ניתנות לכל מטרה.

 

לא מדברים עם הילדים על כסף

הורים רבים מעדיפים שלא לדבר עם הילדים שלהם על כסף כי הם חוששים ששיחות כאלו "יקלקלו" אותם. מצד שני, הימנעות מוחלטת מהנושא עלולה להעביר להם מסר לא נכון – שכסף הוא דבר מזיק.

 

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Family and Economic Issues, מצא כי בני דור המילניום בני ה-20 וה-30 הם בעלי חוסר ידע פיננסי גבוה הרבה יותר מדורות קודמים. הנחקרים בסקר הודו כי דיאלוג יותר פתוח בבית על כסף בצעירותם היה פותר את הבעיה.

 

חינוך פיננסי הוא לא רק אמצעי להכשרת הילדים לחיים בוגרים של התנהלות פיננסית נבונה, אלא גם דרך חשובה בלקיחת אחריות על המצב הכלכלי שלכם, והוא אף יכול לשפר אותו.

 

* אין בפרסום הכתבה משום המלצה, חוות דעת, הבעת דעה או מתן עצה מצד מימון ישיר, ואין לראות באמור תחליף לייעוץ מקצועי ו/או ייעוץ משפטי. כל החלטה בדבר השימוש בתכנים ובמידע תיעשה על אחריותך בלבד ומומלץ ללוותה בייעוץ מקצועי פרטני

 

הדרך לחינוך פיננסי מגיל צעיר מתחיל בדמי הכיס. לקריאה נוספת >>

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים