שתף קטע נבחר

מחקר חשף: כך צדו כלבים קדמונים את הטרף

תהיתם פעם למה כשכלבכם רואה טרף הוא הופך לשועל קטן? מחקר שהשתמש בסריקת גולגלות של בעלי חיים הראה כיצד כלבים קדומים התאפיינו בשיטות ציד כמו אלו של זאבים ושועלים. המפתח לתגלית: שינויים באוזן הפנימית. והגודל - כן קובע

מדענים סרקו וניתחו גולגלות של אריות, זאבים וצבועים על מנת להבין טוב יותר כיצד צדו הכלבים הקדמונים. המחקר הראה כי מין הכלבים הקדום ביותר המוכר, Hesperocyon gregarius, ככל הנראה הסתער על הטרף, ממש כמו שועלים וזאבי ערבות. המדענים קבעו עוד כי זן הכלבים הגדול ביותר הידוע, Epicyon haydeni, היה בגודל של דובי גריזלי.

 

כלבים בטבע (צילום: shutterstock)
כלבים בטבע(צילום: shutterstock)

 

סריקות ממוחשבות של שלדי בעלי חיים סייעו לאחרונה למדענים לגבש הבנה טובה יותר על אודות תנועתם של מגוון מינים. חוקרים באוניברסיטת אדינבורו בסקוטלנד והאוניברסיטה של וינה באוסטריה השתמשו בסריקות קודמות כדי לבנות מודלים דיגיטליים של פנים האוזן של 36 מיני טורפים. הדבר איפשר להם לחדד את ההבנה של שיטות ציד שונות שבהן השתמשו טורפים קדומים.

 

המודלים הראו כי הגודל והמבנה של האוזן הפנימית של אותם מינים השתנו ככל שסיגלו לעצמם שיטות ציד חדשות. האוזן הפנימית, ושלוש התעלות הגרמיות שבה, חיונית לטורפים כיוון שהיא שולטת הן על השמיעה והן על שיווי המשקל.

גולגולת של כלב קדמון שנבדקה במחקר (צילום: מתוך המחקר)
גולגולת של כלב קדמון שנבדקה במחקר(צילום: מתוך המחקר)

 

"הגובה,הרוחב והאורך של שלוש התעלות הסמיסירקולריות מראים התאמות מורפולוגיות, בעוד קוטר התעלה, הגובה של שבלול האוזן ובמיוחד הזווית בין התעלה הסמיסירקולרית הצידית והשבלול מעידים על סימן לתהליך התפתחות של הגזע", מסבירים החוקרים במאמר חדש בנושא שפורסם החודש ב- journal Scientific Reports.

 

ככל שמינים חדשים הופיעו, כך גדלו האוזניים הפנימיות שלהם. אוזניים פנימיות גדולות יותר עוזרת לצ'יטות, אריות וזאבים להשאיר את ראשם יציב בעודם נעים במהירות גבוהה.

 

בעזרת ניתוח המבנה של שלוש התעלות הגרמיות, יכלו החוקרים להבין האם מין מסויים של טורפים הסתמך על מרדפים במהירות גבוהה, הסתערות, מארבים או שילוב מסויים של כל השלושה.

 

החוקרים קבעו עוד כי ניתן להשתמש בגודל ובמבנה של האוזן הפנימית כדי להבחין בין טורפים דמויי-חתול מכאלו דמויי-כלב. אוזניים פנימיות של אוכלי בשר דמויי כלב מתאפיינות בזווית מובחנת בין שני חלקים. "עבורי האוזן הפנימית היא האיבר המעניין ביותר בגוף", אמרה ג'וליה סצ'וואב, דוקטורנית באוניברסיטת אדינבורו, "היא מציעה תובנות מדהימות לגבי בעלי חיים קדומים וכיצד חיו. הכלב הראשון והכלב הגדול ביותר אי פעם הם מרתקים למחקר, כיוון שאין כיום בעולם דבר כמותם".

 

למחקר המלא:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190111095106.htm

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים