שתף קטע נבחר

יורש העצר ל-ynet: "איראן שלי תהיה ידידה של ישראל"

בזמן שבטהרן שורפים דגלי ישראל לציון 40 שנה למהפכה האיסלאמית אומר בנו של השאה המודח בהתבטאות נדירה לכלי תקשורת ישראלי: "באיראן העתידית הדמוקרטית שאני רואה בחזוני נחזור להיות חברים". הוא עדיין בטוח שאביו לא ברח ושבאיראן יש מקום למלוכה, "כמו בשבדיה ויפן"

בדיוק 40 שנה מלאו אתמול (יום ב') למהפכה האיסלאמית שבה קרס בית המלוכה האיראני ולשלטון בטהרן עלו האייתוללות ובעלי בריתם. בהתבטאות נדירה לכלי תקשורת ישראלי אומר ל-ynet רזא פהלווי – יורש העצר ובנו של השאה שהודח אז מהשלטון – כי איראן העתידית שהוא רואה בחזונו תחזור להיות ידידה של ישראל.

 

40 שנה למהפכה האיסלאמית באיראן | צפו בפרויקט המיוחד של ynet

 

רזא פהלווי יורש העצר של איראן ריאיון ()
"צעירים נחושים לגלות את האמת על העבר". יורש העצר רזא פהלווי מעודד מהקולות מאיראן

חגיגות לציון 40 שנה להפיכה האיסלאמית באיראן טהרן (צילום: רויטרס)
שורפים את דגלי ישראל וארה"ב היום בטהרן(צילום: רויטרס)

"באיראן העתידית הדמוקרטית אנחנו מצפים לכך שהיחסים עם ישראל יהיו ידידותיים שוב", אומר פהלווי הפועל כיום נגד משטר האייתוללות ממקום מושבו בארצות הברית. "באופן עקרוני נפתח יחסים עם כל המדינות הידידותיות על בסיס של כבוד הדדי, בניגוד למשטר הנוכחי, שמחרחר מלחמות מאז עלייתו לשלטון".

 

איראן ציינה אתמול 40 שנה למהפכה:

דגלי ישראל הועלו באש בטהרן

בכיר במשמרות המהפכה: "אם נותקף, נחריב את ת"א"

 

אביו של רזא פהלווי, מוחמד רזא פהלווי, נמלט מאיראן ב-16 בינואר 1979 בצל הפגנות הדמים בטהרן ובערים אחרות. ההמונים יצאו באותם ימים לרחובות כדי למחות נגד משטרו המושחת, שדיכא באכזריות את מתנגדיו. אחרי חודשים של עימותים, כשהצבא מגלה סימני חולשה והשאה החולה בסרטן נראה כמי שאינו מתפקד, נמלט השאה למצרים – והאייתוללות עלו לשלטון בראשות מנהיג הפלח הדתי של האופוזיציה רוחאללה חומייני.

 

הבן רזא פהלווי היה באותה העת בארה"ב: שנתיים לפני כן, בהיותו בן 17, נסע ללימודים באמריקה, ושם נשאר עד עצם היום הזה. ב-1980, כשמלאו לו 21, מת אביו השאה במצרים, ורזא פהלווי נטל לעצמו את תפקיד ראש בית המלוכה. מאז הקדיש מהנכר את חייו לפעילות נגד המשטר הדתי בטהרן.

  (צילום: AP)
השאה המודח מוחמד רזא פהלווי. נמלט חולה בסרטן ומת בגולה(צילום: AP)

אף שבאיראן רבים זוכרים את משפחת פהלווי כסמל לעריצות, לשחיתות ולקצירת רווחים על חשבון האזרח הפשוט, הנסיך רזא פהלווי מאמין שהמונים שם עדיין מתייחסים בהערצה לשושלת שאליה הוא משתייך. בשנה האחרונה מגיעים מאיראן דיווחים על ביטויים פומביים של חיבה וגעגוע לשאה ולמשטרו החילוני, כשברקע המצוקה הכלכלית והחברתית, גם אם לעת עתה נראה שמשקלם של הביטויים האלה אינו גדול.

 

"אזרחי איראן התעוררו אל מול האמיתות המזויפות והשקרים שהמשטר הנוכחי ניסה להזין אותם בהם על-ידי שטיפת מוח", קובע יורש העצר רזא פהלווי. "זה גרם לתגובת נגד, והיום הצעירים נחושים לגלות את האמת בנוגע לעבר. כל מה שצריך לעשות זה לעקוב אחרי הרשתות החברתיות: קריאות העידוד שאנשים משמיעים, הסיסמאות שהם כותבים, קריאות התמיכה לסבא שלי באצטדיוני הכדורגל. כל מי שרוצה להביט ולהאזין יגלה שהכתובת נמצאת על הקיר".

 

חשוב לזכור כי אף שהאיראנים חיים כיום במשטר דיקטטורי דתי, איראן של השאה הייתה אף היא דיקטטורה, גם אם יש מי שיכנו אותה "דיקטטורה נאורה". השאה מוחמד רזא פהלווי אמנם העריץ את המערב, סגד לתרבות הצרפתית, וראה בחילוניות את הדרך היחידה למודרניזציה וקִדמה; אבל הוא גם האיש שבשם העקרונות האלה השליך אלפי אסירים פוליטיים לכלא, שלח את המשטרה החשאית לעשות שפטים במתנגדיו, וכשמיליונים מבני ארצו חיו בעוני – טיפח לו ציי מטוסים ומכוניות יוקרה, ורכש יצירות אומנות ותכשיטי זהב.

 

אלימות היא לא הדרך למהפכה

יורש העצר רזא פהלווי מאמין שבאיראן יש מקום למלוכה גם כיום. "איראן הייתה מודרנית במהלך תקופת המלוכה", הוא מסביר. "האם יפן אינה מודרנית? שבדיה, בריטניה או ספרד אינן מודרניות? המשטר הנוכחי הוא זה שארכאי. בכל מקרה צורת השלטון העתידית היא משהו שהעם האיראני עצמו יצטרך להכריע לגביו. אני איני פועל לטובת תוצאה כזו או אחרת".

 

ממקום מושבו בארה"ב מתרכז יורש העצר בפעילות נגד משטר האייתוללות, גם אם ברמה ההצהרתית בלבד. הוא פעיל בארגוני האופוזיציה הגולים, ובביוגרפיה הרשמית שלו הוא מציג עצמו כ"מנהיג ושגריר של עקרונות החירות, הדמוקרטיה וזכויות האדם" עבור בני עמו. הוא מתחייב בה להמשיך להיאבק במשטר האייתוללות תוך "עמידה נגד הניצול והדיכוי של העם האיראני ובעד כינון דמוקרטיה חילונית באיראן".

רזא פהלווי יורש העצר של איראן ריאיון ()
יורש העצר פהלווי. "המשטר לא יעזוב מרצונו, צריך אי-ציות אזרחי"

בדברים שאמר ל-ynet מציג רזא פהלווי את משטר האייתוללות כסכנה ממשית לעם באיראן – יותר מכל איום מדיני וצבאי חיצוני. "המשטר הנוכחי באיראן הוא הבעיה העיקרית של המדינה, שלבטח תביא להשמדת ארצנו. זו שיטה שנועדה לשמור על ההישרדות של המשטר, לא של האזרחים".

 

השלטון של אביך הופל במהפכת חומייני. מה האסטרטגיה שלך להפלת משטר האייתוללות?

"השאה לא הוכרע על ידי ההמון הפרוע והמהפכה האלימה. הוא בחר לעזוב את המדינה ביוזמתו כדי להימנע משפיכות דמים. שלא כמו אבי, המשטר הזה לא יעזוב באופן וולונטרי, כי לאנשיו לא אכפת לשפוך את הדם של הציבור. אבל זה לא אומר שהדרך שלנו לשינוי השלטון חייבת להיות אלימה. אני מאמין באי-ציות אזרחי שחותר לשינוי, ומצד שני מפחית את ההקרבה שהאזרחים נאלצים לעשות".

 

רק אחד נשאר

השאה הוא היחיד מבני משפחתו הקרובה שמתמיד כעת בעשייה הפוליטית למען איראן חופשית ושימור המורשת של שושלת פהלווי. אחרי המהפכה נמלטו לארה"ב אמו פארה ואחָיו, הנסיך עלי רזא והנסיכות פרהנז וליילה, אבל בעוד הוא מבסס את עצמו כמנהיג האופוזיציה הגולה, האחים התקשו למצוא את מקומם. האחות הצעירה ליילה ניסתה את מזלה בדוגמנות, סבלה מאנורקסיה, ושקעה בדיכאון. ביוני 2001, במלון בלונדון, שמה קץ לחייה בגיל 31. היא מתה ממנת יתר של קוקאין ותרופות לטיפול בנדודי שינה.

פרויקט 40 שנה למהפכה האיסלאמית (צילום: gettyimages)
משמרות המהפכה. איראנים מצליחים בעולם - ונחסמים בארצם(צילום: gettyimages)

עשר שנים אחר כך התאבד גם האח עלי רזא, מי שהיה השני בתור לרשת את הכתר. הוא לכאורה היה אדם מצליח, איש שלמד בפרינסטון, בקולומביה ובהרווארד, אבל מותו המשפיל של אביו, החיים בגולה, ובעיקר מותה של ליילה, האחות הקטנה שכל כך אהב, גבו ממנו מחיר עצום. הוא שקע בדיכאון, ובגיל 44, בביתו בבוסטון, ירה בעצמו למוות. האחות הנותרת, פרהנז, למדה עבודה סוציאלית, אך לפי דיווח ב"לוס אנג'לס טיימס" נדחתה שוב ושוב על-ידי ארגונים הומניטריים, כנראה בגלל ייחוסה המשפחתי. את חייה המשיכה הרחק מאור הזרקורים.

 

בפעילותו הציבורית נעזר כעת רזא פהלווי באשתו יסמין ובבנותיו נור, אימאן ופארה. "אני עושה את זה כבר 40 שנה, והדבר הראשון שאני אומר לכולם הוא שהעם האיראני אינו מיוצג על ידי המשטר", הוא אומר ל-ynet. "אם תבדקו את ההישגים של אזרחים איראנים שנאלצו להימלט מארצם תגלו שאלה הישגים יוצאי דופן. איראנים מובילים כאנשי עסקים כמה מהחברות הגדולות בעולם, איראנים זוכים בפרסים על הישגיהם במתמטיקה ועל מחקרים מדעיים. הם מפתחים תרופות למחלות הנוראיות ביותר וזוכים לתשבחות מהמבקרים בפסטיבלי אומנות בכל העולם. באיראן החופשית, האזרחים יוכלו לתרום להתפתחות המדינה שלהם במקום להידחק החוצה לנכר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רזא פהלווי יורש העצר של איראן ריאיון
מומלצים