שתף קטע נבחר

פורצות דרך בעולם פריצות המידע

תחום הסייבר נחשב היסטורית לעולם של גברים, אבל בשנים האחרונות מוכיחות יותר ויותר נשים שהן יודעות לעצור האקרים ולבלום וירוסים לא פחות טוב. שלוש מהן מספרות כיצד הגיעו לתחום הלוהט, על האתגרים המקצועיים ואיך זה לשלב אמהות ועבודה בהייטק

בשיתוף תעשייה אווירית

 

הבחירות שייערכו ב-9 באפריל מדירות שינה מעיני המתמודדים, שמתרוצצים כעת בכל רחבי הארץ במסעות שכנוע מול קהל הבוחרים המתנדנד, אך במקביל הן מדירות שינה מעיניהם של אנשים שאינם נמנים על המערכת הפוליטית: מומחי הסייבר, האמונים על הגנת מערכת הבחירות הממוחשבת מפני מתקפות עוינות. אמירותיו של ראש השב"כ כי בכוונתה של מדינה זרה להשפיע על הבחירות באמצעות מתקפות סייבר נכנסו כנראה עמוק לתוך אוזניו של מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, אשר הצהיר כי הוא מתכוון לערוך ביקורת שתעסוק במכלול ההיבטים הנוגעים למרחב הסייבר במערכת הבחירות הקרובה.

 

סייבר (צילום: shutterstock)
האיום הגדול - מתקפת סייבר(צילום: shutterstock)
 

הסייבר, קיצור של הביטוי סייבר סקיוריטי (אבטחת מידע), הוא אחד הענפים המקצועיים הלוהטים של השנים האחרונות עקב המספרים הגדלים והולכים של מתקפות על מאגרי הנתונים והמערכות הממוחשבות של אנשים פרטיים, חברות וממשלות.

ישראל נחשבת למעצמה גם בתחום זה. מנתונים שהציג ראש הממשלה בנימין נתניהו בנאום שנשא בכנס האבטחה "סייברטק" מתברר כי מספר חברות הסייבר הישראליות עולה על 500. ייצוא ידע הסייבר הישראלי הסתכם ב־2018 בחמישה מיליארד דולר. נתונים אחרים טוענים כי ישראל חולשת כיום על כ־5% משוק הסייבר העולמי.

 

לכבוד השקתו של פרויקט "מהנדסות העתיד 4", שיתוף פעולה של התעשייה האווירית, "ידיעות אחרונות" ו־ynet, יצאנו לברר כיצד נראים חייהם של מהנדסות מבטיחות בתחום הסייבר הלוהט.

 

מזהים איומים מראש

  • שם: זוהר מרידור
  • חברה: צ'ק פוינט
  • תפקיד: מהנדסת תוכנה

 

מרידור (33) הגיעה לתחום ההנדסה די במקרה. היא אמנם למדה בתיכון אליאנס בתל־אביב חמש יחידות מתמטיקה וכימיה, אך לא היה לה רקע במחשבים והיא לא ידעה שזה הכיוון שאליו יובילו אותה החיים. הכל השתנה באוניברסיטה העברית, שם עשתה תואר ראשון במדעי הקוגניציה (פילוסופיה, פסיכולוגיה ומדעי המוח) ששולב עם מדעי המחשב. "חבר סיפר לי על התואר בקוגניציה והוא נשמע לי מעניין, אך קצת חששתי מתחום המחשבים כי זאת הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי לתכנות. השנה הראשונה הייתה קצת מורכבת מהבחינה הזאת, אך ברגע שעברתי אותה הדברים המשיכו יותר בקלות", היא אומרת.

 

בהמשך לימודיה היא התנסתה בתחום התכנות במסגרת עבודה במעבדה של אחד הפרופסורים לקוגניציה באוניברסיטה, ואז החליטה שעולם ההייטק קורא לה. היא התקבלה לחברת צ'ק פוינט היוקרתית, ונכון להיום, שש שנים אחרי, משמשת כראש צוות שעוסק בפיתוח שירותי ומוצרי אבטחת מידע.

 

"בצוות יש ארבעה עובדים", היא מספרת. "אנחנו מפתחים כעת מוצר חדש, המיועד בעיקר לספקי תקשורת. מדובר בשירות ענן שאליו נכנסים מיליוני קבצים של לקוחות החברה בכל העולם, ואנו יודעים לומר ללקוחות האלה אם כל קובץ תקין – או שהוא מהווה איום סייבר על המערכת שלהם".

 

יש לה תאומות בנות שנתיים. כאשר סיימה חופשת לידה שארכה שנה, היא חזרה היישר לתפקיד ניהולי מאתגר. "רוב עולם ההייטק עדיין גברי, לצערי, אבל לא הרגשתי שזה צריך להשפיע עליי. צ'ק פוינט היא חברה שמאוד מכירה בנשים שעובדות בתחום ונותנת להן מענה, כך שאפשר לשלב בין אימהות לעבודה בהייטק".

זוהר מרידור. "השנה הראשונה הייתה מורכבת"
זוהר מרידור. "השנה הראשונה הייתה מורכבת"

יירוט מטרות בסלולר

  • שם: טל לנקרי
  • חברה: תעשייה אווירית
  • תפקיד: מהנדסת מערכת במפעל הסייבר

 

לנקרי (42) עובדת כמהנדסת מערכת בתחום מודיעין הסלולר. הצוות שלה מפתח יכולות מודיעיניות מגוונות, הכוללות איתור מיקומים של טלפונים סלולריים, איכון של המכשירים, יירוט מטרות בסלולר, חשיפה למידע שעובר דרך הסלולר ועוד. בין היתר, פיתח הצוות שלה מוצר ייחודי: מערכת המאתרת טלפונים ניידים של נפגעים הלכודים תחת הריסות. גם כאשר הטלפון של הלכוד כבוי, המערכת מסוגלת להפעילו ולגרום לו לצלצל על מנת להקל על המחלצים למצוא את האדם.

 

"כבר מגיל צעיר הבנתי שהתחום הטכנולוגי מעניין אותי יותר מכל ולכן נרשמתי לבית־ספר טכנולוגי ששם דגש על מקצועות המחשב והאלקטרוניקה", היא מספרת, "גם בצבא המשכתי במסלול זה ושירתתי כטכנאית של מרכזיות תקשורת. מיד אחרי הצבא המשכתי ללימודי הנדסה באוניברסיטת בן־גוריון, ובשנה השלישית שלהם המשכתי כבר לתואר שני בהנדסה".

 

לדבריה, העובדה שבמקצועות הטכנולוגיים יש רוב גברי לא ריפתה את ידיה, אלא דווקא הגבירה את המוטיבציה להצליח. "כבר בכיתה בתיכון היו 30 בנים לצד שלוש בנות בלבד", היא מספרת. "באוניברסיטה, לצערי, היחס היה די דומה. אבל זה מעולם לא הפריע לי. אני חושבת שהגישה השוויונית צריכה להיות מותווית עוד בשלבי החינוך המוקדמים, בגיל בית־הספר היסודי. בכל מקרה, אני מאוד אוהבת את האתגר שלי בעבודה ובסביבה הביטחונית של תע"א. מאוד מעניין ומהנה לראות פיתוחים וחידושים שאתה חושב שקיימים רק בסרטים – וקורמים עור וגידים במציאות".

 

טל לנקרי. "מגיל צעיר הבנתי שזה התחום בשבילי"
טל לנקרי. "מגיל צעיר הבנתי שזה התחום בשבילי"
  

מונעים גישה עוינת לחשבונות החברה

שם: שירי חיים

חברה: סייברארק

תפקיד: ארכיטקטית מערכת (system architect)

 

חיים (29) מפתחת את אחד המוצרים המרכזיים של סייברארק, מוצר שכל לקוחות החברה משתמשים בו – ניהול חשבונות פריבילגיים. החשבונות הפריבילגיים הם החשבונות הקריטיים ביותר בארגון. אם גורם כלשהו משיג גישה אליהם, הוא יכול להשתלט על הרשת הארגונית, עד כדי השבתתה.

 

"התפקיד שלי מורכב בעצם משני חלקים", היא מסבירה. "הראשון הוא ניתוח, תכנון והמלצה לפרויקט פיתוח שבו אני עובדת על מנת שהפיתרון יתאים לדרישות הלקוח. החלק השני הוא פיתוח שיטות וכלים בשביל לייצר קוד איכותי בזמן מהיר".

 

חיים, שעובדת בחברה שלוש שנים, מגיעה במקור מכרמיאל. "בתיכון למדתי מדעי המחשב, מתמטיקה ופיזיקה. הייתי התלמידה היחידה בכיתה. כולם מסביבי היו בנים", היא נזכרת. "בצבא שירתי ביחידת המחשוב של חיל הים ולאחר הצבא עשיתי תואר ראשון במדעי המחשב ומתמטיקה באוניברסיטה העברית. כיום, תוך כדי העבודה בחברה, אני לומדת לתואר שני במדעי המחשב באוניברסיטת תל־אביב".

 

כשהיא נשאלת אם לנשים יותר קשה להתקדם בתחום, עונה חיים: "כשהייתי בצבא הרגשתי כך עקב השעות התובעניות, אבל כיום, בסייברארק, אני חשה שיש הרבה עידוד לכניסת נשים לתפקידים שונים בחברה והשעות גמישות עבורן. מיעוט הנשים בתחום תמיד דירבן אותי לעודד יותר נשים להיכנס אליו, וכיום אני פועלת לקידום נשים בעולם הפיתוח בהייטק".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תעשייה אווירית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תמנוע את הפריצה מראש
צילום: shutterstock
מומלצים