שתף קטע נבחר

גנץ דרש, אך היועמ"ש לא ימהר לחקור את ההדלפה על הטלפון

היועצים המשפטיים נוטים להימנע מלהורות על בדיקת הדלפות, על אחת כמה וכמה בתקופת בחירות. אם לא נגרם נזק ביטחוני, מנדלבליט לא יערב את שב"כ בסיפור פוליטי

חצי חצי בני גנץ ואביחי מנדלבליט (צילום: EPA עמית שאבי)
לא צפוי למהר לחקור בזמן בחירות. מנדלבליט וגנץ(צילום: EPA עמית שאבי)

היועצים המשפטיים לממשלה מתחמקים בדרך כלל מפניות של פוליטיקאים לחקור הדלפות. הם מתחמקים שבעתיים כאשר מדובר בתקופה הסמוכה לבחירות לכנסת. במקרה כזה חשיפת הדלפה משמשת אוטומטית את אחד הצדדים הפוליטיים. לכן אין על פניה סיכוי רב למימוש דרישת מפלגת "כחול לבן" - שפורסמה הבוקר (יום א') לראשונה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet - להורות על בדיקה מקיפה בנוגע להדלפת המידע על "הפריצה האיראנית" לטלפון של יו"ר המפלגה בני גנץ.

 

העובדה שבדרך כלל מופעל השב"כ, בעל הניסיון הרב ביותר בחקירות מעין אלה, לצורך איתור המדליף, מרתיעה אף היא את היועצים - מחשש לשרבוב ארגון ביטחוני ממלכתי לחקירה בלב מחלוקת פוליטית בזמן בחירות.

 

ישנם מקרים מובהקים של הדלפה בעייתית, והיו בעבר חקירות. זה קורה רק אם קיים חשש שהמידע שדלף הוא בעל ערך ביטחוני גבוה שעלול להזיק לישראל - אז יש צורך לאתר את מקור ההדלפה כדי לסכל נזק עתידי.

  (צילום: אבי רוקח)
"של אינדיקציות המוליכות את 'נתיב ההדלפה' ללשכה מסוימת מאוד בירושלים"(צילום: אבי רוקח)

 

מקרה אחר היה חקירת הדלפת מסמך חיקור הדין של הפרקליטות בפרשת סיריל קרן לפני כ-15 שנה. את החקירה יזם היועמ"ש דאז אליקים רובינשטיין, שמינה ועדה ייעודית לנושא. הנימוק היה חשש משיבוש הליכי משפט.

 

במקרה נמצאה האשמה - הפרקליטה בכירה ליאורה גלאט ברקוביץ' שהדליפה את המסמך. מקרה זה גרר מחאות קשות בעיקר מהעיתונות, שטענה כי חקירת הדלפות פוגעת בליבת חופש העיתונות.

 

לכן, בבואו להחליט באשר לבקשת גנץ, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יבדוק בעיקר אם נגרם נזק ביטחוני ממשי לביטחון המדינה - כזה הדורש ששותפי סוד הבכירים ביותר ילכו לחדרי הפוליגרף - או שלא נגרם נזק, ואז יטען היועץ כי אינו מתערב בחקירת מקור הדלפות.

 

 

 

המכתב ששלח גנץ למנדלבליט ()
המכתב ששלח גנץ למנדלבליט

הבוקר פרסמנו לראשונה כי כחול לבן פנתה ליועמ"ש בדרישה שיורה על בדיקה מקיפה בנוגע להדלפה. באי כוחה של המפלגה טוענים כי להדלפה אחראי "גורם בעל נגישות למידע ביטחוני רגיש, ובעל אינטרס לנסות ולפגוע ברא"ל (במיל') גנץ".

 

בפנייה ליועמ"ש אין האשמה ישירה של נתניהו, אלא רמיזות עבות. "קיימת שורה של אינדיקציות המוליכות את 'נתיב ההדלפה' ללשכה מסוימת מאוד בירושלים", נטען. בנוסף, מקפידים הפרקליטים לשים את המילה פריצה במרכאות. "הדלפה של אירוע בעל מאפיינים העלולים להיות ביטחוניים, מהווה פגיעה חמורה בביטחון המדינה", נכתב. "ככל שהדלפה זו נעשתה ממניע פוליטי, הרי שלפגיעה בביטחון המדינה נלווית הפרת אמונים בדרגה החמורה ביותר.

 

"קשה להעלות על הדעת אובדן דרך מוסרית מובהק יותר מאשר מצב בו ביטחון המדינה והגורמים הממלכתיים אמונים עליו משועבדים לטובת אינטרס פוליטי צר". בנוסף מבקשים בכחול לבן מהיועמ"ש להורות לראש הממשלה, הממונה על מערך הסייבר, "להימנע מעשיית שימוש אישי ופוליטי בגורמים הכפופים לו או במידע המונח לפניו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
היועמ"ש מנדלבליט
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים