שתף קטע נבחר

המושלות בכיפה: הצצה לטכנולוגיות העתיד

אם הנערות המשתתפות בפרויקט "מהנדסות העתיד 4" רצו לטעום מהחיים האמיתיים של נשות טכנולוגיה בכירות, הסיור הזה היווה ביס ענק. הן למדו כיצד עובדת מערכת כיפת ברזל, ביקרו בחדר הניסויים שבו נבדק המכ"ם של מערכת ברק 8, וקיבלו הצצה על מערכת נטרול הרחפנים DRONE GUARD. "זה מדהים שטכנולוגיה שנשמעת דמיונית רק הולכת ומתקדמת", סיכמה אחת מהן בהתלהבות

בשיתוף תעשייה אווירית

 

 

 

הגברים החרדים בעלי המגבעות והזקנים הארוכים והנשים עם השביסים והעגלות עמדו בניגוד די מוזר למראות שקידמו את הבנות שמשתתפות בפרויקט "מהנדסות העתיד 4", כשאלה נכנסו לאחד המתחמים הביטחוניים הסודיים בישראל, מתחם חטיבת "אלתא" של התעשייה האוורירית.

 

המפעל ממוקם באשדוד, בליבה של שכונה חרדית למהדרין. אם תרצו, תהילים חוברים פה לטילים. בכל מקרה, זו הייתה חוויה מרתקת ומלמדת לנערות, שמשתתפות בפרויקט המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet והתעשייה האווירית, שמטרתו למשוך צעירות לקריירה בתחומי ההנדסה והמדעים.

 

התחנה הראשונה בסיור במקום שמכונה "בית המכ"ם" של ישראל נגעה לפתרונות של "אלתא" לאיום הרחפנים, שאותו אנו מכירים היטב הן מגזרת עזה והן מהגזרה הצפונית – לבנון וסוריה. שריג לב, מנהל השיווק והפיתוח העסקי של מערכת DRONE GUARD של "אלתא", סקר בפני הבנות את יכולותיה של המערכת, המשלבת בין מכ"מים תלת־ממדיים לגילוי מטרות אוויריות, אמצעים אלקטרו־אופטיים ומערכת לשיבוש יכולות הטיסה של כלי התעופה הקטנים.

 

"המערכת כוללת שלוש שכבות עיקריות: איתור האיום, הגדרת האיום וטיפול באיום", הסביר לב, "כאשר הטיפול כולל פגיעה ביכולת המטיס לשלוט על הרחפן מרחוק על ידי שיבוש התדר או לחילופין השתלטות מלאה שלנו על הרחפן. כך ניתן לשבש את פעילות המל"ט העוין עד להשבתתו, השבתו לנקודה שממנה המריא או התרסקותו".

מהנדסות העתיד עם יואב תורג'מן ליד המכ"ם של כיפת ברזל  (צילום: תומר שונם הלוי)
מהנדסות העתיד עם יואב תורג'מן ליד המכ"ם של כיפת ברזל (צילום: תומר שונם הלוי)

בתחנה השנייה זכו הבנות להצצה במטווח "שדה קרוב" של אחד ממכ"מי מערכת ההגנה ברק 8, המספקת הגנה מפני טילים ואיומים בטווח של עד 70 קילומטר ומגיעה בגרסה ימית או יבשתית. המטווח הוא בעצם מתקן סגור בגובה של כשמונה מטרים, בעל קירות מכוסי ספוגים מחודדים, היוצרים סביבה סטרילית לבדיקת יכולות המכ"ם.

 

"במקום הזה אנו בודקים את מאפייני האנטנות של המכ"ם וכיצד הן פועלות בשטח, לא רק ברמה התיאורטית", הסבירה ג'ני גורביץ', מהנדסת מערכת ביחידת מערכות ים ב"אלתא". "המטווח מונע משדות חשמליים לחדור לתוכו ולא נותן להד לחדור אליו או לצאת ממנו. הוא מכוסה בספוגים שנועדו לבליעת גלים אלקטרו־מגנטיים ומותאם למכ"מים העובדים על גלים אלו".

 

התחנה השלישית והמרתקת ביותר בסיור הייתה ללא ספק מכ"ם כיפת ברזל. המערכת המוכרת כיום לכל ישראלי היא פרי שיתוף פעולה של התעשייה האווירית עם רפאל, כאשר "אלתא" אחראית על ייצור מכ"ם המערכת. "מכ"ם כיפת ברזל הוא מכ"ם של הגנה אווירית אקטיבית, מה שאומר שהוא מחובר לחדר שליטה ובקרה השולט על טילים מונחי למטרה", הסבירה גלית אלון, ראש פרויקט מטוס משימה ב"אלתא".

 

לדבריה, "המכ"ם יודע לזהות את המטרה, לשערך את התנועה שלה ולקבוע היכן היא תיפול. אם הוא מגלה שנקודת הציון הזו היא מקום לא מיושב, למשל שדה פתוח, הוא מנטרל את ירי הטיל".

 

בהמשך הסיור צפו הבנות בדגמים של מטוסי משימה (מטוסי מודיעין) - שנחשבים לעיניים ולאוזניים של זרועות הביטחון של ישראל, וגם ביקרו במעבדות של מערכות הלוחמה האלקטרונית של החטיבה.

 

אור אביטן (17) מאור־עקיבא התלהבה: "מדובר במקום שבו מייצרים את המכ"מים של כיפת ברזל, המגינה על כל תושבי ישראל, כך שזה היה כבוד גדול מאוד מבחינתי להגיע לפה. נחשפנו לדברים שלא נחשפים אליהם בבית־הספר וראינו כיצד חוקי הפיזיקה מתממשים בייצור מערכות הגנה ייחודיות כמו ברק 8. זה מדהים לראות איך טכנולוגיה שנשמעת בהתחלה דימיונית רק הולכת ומתקדמת כל הזמן, וישראל מובילה עולמית בתחום. באופן אישי, הנדסה, ובמיוחד השילוב שלה עם עולם הביטחון, מאוד מעניינת בעיניי".

 

נראה כמו משהו מסרט עתידני (צילום: תומר שונם הלוי)
נראה כמו משהו מסרט עתידני(צילום: תומר שונם הלוי)
 

מיקה צדיק (16) מנס־ציונה הוסיפה: "למדנו איך מכ"ם כיפת ברזל סורק את האיומים בשמיים, ראינו מצגת מרתקת איך הרחפנים שלנו מזהים רחפני אויב, מנטרלים ומפילים אותם בדרכים מאוד יצירתיות ומעניינות, ואהבתי במיוחד את חדר המטווח הסטרילי של המכ"ם ברק 8 עם קירות הענק הספוגיים שלו. אני לומדת פיזיקה וזה היה ממש מעניין ללמוד על עניין הטווחים והגלים של המכ"ם. במיוחד הדהים אותי לגלות שהמנטוריות שלנו בפרויקט שותפות בעצמן לבניית מערכות כאלה, שמוטמעות אחר כך בצה"ל ובצבאות בכל העולם. זה תחום שלא חשבתי שהוא עד כדי כך מעניין ועד כדי כך מעשי, והוא כן. הן פותרות בעיות וממש מגינות על מדינת ישראל. לא חשבתי שאנחנו עד כדי כך מצליחים בתחום הזה ושהמערכות שלנו נקנות על ידי מדינות אחרות".

 

הדר וינדיש (16) מתל־אביב ציינה ש"החוויה הייתה מאוד מגוונת ומשולבת בהמון תחומים כמו כיפת ברזל, רחפנים, מטוסי משימה וברק 8. לכל מקום היה את הקסם שלו והוא שאב אותי למקום אחר. אני לומדת פיזיקה ולמדתי גם קורס באסטרו־פיזיקה אבל אני עוד לא יודעת אם אלך בעתיד לצד המעשי של התחומים האלו, כמו הנדסה. החלום הגדול שלי הוא להיות אסטרונאוטית".

 

נעמי טפלר (17) מיהוד־מונוסון סיכמה: "הסיור היה מרתק. זה היה מאוד חווייתי לראות בעיניים כיצד הדברים שאנו לומדים עליהם כתיאוריה בכיתה קורמים כאן עור וגידים".

 

יואב תורג'מן, מנכ"ל "אלתא", סיפר לבנות כי בחטיבה "מיוצר מגוון רחב מאוד של מכ"מים – מוטסים, יבשתיים, מושטים וגם חלליים. בנוסף, 'אלתא' מייצרת מערכות מודיעין ותקשורת ייחודיות והיא מובילה בתעשייה בכל הקשור לתחומי הסייבר והלוחמה היבשתית האוטונומית. אנו שותפים יחד עם חברות ביטחוניות אחרות בכל שכבות ההגנה של ישראל, החל ממערכת 'מעיל רוח' להגנת טנקים, דרך כיפת ברזל ו'שרביט קסמים' וכלה בטילי חץ 2 וחץ 3. 'אלתא' מונה קרוב ל־4,000 עובדים והפעילות שלה היא שליחות למען ביטחון ישראל".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תעשייה אווירית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומר שונם הלוי
העתיד כבר כאן
צילום: תומר שונם הלוי
מומלצים