שתף קטע נבחר

תיאו הפך למשה: כך פועל מערך ה"פייק" למען הליכוד

ראש הרשת כונה "בונד" - אבל הוא למעשה יצחק מאשדוד. "משה" צייץ 2,856 פעמים מתחילת 2019 - ותמונתו שייכת לדוגמן יווני. כשאחד מהם כתב שגנץ "אנס" - האחרים חזרו על אותו מסר. לפיד על חשיפת "ידיעות אחרונות" ו"ניו יורק טיימס": "נתניהו מנסה לגנוב את הבחירות"

 

 

"רשת הצייצנים" חזרה על דף המסרים של הליכוד: פרטים נוספים מחשיפת "ידיעות אחרונות" ו"ניו יורק טיימס" חושפים כיצד עבדה השיטה - איך פעל מערך עצום של חשבונות מזויפים ברשת למען קמפיין הליכוד. בעקבות התחקיר התנועה לאיכות השלטון פנתה היום (ב') ליועץ המשפטי לממשלה, למ"מ מפכ"ל המשטרה ולמבקר המדינה בדרישה לפתוח בחקירה פלילית של רשת המשתמשים המזויפים שנחשפה.

 

 "עולה תמונה מדאיגה ביותר לפיה חברו יחדיו גורמים עברייניים, לכאורה, כשכל מטרתם להוליך שולל את הציבור ולהטות את תוצאות הבחירות, בכוונה להונות ולהשפיע על דעת הקהל הרחבה", אמרו בתנועה לאיכות השלטון. במפלגת כחול לבן יערכו היום מסיבת עיתונאים בעקבות התחקיר. "נתניהו מנסה לגנוב את הבחירות", כתב יאיר לפיד, מספר 2 במפלגה. "אחרי 13 שנות שלטון, נתניהו איבד את הרסן. הוא מבין שיפסיד בהליך בחירות נקי אז הוא מנסה לנצח במירמה. אין יותר חלש מזה".

 

בעל חשבון ישראלי בטוויטר המכנה עצמו "משה" הפך בחודשים האחרונים פעיל מאוד. מאז שהוכרזו הבחירות בישראל הוא מצייץ כמה פעמים ביום לכל הפחות. כמעט כל הציוצים שלו הם פוליטיים, ויש להם כיוון אחד ברור: כולם בעד הימין והליכוד, ובעיקר בעד נתניהו, וחלקם כוללים השמצות חריפות של מתנגדיו. בתמונת הפרופיל של "משה" נראה גבר צעיר ונאה, עם עיניים כחולות יוקדות ותחילתם של זקן ושפם מעוצבים היטב.

משה תיאו תיאודורידיס פייק ניוז ליכוד בנימין נתניהו בחירות ()
מימין: "משה". משמאל: הדוגמן היווני

 

 

אלא שהפנים האלה לא שייכות לאף משה. האיש בתמונה הוא דוגמן יווני בשם תיאו תיאודורידיס. "משה" כותב על עצמו שהוא מתעניין ב"קרמינולוגיה" (שגיאת הכתיב במקור) ושהוא "אוהב ארץ ישראל עד כלות. בגימנסיה הרצליה הייתי הימני היחיד". לצד הביוגרפיה הקצרה מופיעים אייקונים של שלושה דגלי ישראל. הוא כמעט שאינו כותב על חייו האישיים או מביע את דעתו בתחומים שאינם פוליטיים. לא ניתן למצוא עדות למשה ברשתות חברתיות אחרות. החשבון שלו הוקם במארס 2015. מאז צייץ 12 אלף פעמים ונתן 73 אלף לייקים לציוצים של אחרים. בזמן הזה הוא גם אסף 5,100 עוקבים.

 

הפעילות של משה ברשת קפצה בצורה חדה לאחר ההכרזה על בחירות בישראל בדצמבר 2018. אם בשלושת החודשים הראשונים של 2018 הוא צייץ 16 פעמים, בשלושת החודשים הראשונים של 2019, בעיצומה של מערכת הבחירות, הוא צייץ 2,856 פעמים. "משה" מהלל את נתניהו, והולם במי שקורא עליו תיגר ובתקשורת. "זו רק שאלה של זמן עד שהשמאל יתאסלם", הוא כותב. "ראש ממשלה אתה רוצה להיות?", הוא משתף בכיתוב על תמונה של יו"ר כחול לבן, בני גנץ, "באברבנאל אתה צריך להיות".

 

חשבון הטוויטר של "משה" הוא אחד ממאות ישויות פיקטיביות שזוהו לאחרונה במסגרת תחקיר מקיף של "ידיעות אחרונות" ו"ניו יורק טיימס", שמבוסס על דו"ח של "פרויקט הבוטיים הגדול". אותן ישויות הן בעלות מאפיינים דומים, מסונכרנות זו עם זו, מהדהדות את מסרי הליכוד ונתניהו, ועוסקות לא פעם בהפצת תעמולה ארסית, שקרים ודיבה נגד מועמדים לכנסת, נגד אויבי נתניהו בכלל ונגד התקשורת.

 

החשבונות הוקמו לאורך שנים אך נכנסו לפעילות מואצת עם הכרזת הבחירות. מסוף דצמבר 2018 גדלה פעילות הרשת כמעט פי חמש. לאורך מערכת הבחירות ניסו החוקרים לאתר רשתות השפעה דומות הפועלות לטובת מפלגות אחרות. לא אותרו רשתות דומות, מלבד אחד קטנה וחובבנית יותר מזו המשרתת את הליכוד (כך לטענת החוקרים*) הפועלת למען מפלגת ימין אחרת.

 

"משה" והחברים האחרים ברשת מסונכרנים בינם ובין עצמם. כשאחד מהם כותב את השקר שהופץ נגד בני גנץ שהוא "אנס", האחרים חוזרים על אותו מסר מטעם עצמם. ביום חמישי האחרון, רבים מחברי הרשת התחילו לצייץ באותו זמן טענות על הבריאות הנפשית של גנץ. חברי הרשת מציפים במקביל את אותם איורים פוליטיים (למשל, בני גנץ יושב על אסלה בשירותים עם הכיתוב "האיראנים התחילו לשחרר תמונות מהנייד של בני גנץ") ומהדהדים את תעמולת הליכוד.

 

מיד אחרי שהליכוד עתר נגד פרסום החלטות היועץ המשפטי לממשלה בתיקים נגד ראש הממשלה, בטענה כי זו "התערבות בוטה בבחירות", כתב החשבון הפיקטיבי המכונה "ידעות דינג" כי "היועמ"ש מתכוון להתערב פוליטית בבחירות". חשבונות רבים ברשת הדהדו אותו. נתניהו אומר שהיועץ המשפטי מנדלבליט "נכנע ללחצי התקשורת והשמאל", ו"ידעות דינג" כותב ש"השמאל הקריס את מנדלבליט טיפין טיפין. שנתיים+ של הפגנות קטנות אך עקביות מול הבית שפומפמו בתקשורת, ושילוב השמאל... השיגו את המטרה".

 

החשד העולה מהפעלת הרשת הוא שמאחוריה עומדים פעילים בשכר, ושאלת מימון הפעלתם עשויה לעמוד בניגוד לחוק הבחירות מכיוון שהיא לכאורה לא הוצגה כתרומה למפלגת הליכוד בהתאם לחוק מימון מפלגות. החוקרים גילו כי חשבון טוויטר אחד נמצא במרכז הרשת וקשור לכל חבריה. החשבון הזה מכונה "BOND" אבל התמונה שלו, כתובת המייל המשויכת אליו, ותכנים אישיים המופיעים בו, הם כולם של יצחק חדאד מאשדוד.

 

"הרשת חזקה מהכל"

בשיחה שניהל עמו חוקר פרטי, שנשלח בידי עורכי הדו"ח, חדאד נשאל: "אתה פעיל פוליטית?". חדאד ענה לו: "פעיל סמוי". כשהחוקר שאל: "מה הכוונה פעיל סמוי?", הוא נענה: "אתה לא תשמע עליי בשום מקום". כשניסה לברר עם חדאד מה בדיוק הוא עושה, הוא הסביר: "אני יוצר כל מיני סרטונים וכל מיני דברים יפים שעולים, מעלה אותם". כשנשאל אם זה ממומן ענה: "כן. מעלה אותם לטוויטר, מעלה לכל מיני מקומות. הטוויטר זה הכי חזק שיש, המדיה, הרשת היום היא חזקה יותר מהכל".

 

בעניין הסכומים שמושקעים בהפעלת רשת מסוג זה אמר חדאד: "אני לא רוצה להגיד עשרות מיליונים, אבל משקיעים פה המון כסף. זה לוקח עלויות, אין פה התנדבות". החוקר שואל את חדאד: "יש המון פרופילים לנהל", והוא הודה: "בוודאי, בוודאי, נו מה".

 

"אני מקושר מאוד עם כל הנציגים הכי בכירים שיכולים להיות גם בכנסת וגם בעיר שלי פה, בכל המקומות שצריך אותם", מודה חדאד, ומציין כי הוא מחובר ל"אנשים בכירים מאוד" בליכוד. "למי אתה יכול לחבר אותי בליכוד?", שואל החוקר, וחדאד עונה: "אני יכול לתת לך כמה עורכי דין שמייצגים וקשורים לליכוד. אתה לא מכיר שמות, אתה לא תדע מי הם כי הם לא בפרונט".

 

בזמן ריאיון נתניהו בחדשות, פעילות הרשת קופצת קפיצה חדה ()

יצחק חדאד, החשוד בניהול רשת ההשפעה החשאית ()
יצחק חדאד

 

בשיחה טלפונית אתמול בצהריים עם החוקר הפרטי שנשלח מטעם "פרויקט הבוטים הגדול" ושאל אותו האם הוא מכיר ועובד עם חדאד ענה אוריך, אחד ממנהלי קמפיין הליכוד ויועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, "כן". מאוחר יותר אמר כי הוא מכיר את חדאד "רק מהפייסבוק" ומעולם לא פגש אותו. חדאד רשום כמנוי על ערוץ יוטיוב המגייס עובדים למערכת הבחירות בתמורה לתשלום גבוה. בחלק מהמודעות התשלום מוצע במזומן, מה שמעלה את האפשרות כי הוא שותף בגיוס והפעלה של מגיבים בתשלום ברשתות החברתיות. העבודה המוצעת בערוץ היוטיוב, כפי שמתואר באחד הסרטונים, היא "להגיב בפייסבוק ובאינטרנט מסרים פוליטיים". בהמשך אף ניתן פירוט: "פשוט אתם מקבלים שורות מסרים פוליטיים ואתם מגיבים אותם בפייסבוק בדפים של פוליטיקאים". באותו ערוץ יוטיוב מפורסמים סרטונים המציעים עבודה בוועדות הקלפי ביום הבחירות בשכר של 1,900 שקל ליום.

 

סנכרון עם דפי המסרים

הרשת מצייצת בהתאמה את מסרי הליכוד, ואת הציוצים של כמה פעילים בכירים, בהם עורך הדין של הליכוד מיכאל דבורין, יונתן אוריך ומנהלי הרשתות החברתיות של המפלגה, ליאור הררי וטופז לוק. מי שעוד זוכה ליחס אוהד מהרשת, ואף מנהל איתה קשר הדדי, הוא בנו של ראש הממשלה יאיר נתניהו. החשבונות המזויפים מסמנים בלייק ומשתפים מחדש (רה־טוויט), בשיעורים גדולים הרבה יותר מהממוצע, את הציוצים של דבורין, אוריך, הררי, לוק ונתניהו הבן – שמצדם מסמנים בלייק ומשתפים מחדש את ציוצי הרשת.

 

פעילות הרשת קפצה משמעותית בתאריכים ובשעות בעלי חשיבות דרמטית לשיח הציבורי־פוליטי בישראל: הראיון של נתניהו לחברת החדשות, פרסום החלטת היועץ המשפטי להעמיד לדין את נתניהו, ההכרזה על איחוד גנץ־לפיד, הפרסום על הפריצה האיראנית לטלפון של גנץ, הכרזת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הכרה בריבונות על רמת הגולן, והראיונות של גנץ מארה"ב. הקפיצה הייתה מתואמת בין חשבונות הרשת, בבת אחת, והתכנים היו בסנכרון מלא עם מסרי הליכוד שהופצו באותן נקודות זמן על ידי המפלגה וראש הממשלה נתניהו בצינורות הרשמיים הגלויים שלהם.

  

עם פרסום המלצות היועמ"ש, הפעילות גדלה עוד יותר, והגיעה לשיאה בין השעות 19:00 ל־21:00. בשעה הראשונה הרשת פרסמה 240 ציוצים על פרשת ג'ייקובס ונגד החלטת היועץ, ובשעה השלישית 320 ציוצים.

 

הרשת מאדירה את נתניהו ותוקפת באופן בוטה את מי שנתפס כמתחרה שלו או כמתנגד בולט שלו. גנץ זוכה שם לטיפול המסור ביותר מהחשבונות המזויפים: "אנס אנס אנס לכלא לכלא לכלא", "גנץ האנס", "חלאה מנובל אפס אנס" (הטעות במקור). חשבון בדוי אחר כותב: “על הטלפון שלו הוא לא מסוגל לשמור.. מי האידיוט שיתן לבובה גנץ את קולו בקלפי(...)" ואחר: "האירנים: גנץ חשף את עצמו בפנינו"; ״גנץ יפסיד את הבחירות רק בגלל משכב זכר״.

יאיר נתניהו (צילום: יריב כץ)
יחס חיובי ממשתמשי הרשת. יאיר נתניהו(צילום: יריב כץ)
  

"יקרוס כמו מגדל קלפים"

בשבוע האחרון בדק "ידיעות אחרונות" את הפעילות בטוויטר של חלק גדול מתוך החשבונות שהדו"ח מצביע עליהם כמזויפים ועוסקים בקידום הליכוד או בפגיעה במתחריו. זיהינו דפוסי פעולה דומים: רבים מהם הוסיפו לשם המשתמש שלהם את התואר "ביביסט" או את המשפט: "אך ורק נתניהו". אצל רובם מופיעות תמונות שונות של ראש הממשלה בתמונת הפרופיל או בתמונת הרקע של החשבון. בחלק מהחשבונות יש דמיון באופן שבו הם מתארים את עצמם בביוגרפיה. כך למשל כותב על עצמו בתיאור המשתמש "קפטיין ג'ורג'": ‏‏‏"בן 63 אב ל3 סבא ל6 שירות משמעותי בכוחות הביטחון". "נתן כהן", משתמש אחר, מתאר את עצמו בסגנון דומה: "בן 61. אב ל2.סבא לעומר. גרוש". כמה מהמשתמשים מעלים מדי פעם תמונות של ארוחות, אך אף פעם ללא זיהוי המקום או המסעדה או כל פרט אחר.

 

חברי הרשת השתמשו בסיסמה "יקרוס כמו מגדל קלפים", שבה קמפיין הליכוד השתמש כדי להמעיט בערך ההמלצות על כתבי האישום נגד נתניהו, כדי לנגח את גנץ. כך למשל כותב המשתמש "התמנון האיטר" ב־26 במרץ בתגובה לראיון של גנץ אצל יונית לוי: "גנץ מגמגם לא מחמת היותו כבד פה וכבד לשון אלא מחמת היותו שקרן שעסוק מאה אחוז מהזמן בהסתרת דעותיו האמיתיות. לכן אין לו יכולת להשיב אפילו על השאלות הבסיסיות ביותר והוא קורס כמו מגדל קלפים". החשבון "א.בן־יאיר" צייץ על כחול לבן: "רק לא ביבי זו לא אידיאולוגיה. מפלגת שקשוקה שסופה ליפול כמו מגדל הקלפים של תיקי נתניהו".

 

לאחר הפרסום בכלי התקשורת על פריצה איראנית לטלפון הנייד של בני גנץ, החלו מפעילי החשבונות המזויפים לפרסם מסרים לפיהם גנץ נתון לסחיטה, להעלות השערות פרועות בנושא תוכן הטלפון שנפרץ, ולקרוא לגנץ לפרוש כי הוא לא יכול לשמור על הנייד שלו. "ליעוז יולי" כתב לדוגמה: "מה עם גנץ? הוא סחיט בפני אירן". "אודל אלקו" כתב לגנץ: "אתה חסר אחריות, תפרוש מידית מהפוליטיקה, אירנים שתו לך את כל המידע מהפלפון אתה חלש דיעה ודעת" (השגיאות במקור). קפטיין ג'ורג' הזין שמועות על תוכן הטלפון: "אז גנץ צדיק? לא צילם סרטון בו נראה מקיים יחסי מין? אין לו רומן? אין לו מאהבת? לא רצוי שנדע את האמת? לא רצוי למנוע שערוריה עתידית? מועמד לראשות ממשלה חייב לנהוג בשקיפות". כל אלו רק דוגמאות מעטות מיני רבות.

 

יאיר נתניהו מרטווט

ניתן להדגים את פעילות הרשת באמצעות אחד מחשבונותיו הבולטים: "ידעות דינג", שהוקם ב־2014 ומאז צייץ קרוב ל־40 אלף פעמים. חשבון זה זוכה ליחס אוהד במיוחד מיאיר נתניהו שמרבה לשתף את מסריו. ערב לפני פרסום ההמלצות על כתבי האישום כתב ידעות דינג: "40 יום בלבד לבחירות, מתכוון היועמ"ש להתערב פוליטית ולפרסם טיוטת אישום שהשימוע לה יתקיים זמן רב לאחר הבחירות. עצם ההתערבות הזו פוגעת בקרנה של הדמוקרטיה הישראלית בעיני העולם, לראשונה בהיסטוריה מתכוונת התביעה המדינתית להתערב באופן כה בוטה בזמן מערכת בחירות". המסר תואם לקו שהציגה מפלגת הליכוד בעתירתה לבית המשפט נגד פרסום החלטות היועמ"ש, שבה נכתב: "נדרשת זהירות רבה כדי למנוע התערבות בוטה במערכת הבחירות".

 

המסרים של הרשת הופצו מחדש גם על ידי דמויות מפתח ידועות בצוות קמפיין הבחירות של הליכוד. יאיר נתניהו הוא דוגמה בולטת לכך. הוא ריטווט את חברי הרשת - בעיקר את החשבונות המזוהים כ"ידעות דינג" ו"קפטיין ג'ורג'" - 154 פעמים. באופן דומה, חשבונות הרשת הגיבו לו 1,481 פעמים, ושיתפו את דבריו מחדש 429 פעמים.

 

התגובות של הליכוד, יאיר נתניהו, חדאד ואוריך - בידיעה כאן

 

התחקיר במלואו - היום ב"ידיעות אחרונות"

 

יובל קרני השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים