שתף קטע נבחר

ישראל בוחרת

יום הבוחר בישראל כבר ממש כאן וכמו תמיד, המפה הפוליטית כבר ממש לא דומה לזו ששורטטה עם ההכרזה על הבחירות. קובי כהן על המתיחות בין המפלגות, על האסטרטגיות השונות של כל מפלגה והסיכויים האחרונים להוביל לנצחון

הנה הוא מגיע, יום הבחירות בישראל. כעת, מסתמן שיש בזירה נבחרת אחת שבאה לנצח ולא בוחלת באמצעים מול נבחרת שמנסה לשחק ״נקי״ ולנצח בנקודות. אז מי ינצח?

 

קשה לנבא מה יהיו התוצאות הסופיות - אם מסתכלים על הבחירות כבחירות בין שני מועמדים, ניכר שעל פניו המאבק צמוד עם יתרון קל לבני גנץ ומפלגת כחול-לבן, אשר במרבית הסקרים עומדת על 29-32 מנדטים אל מול 25-28 מנדטים למפלגת הליכוד. ברם, בעקבות השיטה הפרלמנטרית הנהוגה בארצנו, המפתח להרכבת הקואליציה ניתן לראש המפלגה שהנשיא חושב שיכול להרכיב קואליציה, לאחר שהתייעץ עם נציגי הסיעות השונות. גם אם כחול-לבן תהיה המפלגה הגדולה בכנסת, על-פניו לליכוד בראשות נתניהו יש כרגע ממליצים רבים יותר. בעוד שעל בני גנץ מתחייבות להמליץ רק שלוש מפלגות - מרצ, העבודה וכחול-לבן; על בנימין נתניהו התחייבו להמליץ נציגי הימין, המפלגות החרדיות ומפלגת כולנו של משה כחלון. אמנם יש לפוליטיקאים הישראלים נטייה להפוך את עורם ולא מן הנמנע שברגע האמת מפלגות שהתחייבו להמליץ על נתניהו יעבירו את תמיכתן לגנץ לאחר הבחירות, אולם מבחינת תמונת חלוקת המנדטים גוש הימין-חרדים ניצב איתן עם רוב מוצק של 62-64 מנדטים בכל הסקרים אל מול 56-58 מנדטים לשמאל-מרכז.

 

נתניהו כקמפיינר משופשף יורה לכל הכיוונים. מבחינת הליכוד יש להבטיח שהמפלגה תהיה הגדולה ביותר, אך יחד עם זאת תבטיח שכמה שיותר מפלגות ימין יעברו את אחוז החסימה. כרגע יש חמש מפלגות שמתנדנדות סביב אחוז החסימה או שלא עוברות אותו - הימין החדש, כולנו, ישראל ביתנו, ש"ס וגשר. כל מפלגה שכזו נושאת פוטנציאל בוחרים של שני מנדטים עד ארבעה שיתבזבזו אם המפלגות לא יעברו את אחוז החסימה ובליכוד מודעים לסיכון שבדבר. נתניהו מנהל קמפיין אגרסיבי המנגן על מיתרי הפחד של בוחריו מפני ה"איום" של מפלגת כחול-לבן שעלולה לנצח. כך הוא קורא לבוחריו לחזור "הביתה".

 

במקביל, מנהל נתניהו קמפיין דה-לגיטימציה אגרסיבי שמטרתו לערער את אמון הציבור בכשירותו של בני גנץ לתפקיד ראש הממשלה. "ידיעות" והשמצות מתפרסמות ונישאות בכל מדיה אפשרית. ניצול מוצלח וביצוע מניפולציות על סרטונים וראיונות שקיים בני גנץ הופכים ויראליים והדבר ניכר בהחלשות של כחול-לבן בסקרים.

 

- ()
-

- ()
-

- ()
-

 

קמפיינים אחרים בימין לא מצליחים לייצר רעש והשפעה כמו קמפיין הליכוד. נפתלי בנט ממקד את הקמפיין בהמשך עבודתה של איילת שקד אל מול הרשות השופטת בעוד שאותו מנסה הקמפיין להפוך לשר הביטחון הבא תחת הקריאה של "תנו לצה"ל לנצח". הקמפיין עושה רעש אך לא משיג את האפקט המיוחל - בנט מקבל הרבה ביקורת מאחר ובמשך שתי ממשלות הוא ישב כחבר קבינט ובעצם מאשים את כולם ומסרב לקחת אחריות על חלקו.

 

משה כחלון מנסה לפעול על הרגש עם דגש על החברתיות שלו ועל תמיכתו בנתניהו. גם כאן, האפקט אליו פיללו הוא אחר מהתוצאה המתקבלת. כרגע כחלון ומפלגת כולנו נעים בין חמישה מנדטים לאחוז החסימה.

 

נדמה כי הקמפיין הכי שחוק, אשר נדמה כי גם בוחרי הימין מסרבים לבלוע השנה, הינו הקמפיין של אביגדור ליברמן. אחרי שנים נדמה שמעמדו של ליברמן כאיש של "מעשים" נשחק לחלוטין ומזה זמן רב הסקרים מראים כי הציבור אינו מאמין לו עוד וככל הנראה זו תהיה הקדנציה האחרונה (לעת עתה) של אביגדור ליברמן בכנסת ישראל.

 

ומשמאל להם מנהלות שלוש מפלגות מאבק על אותו קהל בוחרים - כחול-לבן, העבודה ומרצ. במרצ בחרו משום מה לחבק את מנהיג הליכוד המיתולוגי והאיש שיותר מכל חתום על "המהפך" של שנת 1977, מנחם בגין ז"ל, במהלך לא ברור לנגן על הרגשות. נדמה שמצבה של מרצ לא משתפר כתוצאה מהקמפיין, והציבור של תומכי מרצ נקרע בין התמיכה המסורתית במפלגה לבין הרצון להחליף את נתניהו. נדמה כי רבים ממצביעי מרצ חושבים כי בגלל השיטה הפוליטית, רק אם כחול-לבן תהיה המפלגה הגדולה, יהיה סיכוי להחליף את הממשלה, אך הם שוכחים כי גם אם כחול-לבן תהיה המפלגה הגדולה, אך הגוש יהיה קטן, גנץ יהיה חייב לפנות אל מפלגות ימין ו / או החרדים לטובת הקמת הקואליציה וכך הם יוותרו גם בלי מרצ וגם עם ממשלה שלאו דווקא אליה פיללו.

 

ניתן לומר כי המפלגה שדווקא מראה סימני התאוששות היא המפלגה שכולם (כולל הח"מ) אוהבים להספיד - מפלגת העבודה, מנהלת קמפיין נשכני, אשר פורט לציבור על נקודות רגישות - ביטחון, יוקר המחיה, מצב מערכת הבריאות, נגישות ותחבורה ציבורית, שחיתות ומדגיש את עניין הגושים. ההימור של העבודה לנהל קמפיין התקפי עם מסרים ברורים פועל ולראשונה מאז הקמתה של מפלגת כחול-לבן עוברת המפלגה את סף עשרת המנדטים, לאחר תקופה בה דשדשה באזור החמישה מנדטים בלבד. לא אתפלא אם בקצב הנוכחי מפלגת העבודה תסיים עם 12-15 מנדטים.

 

שובר שיוויון

מה יכול להוביל לפער משמעותי בשבוע האחרון ?

*לנתניהו והליכוד כדאי להמשיך ולהתקרבן - נדמה כי האומנות שפיתח ושכלל נתניהו הופכת אותו לשנוא על חלק מהעם אך למושא הערצה עבור רבים. בוחריו מאמינים באמת ובתמים כי הוא זך וטהור, וכי גם אם קיבל מתנות מדובר בזוטות כשמדובר באדם בעל אחריות שכזו ובעל שיעור קומה דיפלומטי שכזה. אני מאמין כי בשבוע הקרוב הליכוד ימשיך לירות ללא אבחנה לכל הכיוונים ולא אופתע אם נראה עוד סרטון מסוגו של "הערבים נוהרים אל הקלפיות באוטובוסים של ארגוני השמאל". כמו כן אני מאמין כי הליכוד ימשיך לתקוף את חבורת כחול-לבן ולייצר תמונה של חוסר כשירות של קברניטי המפלגה להנהיג את מדינת ישראל.

 

*אם בני גנץ ומפלגת כחול-לבן חפצים בניצחון, אני מאמין שהם יהיו חייבים לנקוט בצעדים שיובילו את סדר היום של התקשורת וייקחו מנתניהו את אור הזרקורים. לא עוד מסיבות עיתונאים משמימות בהן כל אחד מהארבעה מדבר עם מסרים קצרים וקליטים. אם הם רוצים מסיבת עיתונאים שבאמת תהדהד ותוביל את סדר היום, יש להם מספר אפשרויות שעשויות להביא להם יותר בוחרים דווקא מצד הימיו הרך, דבר שישפיע על המאזן בין הגושים –

 

• מסיבת עיתונאים ובה יוכרז כי גבי אשכנזי הוא מועמד המפלגה לתפקיד שר הביטחון. לגבי אשכנזי יש תדמית של גבר מחוספס ולוחם שלא רואה בעיניים. אל מול ה"צהובים" (כינוי לחטיבות הצנחנים והנח"ל), נמצא אשכנזי שאוכל חצץ לארוחת בוקר ושיודע מה לעשות. מיצוב שכזה יפנה אל קהל מסורתי יותר ש"גולני" והעממיות משחקים אצלו תפקיד.

• מסיבת עיתונאים נוספת תהיה מסיבת עיתונאים בה יכריזו גנץ ולפיד על ביטול הסכם הרוטציה ביניהם. ליאיר לפיד ניסיון רב יותר בזירה הפוליטית, אולם הדבר לא הוביל אותו עד כה אל כס ראשות הממשלה. מהלך שכזה גם עשוי להביא עוד בוחרים אשר סולדים מלפיד וחוששים מהסכם הרוטציה וגם ימתגו את לפיד כמי שבאמת רואה את טובת המדינה לפני הכל ודווקא צעד שכזה עשוי לשרת אותו היטב בהמשך הדרך.

• קמפיין אגרסיבי סביב סוגיית הביטחון. הבטן הרכה של ראש הממשלה הוא המצב הביטחוני ה"שקט" לכאורה, אולם המטריד מאד כל ישראלי - האירנים וחיזבאללה על הגדר ברמת הגולן והתקפות הרקטות על הדרום שרק מתחזקות. נתניהו מייצר אשליה של שקט אולם מתחת לשטח הכל מבעבע ואובדן שליטה הוא עניין של זמן. אם הם לא יורידו את הכפפות וינהלו קמפיין המערער את מעמדו של ראש הממשלה, הם ימצאו את עצמם במקרה הטוב חלק מהקואליציה הבאה בראשותו. אולם אם ברצונם לנצח - עליהם להוביל!

 

שבוע הבא הבחירות ועבדכם הנאמן יסקר אותן מישראל. שיהיה לכולם בהצלחה.

 

Kobi.cohen@gmail.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה הבא? יאיר לפיד ובני גנץ
מומלצים