איך אפשר לשמור על תזונה בריאה ולא לסבול ממחסור בוויטמינים ללא מוצרי בשר?
הילד החליט להיות צמחוני? אל תחששו ואל תצאו למלחמה נגד ההחלטה שלו. יש מגוון סוגים של צמחונות וזו שבה לא מוותרים על אכילת מוצרי חלב וביצים, לא תוביל לחסרים תזונתיים ולא תפגע בהמשך התקין של ההתפתחות והצמיחה.
צמחונות בקרב ילדים ובני נוער הוא נושא שעולה הרבה לכותרות בשנים האחרונות. יותר ויותר ילדים מאמצים אורח חיים צמחוני מתוך מניעים הומניים. אבל ההחלטה שלא לצרוך בשר עלולה להוביל ליצירת חסרים תזונתיים קריטיים בגיל שבו הגוף נמצא בתהליך מואץ של צמיחה.
"החשש שמתעורר כשהילד מכריז על צמחונות נובע לא מהצמחונות עצמה, אלא מעצם העובדה שהילדים הם יצורים בררניים באוכל ולא מעט שעות ביום נמצאים במסגרות חינוכיות, דבר שלא מאפשר לנו ההורים להיות במעקב תמידי אחר מה שהם אוכלים", מסבירה רותי אבירי, דיאטנית קלינית. "אם בגיל צעיר יותר יש לילדנו נטייה להיתפס למאכלים מסוימים ולהימנע משפע מזונות, בגיל מבוגר יותר קשה יותר לעקוב אחרי מה שאוכל הילד, אך בו זמנית גם קל יותר להסביר את חשיבות האכילה המאוזנת".
מה שונה בין צמחונות בקרב ילדים לעומת צמחונות בקרב מבוגרים?
"השוני הוא רב ומשמעותי, כיוון שבתור מבוגר אתה יכול לקחת אחריות על ההחלטה ולוודא שאתה משלים את מה שחסר ובתור ילד קל יחסית לומר 'אני לא אוכל את זה', אבל קשה הרבה יותר להשלים את החסר. כמו כן, בגלל תהליך הגדילה, המחסור שיכול להיווצר מאי אכילת בשר יהיה קריטי בצורה משמעותית יותר אצל הילד לעומת אצל מבוגר".
לתמוך בילד
בתור הורים אין לנו את האפשרות למנוע מילדנו להיות צמחונים. מכיוון שלרוב מדובר על החלטה שנובעת ממקום מוסרי של אהבת בעלי חיים, גם לא בטוח שיש צורך בהתערבות. ברגע שנבין זאת ונלווה את התהליך, נדאג שהילד יהיה מודע לכל המשמעויות של אי אכילת בשר, נוכל לצלוח בקלות את השינוי ולהסתגל להרגלי האכילה החדשים.
אז כיצד בכל זאת נישאר בעלי השפעה ונבטיח כי ההחלטה שלא לאכול בשר, לא תשפיע לרעה על מאגרי הוויטמינים שהגוף הצעיר זקוק להם על מנת להמשיך לגדול, להתחזק ולהתפתח? התשובה היא באמצעות תזונה משלימה. "זה יהיה קשה יותר במשפחה שבה לא רגילים לצמחונות כי ילד זקוק לדוגמה אישית, אבל גם במשפחות הללו, אם מדובר על צמחונות שבה הילד ממשיך לצרוך מוצרי חלב, הדרך תהיה קלה יותר", אומרת אבירי.
אילו חוסרים עלולים להיווצר שהם קריטיים עבור הילד?
"החוסרים שנוצרים מאי אכילת בשר אינם משפיעים ישירות על הגדילה, אלא על התפתחות תקינה של השיניים השרירים והעצמות", מסבירה אבירי. "הנזק יכול להיות בלתי הפיך והילד לא ימצא את פוטנציאל הגדילה שלו בחלון ההזדמנויות המשמעותי שאינו יחזור אחרי גיל 20".
כשאנחנו מדברים על חוסרים הנגרמים מאי צריכת בשר, הכוונה היא כמובן לברזל ואבץ, אבל במקרה שהילד אוכל ביצים, גבינה צהובה ושותה חלב, הוא ימשיך לקבל את החומרים החיוניים ומאגרים גדולים וחשובים של חלבונים ןשל ויטמין 12B.
אז כיצד להעשיר את התזונה של ילדים צמחוניים? אבירי: "על מנת להשלים חוסרים בברזל ואבץ יש לצרוך יותר קטניות ודגנים ובמיוחד סויה מכיוון שהיא עשירה יותר בברזל. גם למוצרי חלב יש כוח רב מכיוון שהם מקטינים משמעותית את סכנת המחסור ברכיבים חיוניים. כוס חלב למשל מספקת 60% מכמות ה-12B שהילד צריך ובפרוסה אחת של גבינה צהובה יש כמות משמעותית של חלבון וכמות מאד משמעותית של סידן".
אם יש הורים החוששים לתת לילדיהם לאכול גבינה צהובה אין מקום לחשש, נהפוך הוא כל עוד האכילה במידה (כפרוסה-שתיים ביום) כי למעשה גבינה צהובה עשירה מאד תזונתית. כמות הסידן שיש בפרוסה אחת של גבינה צהובה שווה ערך לחצי קילו ברוקולי או 100 שקדים ואף ילד לא יוכל כמות כזו לא של ברוקולי ולא של שקדים.
שוב לזכור שיש היום גבינות צהובות בטווח רחב של אחוזי שומן וגם אם אוכלים פרוסה אחת של גבינת עמק בעלת 28% שומן, אין חשש לצריכת יתר של שומן כי המספר 28 מתייחס לכמות השומן ב-100 גרם גבינה ולא בפרוסה אחת. לעומת אחוזי השומן, הגבינה מכילה רכיבים שמאוד חשובים עבור הצמחונים ומספיקה פרוסה אחת או שתיים ביום על מנת לשפר את הסטטוס התזונתי של הילד.