שתף קטע נבחר

יפן תשלם לרבבות מוגבלים שסורסו בכפייה

כשיפן ניסתה להתאושש ממלחמת העולם השנייה היא חוקקה חוק שאוסר על בעלי מוגבלויות פיזיות ונפשיות להביא ילדים לעולם. החוק היה בתוקף במשך שנים, ורק היום יפן התנצלה ותפצה את הקורבנות: "סליחה על הסבל"

ממשלת יפן התנצלה היום (ד') בפני עשרות אלפי גברים ונשים, שנאלצו לעבור סירוס ועיקור – במסגרת חוק שנועד "למנוע לידה של צאצאים ברמה נמוכה". הממשלה התחייבה לשלם פיצויים לקורבנות, רבים מהם סובלים מבעיות גופניות או קוגניטיביות או לוקים בנפשם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

יושיהידה סוגה, ראש הקבינט ביפן, אמר שיפן מביעה בפני הקורבנות "חרטה כנה והתנצלות מעומק הלב". ההתנצלות הגיעה אחרי שהפרלמנט היפני אישר שהממשלה תפצה את הרבבות שעברו סירוס ועיקור. כל אחד מהם יקבל פיצויים של 3.2 מיליון ין (28,600 דולר).

ראש ממשלת יפן שינזו אבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת יפן שינזו אבה(צילום: רויטרס)

חוק הגנת האאוגניקה (השבחת הגזע) נכנס לתוקף ב-1948, כשיפן ניסתה להתאושש מהחורבן במלחמת העולם השנייה, ובוטל ב-1996. החוק אפשר לרופאים לעקר בעלי מוגבלויות. לפי ההערכות מספר הגברים והנשים שנמנע מהם בכפייה להביא ילדים לעולם הגיע ל-25 אלף. הרוב עברו את הניתוח למרות שסירבו, אחרים הסכימו אחרי לחצים כבדים.

 

עד לאחרונה טענה הממשלה שההליך היה חוקי. כעת, עם אישור הפיצויים בפרלמנט, פרסם ראש ממשלת יפן שינזו אבה התנצלות על "הסבל הגדול" שעברו הקורבנות. אבה אמר שאסור שחוק שכזה יחזור על עצמו בעתיד.

שר הבריאות העבודה והרווחה של יפן טקומי נמוטו (צילום: רויטרס)
שר הבריאות העבודה והרווחה של יפן טקומי נמוטו(צילום: רויטרס)
 

"במהלך התקופה שבה החוק היה בתוקף אנשים רבים סבלו מניתוחים שגרמו להם לא להביא ילדים, על בסיס מוגבלות או מחלה כרונית אחרת. זה גרם להם לסבל גדול", אמר אבה. "אנחנו נעשה כל מה שאפשר כדי שתהיה לנו חברה שבה לא מפלים אף אחד - גם אם הוא סובל מנכות או ממחלות – ושבה חיים ביחד ומכבדים את האישיות ואת האינדיבידואליות של כל אחד".

 

שר הבריאות, העבודה והרווחה של יפן, טקומי נמוטו, הוא השר שאחראי על תשלום הפיצויים. הוא אמר שיעשה כל שביכולתו כדי להעביר בהקדם את הסכום הדרוש לזכאים, מכיוון שרבים מהם מבוגרים ונכים.

 

ההתנצלות של ממשלת יפן והפיצויים לקורבנות הם התגובה של המדינה לסדרת תביעות שהגישו בעלי מוגבלויות, אחרי שתיקה של שנים ארוכות. התביעות גרמו לפוליטיקאים בפרלמנט – גם מהקואליציה – לנסח הצעת חוק שתפצה את הקורבנות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ראש ממשלת יפן שינזו אבה
צילום: AP
מומלצים