יוזמה מרגשת: בעלי מוגבלויות בישלו ארוחה לניצולי שואה
קבוצת תלמידי בישול עם מוגבלויות אירחו כשלושים ניצולי שואה לארוחת ערב שהכינו, ושמעו את עדויותיהם. "אנחנו רגילים לקבל מהקהילה, עכשיו החלטנו לתת בחזרה"
לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, התקיים השבוע מפגש יוצא דופן במרכז "שלווה" בירושלים. קבוצת צעירים עם מוגבלויות פיזיות ושכליות הלומדים בקורס בישול אירחו כשלושים ניצולי שואה לארוחת ערב, אותה הם בישלו בעצמם. במסגרת המפגש, הצעירים גם שמעו את העדויות וסיפורי הגבורה של הניצולים.
"החבר'ה שלנו רגילים תמיד לקבל מהקהילה והפעם החלטנו לתרום בחזרה", הסביר מלאכי בעדני ממרכז התעסוקה של שלווה, שבו עובדים הצעירים. "הרעיון לאירוע הגיע מהם, הם הציעו לתרום באמצעות ארוחה. הם אחראים על כל השלבים, החל מהבישול ועד האירוח". הוא הוסיף כי הצעירים התרגשו מאוד לקראת האירוע: "הם מבינים את המשמעות, והיה חשוב להם שהכל יצא לפועל בצורה טובה, עד לפרט האחרון".
אחת מחניכי קורס הבישול, אורטל קרפ, בת 23 הלוקה בתסמונת "סוטוס", אמרה: "חשוב לי להציג את עצמי כבן אדם שונה בפני הניצולים. הם חוו חויות ואני מרגישה צורך להגיד להם תודה רבה. הם עברו סבל גדול ומספרים סיפורים עליהם. גם סבא שלי היה בשואה, הוא היה בגטו. אני נזכרת בסבא וסבתא ז"ל שלא קיימים עכשיו ורואים אותי מלמעלה".
צעיר נוסף שהשתתף ביוזמה, נועם גרינצוויג, הוסיף: "הכנו והגשנו ארוחה לניצולי השואה, הם האורחים החשובים שלנו. מגיע להם, יישר כוח. נמשיך ונעריך אותם. לבשל עבורם עושה לי שמח וטוב בלב".
"יש אתגר בניהול מטבח כזה", שיתף יובל עטיה, שף הדרכה ראשי בבית הספר לבישול "טעמים". "במטבח רגיל אתה נותן הוראות, מכתיב כמה כללים וכולם רצים לעבודה. כאן אנחנו עובדים איתם יד ביד, צמוד, ומכשירים אותם. לנו נדמה שלהכין שניצל זה הכי פשוט בעולם, אבל בשביל החבר'ה המקסימים האלה זה תהליך קצת יותר ארוך שדורש יותר עבודה ויותר חזרות. אבל בסופו של דבר כשהם רואים שהם מצליחים - זה הסיפוק הכי גדול שיש".
עטיה מגלה כי בקרב הסגל היו חששות לפני האירוע, אליו נערכו באופן מיוחד. "תכננו הכל לפרטי פרטים, למשל מאיזה סכו"ם נגיש להם, אילו כלים. הכנו להם הגשה יפה, צלחות יפות ומפיות, וערכנו שולחן, יש אווירה של ארוחה מכובדת".
פיני שרייבר, ניצול שואה שהוזמן לארוחה, סיפר: "כחלק מפרעות מלחמת העולם השנייה ב-1939 שרפו את הבית של סבא וסבתא שלי ברומניה ונאלצנו לברוח בחוסר כל מהבית. גורשנו לגטו, ונלקחתי בקרונות למחנה העבודה בו שהיתי לאורך רוב המלחמה. עברתי תלאות רבות, והניצחון שלי היה העלייה לארץ".
שרייבר ציין כי התרגש מהיוזמה: "אני רואה את החיבור בין אנשים עם צרכים מיוחדים אלינו - אנחנו עברנו תקופה לא קלה וחלקנו נשארנו פגועים ועם בעיות שליוו אותנו לכל אורך חיינו. השילוב בינינו לבין המוסד המפואר הזה יפה מאוד בעיניי".
אסתר קאופמן, ניצולת שואה נוספת שהשתתפה בארוחה, אמרה: "זה מרגש מאוד. רואים שהם עשו את זה מכל הלב. הכרתי את 'שלווה' מתחרות השירה של האירוויזיון בטלוויזיה, וזו הייתה הפתעה מאוד נעימה בשבילנו. אנחנו מאוד נרגשים מהמוסד הזה שהם בנו".
קשר קרוב לניצולות
יוזמה אחרת שאינה ייחודית ליום השואה בשם "בוחרים מחר לעד" מפגישה בין סטודנטיות בבאר שבע לניצולות. במסגרת היוזמה, כל סטודנטית מאמצת ניצולת שואה, ומבקרת אצלה פעם בשבוע כדי לשוחח, לבלות או לסייע לה לכתוב את זיכרונותיה.
"באמצעות קשר זה, זוכות הסטודנטיות לשמוע מקרוב, מעדות ראשונה, את סיפורי ההשרדות של הניצולות", אומרת ראש המיזם, אופירה עזריאלי. "באמצעות פרוייקט זה, הניצולות זוכות לחברה צעירה, בתוספת ערך מוסף חשוב ביותר של המשך סיפורן האישי". את המיזם מנהלות "הרוח הישראלית" וקרן "אריה יהודה", ולאור הצלחתו הן שוקלות כעת להרחיבו לערים נוספות בארץ.