שתף קטע נבחר

המשבר הבא? פרץ וסמוטריץ' דורשים סמכויות ממפלגות אחרות

הרשימה שקיבלה חמישה מנדטים ושריון נוסף בליכוד דורשת שני תיקים שיכללו גם סמכויות של משרדים אחרים, משרד ממשלתי נוסף וראשות ועדה העוסקת במתווה הכותל - במטרה לסכלו. עוד בדרישות: סיפוח יהודה ושומרון והכרה ברבנות הראשית כסמכות הדתית הבלעדית והעליונה

רפי פרץ בצלאל סמוטריץ' (צילום: יואב דודקביץ)
רפי פרץ בצלאל סמוטריץ'(צילום: יואב דודקביץ)

לאחר העימות הפנימי - הגיע זמן הדרישות: יו"ר הרשימה רפי פרץ וח"כ בצלאל סמוטריץ' הגישו היום (רביעי) את רשימת הדרישות שלהם ממפלגת הליכוד במשא ומתן הקואליציוני. עם הצגת מסמך צוותי המו"מ קבעו להיפגש ביום שישי הקרוב בכפר המכביה ברמת גן לדיון.

 

מסמך הדרישות המפורט כולל ארבעה עמודים של קווי יסוד ותפקידים נחשקים. הרשימה שזכתה לחמישה מנדטים, וקיבלה גם שריון ברשימת הליכוד, דורשת לא פחות משני משרדי ממשלה ושלושה תיקים.

 

פרץ וסמוטריץ' דורשים לקבל את משרד המשפטים במתכונת מורחבת שתכלול גם את האחריות על בתי הדין הרבניים. העברת האחריות על בתי הדין הרבניים מהמשרד לשרותי דת, המיועד לש"ס, אל משרד המשפטים, שסמוטריץ' מבקש לעצמו - עלולה לגרום למשבר הבא בשיחות הקואליציוניות.

 

מדובר באחד הנכסים המשמעותיים של המפלגות החרדיות בנושאי דת ומדינה, אותו התעקש יו"ר ש"ס אריה דרעי לקבל לידיו ב-2015, והוא מקנה, בין היתר, שליטה כמעט מוחלטת על מינוי דיינים, שמעמדם כשל שופטי עליון ומחוזי. בעבר הייתה האחריות על בתי הדין של משרד המשפטים, ככל ערכאה שיפוטית אחרת, ובקשת סמוטריץ' להחזיר את המצב לקדמותו צפויה להיתקל בהתנגדות עזה מצד החרדים.

יפקיעו מהם סמכויות? דרעי וכץ (צילום: גיל יוחנן, עמית שעל) (צילום: גיל יוחנן, עמית שעל)
יפקיעו מהם סמכויות? דרעי וכץ(צילום: גיל יוחנן, עמית שעל)

גם משרד החינוך נכלל ברשימת הדרישות, עם תוספת של אגף המעונות שהיה עד כה תחת משרד הרווחה. פרץ וסמוטריץ' דורשים גם את התיק לענייני ירושלים או לחלופין הקמת משרד ממשלתי חדש תחת הכותרת "פרויקטים לאומיים".

 

התפקידים הנוספים שנכללו בדרישות איחוד מפלגות הימין: סגן שר הביטחון וסגן שר הדתות, ראשות הוועדה לענייני התיישבות, ראשות ועדת השרים לענייני התיישבות בדואים, ראשות ועדת השרים לענייני עתיקות, ראשות ועדת השרים לענייני קבורה, ראשות ועדת חוק, חוקה ומשפט, ראשות הוועדה למינוי דיינים, סגן יו"ר הכנסת ועוד.

 

יש לציין כי ועדת השרים לאתרי עתיקות עוסקת באתרים דתיים, והדרישה לעמוד בראש הוועדה מטרתה לטרפד באופן סופי את מתווה הכותל שאפשר להקים את רחבה התפילה השוויונית עבור הזרמים הליברליים - ולמעשה הכיר ברפורמים והקונסרבטיבים.

 

ב-2017 המתווה הוקפא בלחץ החרדים, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו התחייב בפני מנהיגי יהדות העולם כי הרחבה תקום בכל זאת ותאפשר להם חופש דת בכותל המערבי.

 נשות הכותל  ()
המטרה: טרפוד מתווה הכותל

מתנגדי המהלך מנסים לטרפד את העבודות להקמת הרחבה, אך מי שמוסמכת להתיר בכל זאת את עליית הדחפורים היא הוועדה המיוחדת שמירי רגב עמדה בראשה. כשנתניהו ביקש ממנה לאשר את הקמת הרחבה היא התפטרה בלחץ החרדים כדי שלא תהיה חתומה על המתווה ההיסטורי - וכעת פרץ וסמוטריץ' דורשים לקבל לידם את התפקיד כדי לסכל את המהלך.

 

פרץ וסמוטריץ' דורשים בנוסף זכות וטו למינוי מבקר המדינה הבא והקמת רשות שתעסוק בסיפוח יהודה ושומרון, הקמת רשות גרעיני התיישבות, הקמת רשות לבדואים, רשות לשירות הלאומי ואת האחריות לחטיבה להתיישבות.

 

בקווי היסוד נכתב כי המפלגה דורשת את המשך הסטטוס-קוו בנושאי דת ומדינה, הפסקת הנסיגות ומסירות השטחים, התנגדות למדינה פלסטינית והחלת ריבונות ביהודה ושומרון.

 

חברי הרשימה דורשים לחזק את מעמדה של הרבנות הראשית כסמכות הדתית העליונה והבלעדית של מדינת ישראל, כלשונם. על פסקת ההתגברות וחוק החסינות כתבו פרץ וסמוטריץ' במסמך הדרישות כי "הממשלה תפעל בנחישות להחזרת האיזון הנכון בין הרשות השופטת לרשות המבצעת והמחוקקת, ולסדרת תיקוני חקיקה שיביאו להחזרת אמון הציבור במערכת המשפטית והפוליטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ'
צילום: עמית שאבי
מומלצים