שתף קטע נבחר

כשאומת הסטארט-אפ מתגרשת

היא מומחית בניהול משא ומתן, טסה עבור לקוחותיה ברחבי העולם, מנהלת את רכושם בשיטות נאמנות משוכללות וכשאנשי ההייטק מתגרשים הם יודעים שהיא המומחית שכדאי לפנות אליה. תכירו: עו"ד חוי קליין, מאסטרית לגירושין בתחום ההייטק

הגירושין של היום זה לא מה שהיה פעם, את זה כבר כולנו יודעים. רק מה מתברר? שאם אחד הצדדים עובד בהייטק, זה אפילו יותר מסובך. למה? כי אז, אל תוך ענייני חלוקת הרכוש, ייכנסו לא רק כספים בחשבונות הבנק, דירה, ומכונית אלא גם נכסים בעלי פוטנציאל כלכלי גבוה הרבה יותר כמו אופציות ממקום העבודה ונכסי קריירה. כשאומרים ש"מרבה נכסים מרבה דאגות" מתכוונים גם למצבים האלה.

 

עו"ד חוי קליין (צילום: סם יצחקוב)
עו"ד חוי קליין(צילום: סם יצחקוב)

 

נתחיל מזה שאצל זוגות כאלה קיימים בדרך כלל פערי שכר. אחד מבני הזוג עובד בהייטק ובעצם נשוי לעבודה, והשני נאלץ להיות יותר בבית, לאסוף את הילדים מהמסגרות ובעצם לאפשר להייטקיסט לעבוד. במצב כזה, כשמחליטים להתגרש ואין הסכם ממון בבוידעם, החוק מגן על בן הזוג בעל ההכנסה הנמוכה יותר. אחת האפשרויות לאיזון היא הענקת פיצוי כספי לבן הזוג בגין "נכסי הקריירה" שנצברו לאורך שנות הנישואין. "נכסי קריירה" הם המוניטין האישי והמקצועי שצבר בן הזוג העובד ופוטנציאל ההשתכרות העתידי שלו.

 

"לעולם ההייטק חוקים משלו — החל מהתנאים המיוחדים הנקבעים בחוזה ההעסקה, דרך התמריצים המוענקים לעובדים במהלך העבודה ועד להטבות, בונוסים, אופציות ועוד", מסבירה עו"ד חוי קליין. "לכל אלה יש שווי, וכשמדובר בגירושין, זהו שווי שעל פי החוק צריך לחלוק בו עם הצד השני. זה לא פשוט כמו שזה נשמע, זאת בדיוק הסיבה שבגללה המומחיות בתחום הזה היא קריטית. צריך לדעת לתת לנכסים האלה את השווי הנכון ולתכנן את החלוקה שלהם עם הצד השני".

 

הלהיט של עולם ההייטק והממון העתידי של בן הזוג הוא חלוקת אופציות. אופציות הן האפשרות העתידית לקבלת מניות בחברה בשווי מסוים. קביעת מועד הענקת האופציות קריטית ליכולתם של בן או בת הזוג לקבל מהן חלק, וגם למס שיושת עליהן. נכון שאת האופציות עובד ההייטק מקבל, אבל במקרה של גירושין, יכול מאוד להיות שגם בן או בת הזוג יהיו זכאים לפיצוי בשל נכסי הקריירה.

 

"בגלל האופי ה'וירטואלי' של האופציות, הן פעמים רבות לא מגובות בהסכם, ולכן מכונות אופציות סמויות או מותנות", מסבירה עו"ד קליין. "במקרה כזה יכול להיות שהצד השני לא יידע על קיומן — ואז מן הסתם לא יקבל פיצוי בגינן". אבל זו לא הבעיה היחידה. "בעיה נוספת היא מועד המימוש שהוא בדרך כלל עתידי. זה מקשה על הערכת השווי של הנכסים הידועים לצד השני וגם על חישוב פיצוי הולם לבן או בת הזוג במסגרת הגירושין".

 

אם לא הבנתם כלום זה בסדר, זה באמת מסובך. במילים פשוטות, קשה להעריך באיזה סכום צריך בן הזוג ההייטקיסט לפצות על האופציות שברשותו כי, כאמור, הערך שלהן משתנה לפי מחיר המניה. הדרך השכיחה ביותר לחלוקת האופציות היא תשלום מחצית מהשווי שלהן במועד הקרע בין בני הזוג. עו"ד קליין מרחיבה: "שווי של אופציות אינו דבר קבוע. לכן, ערכן יכול לעלות או לרדת במקרה של דחיית התשלום למועד מאוחר יותר ממועד הפרידה או הגירושין. במקרה שלאופציות יש שווי תיאורטי למועד הקרע אך הן אינן ניתנות למימוש, העובד יתקשה לגייס כסף לשלם לבן הזוג, בעוד שהוא עצמו עוד לא זכה לראות אגורה מההשקעה ואולי גם לא יראה לעולם". בקיצור, יש מצב שבן הזוג ההייטקיסט יצטרך לשלם סכום גדול על האופציות שברשותו, למרות שבפועל ייתכן שלא יזכה לממש אותן במחיר דומה מכיוון שמחיר המניה עשוי לרדת.

 

חברות ההייטק הן בדרך כלל חברות בינלאומיות, שיש להן חברות בנות המפוזרות ברחבי העולם. לכן, בירור מיקום הנכסים ואיסופם, הערכת השווי ותכנון אופן החלוקה שלהם מצריכים טיפול גם מחוץ לישראל. "זו בדיוק הסיבה שבגללה אני עובדת עם משרדי עורכי דין מובילים במקומות מרכזיים בעולם, כמו ניו יורק, לונדון וברלין, שנותנים מעטפת כוללת לטיפול ולתכנון נכון של המקרים האלה, כדי להשיג יתרון כלכלי ללקוחות שלי לשמור על מלוא זכויותיהם", אומרת עו"ד קליין, האישה שמביאה את עמק הסיליקון, לעמק השווה.

 

בשיתוף הדר שירותי קריאטיב

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סם יצחקוב
עו"ד חוי קליין
צילום: סם יצחקוב
מומלצים