שתף קטע נבחר

כך אתם הורסים את גריל הגז ומסתכנים

חג העצמאות כבר כאן, ואיתו סוף שבוע ארוך של "על האש". ישראלים רבים טועים לחשוב שגריל גז מסוכן פחות מכיריים. ואולם, הימצאותו חשוף לשמש ולגשם, כמות השומנים שמצטברת עליו ובלאי טבעי – כל אלו הופכים אותו לפצצה מתקתקת, בשימוש לא נכון. איך תגנו על עצמכם ותשמרו עליו לאורך זמן? אתר "המקצוענים" עם המדריך

ישראלים רבים נוטים לזלזל בסכנה של גריל הגז, ועושים המון טעות שלא רק הורסות אותו, אלא גם מסכנות את כל מי שנמצא בקרבתו. כדאי מאוד שתתייחסו אל הגריל כמו על כיריים, ותנקטו בכל אמצעי הבטיחות הנדרשים. מהן הטעויות הנפוצות שכדאי להימנע מהן? לפניכם המדריך.

 

    (צילום: איה בן עזרי)
(צילום: איה בן עזרי)

משתמשים במסירי שומן ופוגעים באטימות צנרת הגז

הטעות: אחת הטעויות הנפוצות שהורסות את גריל הגז והופכות אותו למסוכן מאוד, קשורות לניקוי לא נכון שלו. שימוש במסירי שומן, גורם להרס של גוף הגריל, עד כדי פגיעה בציפוי שלו, ויצירת "חורים" שפוגעים באטימות הגריל לאורך זמן. המבערים עשויים מצינורות נחושת. מסירי שומנים מחלחלים פנימה וגורמים לחורים בצנרת.

 

הנזק שנגרם: "ברגע שיש חורים בצנרת הגז, היא למעשה לא אטומה", מזהיר אריק יוחאי מגז הדקל באתר "המקצוענים". "זוהי סכנה גדולה, שכן יכולה להיווצר דליפת גז, שיכולה לגרום לפיצוץ עז.

 

"הנזק שגורמים מסירי השומן הם גם ליתר רכיבי הגז, ובייחוד לגוף הגריל ולמבערים", מוסיף גור דנון, מנהל המכירות של קולמן. "בנוסף, סתימה במעברים, תגרום ללחץ הגז לצאת ממבערים אחרים, ולגרום לחוסר אחידות בצלייה".

 

מה עושים? "מקפידים לנקות את גריל הגז מיד בסיום השימוש, כשהוא עוד מעט חם, עם מים וסבון כלים", מסביר דנון. "יש להימנע משימוש בכל חפץ שיכול לפגוע בציפוי של הגריל (סקוטש, שפכטל או כל חפץ חד אחר). יש להימנע גם מניקוי הרשת של הגריל בחומרי ניקוי חזקים, אשר יכולים לטפטף למטה ולפגוע בגוף הגריל".

 

שוכחים להזמין ביקורת תקינות ומאחסנים את צינור הגז בשמש

הטעות: "אנשים חושבים שגריל גז פחות מסוכן מכיריים, וזו בהחלט טעות", אומר יוחאי. "יש להקפיד לבצע בדיקת תקינות למערכת על-ידי טכנאי גז מוסמך, או נציג מטעם חברת הגז. ברגע שמגיעים אחת ל-5 שנים לבצע ביקורת למערכת הגז בבית, יש להסב את תשומת לב הטכנאי לכך שיש גם גריל גז במרפסת או בחצר".

 

לדבריו, "יש לבדוק את גריל הגז אף לעתים תכופות יותר, משום שהוא ממוקם מחוץ לבית, וחשוף לתנאי אקלים קשים. את הצינור יש להחליף אחת לשנתיים, ולוודא שהאורך שלו לא עולה על 3 מטר, שכן הוא בתנאי חוץ. בדיקת התקינות כוללת גם בדיקה של אטימות מוחלטת, אחרת יכולה להיות דליפת גז מסוכנת".

 

הנזק: בלאי של צינור הגז או בעיה באטימות מערכת הגז יכולים לגרום לפיצוץ גז.

 

מה עושים? נמנעים מהתקנה עצמית, מקפידים להזמין טכנאי לבדיקת תקינות ומאחסנים את הצינור בצורה בטוחה. יוחאי: "לגריל גז יש ברז ניתוק מהיר, שמאפשר לשלוף את פיית הצינור ולאחסן את צינור הגז מתחת לברזנט של גריל הגז, כשהוא אינו בשימוש. זה שומר על הצינור תקין לאורך זמן".

 

מחממים את הגריל כשהוא ריק

הטעות: "יש להישאר בקרבת הגריל כשהוא מתחמם, ולא לחמם אותו וללכת לחצי שעה", מזהיר דנון. "ברגע שהוא מגיע לטמפרטורה של 250 מעלות הוא מוכן לצלייה (לרוב תוך פחות מרבע שעה)".

 

הנזק: "אם הטמפרטורה שבתוך גריל הגז המכוסה מגיעה ל400-500 מעלות, זה יכול לגרום לבערה של כל הגוף של הגריל", אומר דנון. "מספיק שיש ניצוץ שבה במגע עם שאריות שמן שבתוך הגריל, כדי לגרום לו להתלקח ולבעור.

 

מה עושים? דנון: "מסתכלים על מד הטמפרטורה, וברגע שהוא מגיע ל-250 מעלות מתחילים בצלייה. כמו כן, נמנעים מהשארת גריל הגז דלוק ללא השגחה".

 

חוסמים את הניקוז עם נייר אלומיניום ומסתכנים בשריפה

הטעות: יש אנשים שמעוניינים להגן על גוף הגריל מפני טפטוף של שמן. הבעיה היא שאמבטיית הניקוז של הגריל מיועדת בדיוק בשביל זה. היא כוללת שיפועים ותפקידה הוא לנקז את השומנים שמטפטפים מהרשת, אל פתחי הניקוז. דנון: "ברגע שנייר האלומיניום חוסם את הניקוז, נצבר שמן על תחתית האמבטיה, ובגלל החום הרב יכול לגרום להתלקחות ולעליית כל הגריל באש".

 

הנזק שנגרם: נייר אלומיניום חוסם את פתחי הניקוז של הגריל, ויכול לגרום להתלקחות, בייחוד אם מכסה הגריל סגור.

 

מה עושים? דנון: "נמנעים משימוש בנייר אלומיניום, שהוא מסוכן מאוד ומונע את פעילות הניקוז התקינה של הגריל. בסיום הצלייה פשוט מנקים את הגריל, כשהוא עוד מעט חם ואז מלאכת הניקוי קלה יחסית".

 

עוד כתבות בנושא:

סדר בגז: על מה אחראית החברה ועל מה הצרכן  

הזמנתם חשמלאי? דרשו רישיון הסמכה 

לא משחק ילדים: על חשמל ותאורת חוץ לגינה

 

    (צילום: איה בן עזרי)
(צילום: איה בן עזרי)

משאירים את הגריל סגור ללא השגחה

הטעות: גריל גז אמור לצלות את האוכל כשהמכסה שלו סגור. דנון: "ישראלים רבים, מעדיפים להפעיל אותו כשהוא פתוח, ולדמות את פעולת המנגל. בארצות-הברית, למשל, נהוג להקפיד לסגור את מכסה הגריל בעת הצלייה, ולפתוח אותו מדי כמה דקות, כדי להפוך את המזון. ואולם, הטעות שהופכת את הגריל למסוכן במיוחד הוא לסגור אותו, ולהשאיר אותו ללא השגחה למשך זמן רב".

 

לדבריו, "במצב כזה, הטמפרטורה שמצטברת בתוכו היא מאוד גבוהה. אם שמן מצטבר בתחתית אמבטיית הניקוז, אז התחתית שלו בוערת ומעלה את הבערה למעלה, וגורמת לפיח אם הגריל סגור. הסכנה היא שהוא בהחלט יכול במצב כזה להתלקח ולגרום לשריפה".

 

הנזק שנגרם: חום אדיר שגורם להתלקחות, ויכול להעלות את כל הגריל באש.

 

מה עושים? "יש להפעיל אותו כשהמכסה סגור, ולא להשאיר אותו ללא השגחה", אומר דנון. "מרבית סוגי המזון לא מצריכים יותר מ-5 דקות של צלייה, ממילא".

 

מפעילים את כפתור ההצתה כשאין בו בטרייה

הטעות: אחת לשנה יש להחליף את הבטרייה של כפתורי ההצתה של הגריל. דנון: "ברגע שהבטרייה גמורה או חלשה, כפתור ההצתה לא יפעל. במצב זה, רבים לוחצים שוב ושוב על הלחצן, עד שהוא משבר. הוא לא מיועד ללחיצה ממושכת. זו אחת התקלות הנפוצות שנגרמות כתוצאה משימוש לא נכון".

 

הנזק שנגרם: לחיצה ממושכת על לחצן ההצתה יגרום לו להישבר.

 

מה עושים? מקפידים להחליף לבטרייה חדשה אחת לשנה. דנון: "אם לחצן ההצתה לא עובד בלחיצה או שתיים הראשונות, אין להפעיל עליו כוח, אלא פשוט להחליף בטרייה. יש לשים בטרייה חדשה, ולא לקחת בטרייה משומשת. רבים לוקחים את הבטרייה של השלט, במצב כזה, אשר אם היא בשימוש זמן רב, לעתים אין לה מספיק כוח להצתה".

 

שופכים חול בניסיון לספוג את השמן, וגורמים לסתימות

הטעות: הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות כדי לספוג את השמן, הוא לפזר חול באמבטיית הניקוז. דנון: "זה אולי יספוג את השמן, אבל ימנע ממנו את האפשרות להתנקז החוצה. זו עוד אחת מהסיבות שגורמות לגריל להתלקח ולעלות באש".

 

הנזק שנגרם: הצטברות של שמן באמבטיית הניקוז יכול לגרום בקלות להתלקחות.

 

מה עושים? נמנעים מלשפוך חול, ומאפשרים לשמן להתנקז דרך השיפועים אל עבר פתחי הניקוז בצורה תקינה.

 

    (צילום: ציון פרנקו)
עדיף לנקות עם מברשת ייעודית, ולהיזהר לשרוט את הגריל. התמונות בכתבה באדיבות קולמן(צילום: ציון פרנקו)

שורטים את הגריל עם סקוטש או שפכטל

הטעות: ברגע שהציפוי של הגריל נשרט, זה לא רק עניין אסתטי. מדובר בשריטות שפוגעות בשכבת ההגנה של הגריל, ולהצטברות של חלודה עליו, שעם הזמן "מחוררת" אותו. כמו כן, בין החריצים נוטה להצטבר שומן שלא מתנקז כראוי, ויכול גם לגרום להצתה ולהתלקחות.

 

הנזק שנגרם: שריטות גורמות להצטברות שומנים בתוכן, שיכולים לגרום להתלקחות. כמו כן, במשך הזמן זה גורם להתפתחות של חלודה על הגריל.

 

מה עושים? "מנקים את גוף הגריל כשהוא חם, בעדינות וללא שימוש בסקוטש גס (כמו צמר פלדה) או בשפכטל", ממליץ דנון. "יש להשתמש במעט סבון כלים ובמטלית לחה או סקוטש עדין.

 

לא משמנים את הרשת, וגורמים לה להחליד מהר

הטעות: "הרשת עשויה מברזל, ואמורה עם תחזוקה נכונה להחזיק מעמד בין שנתיים ל-4 שנים", מסביר דנון. "הטעות היא לא לנקות אותה היטב, מה שגורם להצטברות של חלודה עליה".

 

הנזק שנגרם: כשהרשת מחלידה היא מאוד מסוכנת לשימוש, שכן מגע של חלודה עם מוצרי מזון הוא מאוד מסוכן ולא בריא.

 

מה עושים? "ההמלצה היא לנקות את הרשת מיד בסיום השימוש, ואף לשמן את הרשת (עם שמן בישול – קנולה, למשל)", מציע דנון. "השמן יצור שכבת בידוד בין הרשת לבין האוויר, ואז יש פחות סיכוי שהרשת תחליד בעקבות מגע עם מים או הלחות שבאוויר. חשוב להקפיד לסגור את הגריל בסיום השימוש, כדי שלא יצטברו אבק ולכלוך על הרשת".

 

מתקינים את הגריל לבד בניגוד לחוק, ובצורה לא תקינה

הטעות: למרות שהתקנת גריל גז מסוכנת בדיוק כמו התקנת כיריים, ומחייבת הזמנה של טכנאי גז מוסמך, יש ישראלים שמתחכמים ומתקינים את הגריל בעצמם. דנון: "מעבר לסכנה הברורה שיכולה להיגרם כתוצאה מהתקנה לא מקצועית, הרי שפעמים רבות הווסת מותקן בצורה לא טובה (או שמשתמשים בווסת לא איכותי). הדבר גורם ללהבה צהובה בגריל, שחורכת את הבשר במקום לצלות אותו. לכן, בייחוד בהתקנה ראשונית, יש להזמין טכנאי גז שיחבר את הגריל לנקודת הגז ויבצע את כל בדיקות האטימות הנדרשות".

 

הנזק שנגרם: התקנה רשלנית שיכולה לגרום לחריכת הבשר, במקרה הטוב. ואולם, חיבור רשלני יכול לגרום לדליפת גז ולפיצוץ גז מאוד מסוכן.

 

מה עושים? "מקפידים להזמין טכנאי גז מוסמך, שיחבר את צינור הגז ואת הווסת בצורה תקנית ויבצע את כל הבדיקות הנדרשות", מסביר דנון. "אם מיד לאחר ההתקנה יש להבה צהובה, סימן שהווסת אינו איכותי או שהוא הותקן בצורה לא טובה. במצב כזה, יש לדאוג שהטכנאי יתקן את התקלה, או להזמין טכנאי אחר".

 

    (צילום: איה בן עזרי)
(צילום: איה בן עזרי)

שיירי מזון, שיפודי עץ ולכלוך מונעים ניקוז תקין של השומנים  

הטעות: לא לנקות בצורה יסודית את תעלות הניקוז של הגריל. הצטברות של שיירי מזון, חתיכות של שיפודי עץ שנשברו, לכלוך או חלקי שקיות ניילון, יכולים לגרום לסתימת פתחי הניקוז. דנון: "יש גרילים שבהם ניתן לשלוף את כל האמבטיה ולנקות אותה בקלות יחסית. לעומת זאת, יש גרילים שמחייבים להוציא את הרשתות ואת כיסויי המבערים".

 

הנזק שנגרם: סתימת פתחי הניקוז והצטברות שומנים על גוף הגריל, שיכולה להוביל להתלקחות.

 

מה עושים? "לא משנה כמה מורכבת מלאכת הניקוי, כדאי מאוד להקפיד על ניקוי הגריל", ממליץ דנון. "אחרת, השומנים לא יתנקזו כראוי, ויצטברו על גוף הגריל. כאמור, הדבר יגרום לסכנת התלקחות".

 

מנסים לפתוח סתימה בדיזות ושוברים את הצינור

הטעות: אנשים שמתחכמים ומנסים לתקן סתימה בדיזה בעצמם, עושים טעות חמורה. יוחאי: "אסור להכניס מחטים פנימה, שכן זה יכול לשבור את הפיה מבפנים, להרחיב את הפתח ורק לגרום לנזק ולדליפות גז. רק טכנאי מוסמך יודע להתמודד עם התקלה. לעתים, אין ברירה אלא להחליף את הדיזות, לצורך שימוש תקין ובטוח".

 

הנזק: החדרת מחטים לתוך הדיזה בצורה רשלנית, יכולה לגרום לפגוע בצנרת ולגרום לדליפת גז.

 

מה עושים? מזמינים טכנאי מקצועי, ובמידת הצורך מחליפים את הדיזות שנסתמו ואשר לא ניתן לפתוח את הסתימה בהן.

 

צריכים טכנאי גז? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

פורסם לראשונה 08/05/2019 20:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים