שתף קטע נבחר

אחיות לסקווש

רוני קסטן (24) וסיון מלמוד (15) למדו להתמודד עם שיתוק מוחין באמצעות הספורט אותו הן אוהבות. בשל כך הפך הקשר ביניהן למיוחד במינו ושתיהן מהוות סמל והשראה בקרב ספורטאים ובני נוער בעלי מוגבלות. בקרוב הן ישתתפו באירוע המפואר והמיוחד של הענף, שיהיה מונגש לבעלי מוגבלויות

כבר מגיל צעיר הבינה רוני קסטן (24) שהיא לא כמו כולם, שהיא שונה. שיתוק המוחין שעמו נולדה מנע ממנה לעשות את הפעולות הבסיסיות ביותר ולנהל אורח חיים כמו כל הילדים.

 

אם יציאה לקניון עם חברות היה נראה לבני גילה כדבר שבשגרה, הרי שבמקרה שלה היה מדובר באתגר של ממש. עם הזמן הבינה רוני שגורלה בידה והחליטה שלמרות המגבלה אתה נולדה – היא תעשה הכול כדי להיות כמו כולם. כשהגיעה לגיל 13 ראתה יום אחד משחק "מוזר" בטלוויזיה. המחבט והמתחם השקוף קסמו לה והיא החליטה לגלות במה מדובר.

 

לאחר שהביעה עניין בכך אצל אמה ואביה, וגילתה פרטים על הענף, זה רק היה עניין של זמן עד שתפגוש את מגרש הסקווש אותו ראתה. "אם יש ביטוי למושג חיבור טבעי, הרי שרוני והסקווש הם הדוגמא המובהקת לכך", מספרים בסביבתה, לאור העובדה שזמן קצר לאחר שהחלה לשחק, הדהימה הצעירה את סביבתה. היא הפכה לשחקנית מצטיינת, השתתפה בתחרויות בחו"ל וניצחה שועלי קרב ותיקים, שאינם מתמודדים עם מוגבלויות.

 

הנערה הצעירה שהתקשה עד לא מזמן בפעולות בסיסיות, שיפרה באמצעות המשחק את יכולותיה המוטוריות והפכה לעילוי בתחום. היא הצטרפה לנבחרת הנשים של ישראל, זכתה שלוש פעמים במקום הראשון באליפות הארץ ומהווה השראה לנערים וילדים במצבה.

 

סקווש (צילום: פרטי)
המרחק ופער הגילאים לא הפריע לרוני וסיון(צילום: פרטי)

 

"אני מרגישה שהסקווש הציל אותי ונתן לי כל כך הרבה כלים לחיים, בעיקר יכולת לשפר את חיי", מודה קסטן בהתרגשות, ומבקשת גם להעביר את המסר הלאה. קסטן נמצאת כיום אחרי לימודי תעודה של ספורט טיפולי, ומסייעת לילדים במצב זהה לשלה למצוא את המקום הנכון להם מבחינה ספורטיבית ודרך ללמוד להתגבר על קשיים.

 

במרחק שעתיים נסיעה מביתה של רוני גרה סיון מלמוד (15), ששיתוק המוחין עימו נולדה בכל האזור הימני של גופה, מונע ממנה להתנהל כמו יתר הילדות בסביבתה ומאתגר אותה בפעולות הפשוטות ביותר כמו קשירת שרוכי הנעליים, פתיחת דלת הבית, סידור השיער, איפור הפנים ועוד. לימים, כשהגיעה סיון לגיל 13, היא נחשפה לכתבה באינטרנט על נערה במצבה שמשחקת במשחק מוזר ומהפנט, והוקסמה ממה שראתה.

 

התחברה לסקווש ממבט ראשון. קסטן (צילום: פרטי)
התחברה לסקווש ממבט ראשון. קסטן(צילום: פרטי)

 

סיון הפצירה בהוריה שימצאו את הנערה, וכהרגלה - לא ויתרה עד שהשיגה את המטרה. "מאז ומתמיד הרגשתי שונה מאחרים", סיפרה. "לא הכרתי ילדים ואנשים עם מגבלה דומה לשלי. הרגשתי

שיש הרבה דברים שהם בסיסיים ומובנים מאליהם עבור אחרים, ועבורי הם דורשים מאמץ".

 

כעבור שנתיים, עם פער של עשור ביניהן וכימיה מהרגע הראשון, הפכו השתיים לאחיות מבחירה. סיון הפכה לאחות הקטנה של רוני. הן נפגשות פעמיים בשבוע ומשחקות סקווש. המשחק שבו שתיהן מצאו נחמה, ששינה להן את החיים, סייע להן לנהל אורח חיים כמעט נורמלי ואיפשר להן להתגבר בצורה משמעותית על המגבלה.

 

סיון מלמוד, רוני קסטן   (צילום: פרטי)
(צילום: פרטי)

 

השתיים הפכו לסמל ולהשראה בקרב צעירים רבים בעלי מוגבלות, ושוברות את שיאי ההצלחה של עצמן. הן מעורכות בקרב ענף הסקווש, עד כי מספרים שחקני סקווש ותיקים ומנוסים חשים מאויימים מהן. מלמוד: "ברגע שהכרתי את רוני והתחלתי להתאמן איתה, מעבר לכך שהיא מודל לחיקוי והשראה עבורי, הרגשתי שסוף סוף יש מישהו שמבין אותי לגמרי ושאני לא לבד".

 

מה זה אומר?

"רוני לא מוותרת לי בכל מה שקשה לי, כי היא יודעת שאני מסוגלת וזה נותן לי בטחון, מוטיבציה ותחושה שאני באמת יכולה לעשות כל מה שארצה". קסטן: "התרגשתי מאוד מההזדמנות לשלב אותה בעולם שלי. הקשר בינינו הפך מהר מאוד לקשר של אחות גדולה וקטנה. אנחנו נפגשות לפחות פעמיים בשבוע ומשחקות סקווש. החודש ניקח חלק באירוע נגישות מיוחד מטעם הארגון הסקווש, שבו ישתתפו ספורטאים בעלי מוגבלות. אנו מתרגשות מההזדמנות שניתנה לנו לקחת חלק בזה. ההישגים שלנו הן ההוכחה לכך שכל אחד יכול להתגבר על כל קושי בחיים באמצעות הספורט".

 

כעת, לאחר שנים של חברות, במהלכן הפכו השתיים להשראה בקרב ספורטאים ובני נוער בעלי מוגבלות, הן ישתתפו באירוע הסקווש המפואר והמיוחד שמונגש לבעלי מוגבלויות הראשון מסוגו בישראל שנערך ביוזמת רשות הספורט של עיריית תל אביב וארגון הסקווש. הוא ייערך במשך שבוע שלם החל מה-25 במאי עד ה-1 ביוני ברחבת הבימה ויגיע לשיא במוצאי שבת (1 ביוני) בגמר שיועבר בשידור חי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים