שתף קטע נבחר

מעבר מרהיב: טור לוויינים מעל ישראל

המיזם השאפתני של אלון מאסק וחברת SpaceX לאספקת אינטרנט מהיר בכל נקודה בעולם יצא לדרך בסופ"ש האחרון עם הצבתם של 60 לוויינים מתוך 1,800 במסלול בגובה של כ-500 קילומטרים מכדור הארץ. והערב יהיה ניתן לראות אותם בטור מרהיב כאשר יעברו מעל ישראל. כל הפרטים

בתחרות לאספקת אינטרנט מהיר בכל רחבי העולם עושה רושם שבינתיים SpaceX מצליחה להקדים את המתחרים, בהם אמזון, Telesat ו-OneWeb. המיזם השאפתני של אלון מאסק וחברת SpaceX לאספקת אינטרנט מהיר בכל נקודה בעולם יצא לדרך בסוף השבוע האחרון עם הצבתם של 60 לוויינים מתוך 1,800 במסלול בגובה של 550 קילומטרים מכדור הארץ.

 

 

בלילה שבין חמישי לשישי שוגר טיל השיגור פאלקון 9 כשהוא נושא בקרבו 60 לווייני Starlink. טיל הפלקון 9 של SpaceX שוגר מבסיס קייפ קנוורל בפלורידה. כמה דקות לאחר מכן נחת המשגר המרכזי של הטיל בחזרה לאסדה באוקיאנוס האטלנטי, ללא התרגשות מיוחדת.

 

הלוויינים שהמשגר נשא שוחררו לחלל 62 דקות לאחר מכן, בדיוק לפי התכנון. כמה שעות מאוחר יותר הודיע מאסק כי כל 60 הלוויינים בעלי הפאנל השטוח נפרסו ברשת של כמה מאות קילומטרים מעל לכדור הארץ. כל לוויין שוקל כ-227 ק"ג ולמעשה מדובר במטען הכבד ביותר ש-SpaceX שיגרה לחלל. לדברי מאסק, 12 שיגורים של 60 לוויינים שהחברה אמורה לבצע במהלך כשנה וחצי יספקו כיסוי מלא לאינטרנט מהיר ברחבי העולם

הלווינים בעלי הפאנל השטוח נפרסו בחלל. לוויין Starlink.  (צילום: SpaceX )
הלווינים בעלי הפאנל השטוח נפרסו בחלל. לוויין Starlink. (צילום: SpaceX )
אבל מספר הלוויינים שישוגרו בעתיד יהיה כנראה גבוה יותר - למעשה, הרבה יותר גבוה. ועדת התקשורת הפדרלית העניקה ל-SpaceX אישור לכמעט 12,000 לווייני סטארלינק (Starlink ).

 

לדברי אילון מאסק, שירות האינטרנט מהחלל הוא מקור חשוב למימון חברת החלל מקליפורניה, מאסק שהקים את החברה במטרה לאפשר בעתיד לבני אדם להתגורר בכוכבי לכת אחרים בחלל, אמר במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר: "אנחנו רואים במהלך הזה אמצעי לייצר הכנסות ל-SpaceX, שיאפשרו לנו להמשיך בפיתוח הטילים והחלליות של החברה. זוהי אבן דרך חשובה בדרך להקמת ישוב שיקיים את עצמו על המאדים ותחנה בירח".

60 הלוויינים לפני השחרור, מצולמים מתוך הפאלקון. ברקע כדור הארץ.  (צילום: SpaceX )
60 הלוויינים לפני השחרור, מצולמים מתוך הפאלקון. בחלק התחתון של התמונה: כדור הארץ. (צילום: SpaceX )

חברת SpaceX (ובשמה המלא Space Exploration Technologies Corporation) היא חברה אמריקנית המפעילה שירותי שיגור לחלל ומפתחת חלליות מטען וחלליות מאוישות, בהם גם החללית בראשית שהמריאה לירח עם טיל השיגור של החברה.

 

החברה נוסדה ב־2002 על ידי היזם אילון מאסק. היא פיתחה את המשגרים פאלקון 1 ופאלקון 9 (אשר משמש כעת לטובת שיגור הלוויינים), אשר תוכננו כך שיהיה אפשר לעשות בהם שימוש חוזר. החברה גם פיתחה את חללית המטען דרגון 1.0 ואת אחותה המאוישת דרגון 2.0, הראשונה טסה לחלל למעלה מ-15 פעמים והשנייה טסה לראשונה ב-3 במרץ 2019.

 

הערב יעברו הלוויינים מעל ישראל בטור

מאז שהונחו הלוויינים במסלולם בלילה שבין חמישי לשישי הספיקו להקיף לא מעט פעמים את כדור הארץ (כשעה וחצי לכל הקפה). אך הערב יעברו הלוויינים בטור מרהיב מעל שמי ישראל בבהירות שתאפשר לראותם גם בעיניים ללא אמצעים מיוחדים כגון במשקפת או בטלסקופ, ממקום חשוך יחסית (לא מרכזי ערים).

כך נראה המעבר של לווייני Starlink (צילום: SpaceX )
כך נראה המעבר של לווייני Starlink(צילום: SpaceX )

המעבר יחל בשעה 21:15 מכיוון דרום מערב. הוא יחלוף כמעט מעל לראש וירד לכיוון צפון מזרח עד שיעלם באופק בשעה 21:25. הלוויינים ייראו כנקודות (בדומה לכוכבים) בהירות יחסית בבהירות של בין 1 ל-3 (בדומה לבהירות כוכבי קבוצת העגלה הגדולה). הלוויינים בינתיים נמצאים יחסית ביחד ונעים כקבוצה שלמה, אך במשך הזמן צפויים ב- Space לפזר אותם בצורה אחידה באותו מסלול בחלל ומעבר של לווייני סטארלינק לא יהיה מעניין כל כך. ואגב למי שיפספס הערב יוכל לראות אותם גם מחר חולפים מעל ישראל בסביבות השעה 20:30.

 

יש לציין כי בכל ערב ניתן לראות לא מעט לוויינים שחולפים מעלינו בהם טלסקופ החלל האבל ואפילו מעבר של תחנת החלל הבינלאומית מעל ישראל. הצפייה בהם אפשרית או בשעות הראשונות של הערב ולפנות בוקר (עד שעתיים אחרי השקיעה או משעתיים לפני הזריחה). זאת משום שלגופים אלו אין אור עצמי אך הם מחזירים אל כדור הארץ את אור השמש שמגיע אליהם בגובה מאות קילומטרים, גם אחרי שאצלנו השמש כבר שקעה או טרם זריחתה, משום שבמיקומם בחלל עדיין מגיע אור השמש לגופים המקיפים את כדור הארץ. אך כאמור המעבר הערב מרשים מאחר שמדובר בטור מרשים של נקודות בהירות שנעות יחד.

 

מידע נוסף על כוכבי השמיים, תופעות מעניינות, מידע על כוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2019, תוכלו למצוא בעמוד הפייסבוק שירת הכוכבים ובלוח השנה האסטרונומי  לשמי ישראל לשנת 2019.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים