שתף קטע נבחר

עובדים עם המוח

המחלקה לשיקום חבלות מוח בבית החולים לוינשטיין מציעה למשתקמים מערכת חדשנית לתרגול הליכה וניידות

המחלקה לשיקום חבלות מוח בבית החולים לוינשטיין היא מהמובילות בעולם. "מדובר במחלקה גדולה וייחודית המתמקדת בשיקום של אנשים שנפגעו מחבלות ראש", אומר ד"ר ירון סחר, מנהל המחלקה. "האוכלוסייה הזאת שונה מקבוצות אחרות של אנשים שנפגעו פגיעות מוחיות - למשל אירועים מוחיים. לרוב, הפגיעה המוחית על רקע חבלתי גורמת לתמונה נוירולוגית ותפקודית מיוחדת, כמו כן, האוכלוסייה הזאת צעירה יותר וכתוצאה מכך גם מצבה המשפחתי, החברתי והמקצועי שונים".

 

 ד
ד"ר ירון סחר(צילום: אורן יזרעאל)

 

ד"ר סחר, בוגר אוניברסיטת תל־אביב, התמחה ברפואת שיקום, ומאז סיום התמחותו ועד הכניסה לתפקידו הנוכחי עבד כרופא בכיר במחלקה לשיקום נוירולוגי בבית החולים. גם אנשי הצוות הרפואי והפרא־רפואי שלצידו במחלקה הם בעלי ניסיון רב שנים ומוניטין בתחום. הם מיומנים בטיפול בהפרעות שנובעות מפגיעות ראש, ובהן הפרעות בתנועה, בריכוז, בחשיבה, בתקשורת ובהתנהגות. בטיפול מעורבות טכנולוגיות מתקדמות, חדשניות וייחודיות, המסייעות לשיקום אנשים שסבלו מפגיעות ראש שונות, שנגרמו כתוצאה מתאונות דרכים, תאונות עבודה, פגיעות טרור ומלחמה, נפילות או חבלות אחרות. בטיפול משתפים פעולה אנשי מקצוע מיומנים מדיסציפלינות שונות, ביניהן רפואה, סיעוד, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, פסיכולוגיה, שיקום התקשורת ועבודה סוציאלית.

 

לכל מטופל בבית החולים לוינשטיין מותאמת תוכנית טיפול ייחודית. מטרת הטיפול משתנה בהתאם למצבו של המטופל - מהקניית עצמאות בסיסית ועד סיוע לחזרתו המלאה של המטופל לחיי משפחה, חברה, קהילה ועבודה. בית החולים מציע למטופלים גם מגוון מסגרות טיפול, שנותנות מענה לשלבים השונים בשיקום: אשפוז מלא הכולל טיפול שיקומי מקיף ותמיכה סיעודית, אשפוז יום, מרכז יום למטופלים עם קושי קוגניטיבי ונפשי ומרפאת מעקב. "לעיתים קרובות הטיפול נמשך גם לאחר סיום האשפוז", אומר ד"ר סחר, "כשהחולים זקוקים למסגרות טיפוליות יומיות כאלה או אחרות, ללא לינה.

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

יכולת הניידות היא מרכיב חשוב מאוד בקביעת איכות חייו של האדם, לכן בית החולים לוינשטיין מציע למשתקמים שימוש במערכות חדשניות ביותר לשדרוג תרגול הניידות. החדשנית שבהן היא מערכת רובוטית מתקדמת המיועדת לתרגול ניידות למטופלים הסובלים מחולשה של גו וגפיים תחתונות ובעיות שיווי משקל. המערכת כוללת מתקן רובוטי נייד המותקן על גבי מסילה עילית המחוברת לתקרה. מהמתקן משתלשל חבל המתחבר למתלה ואליו קשורה הרתמה בה נתון המטופל. המתלה נועד לתמוך במטופל ואף להפחית ממשקלו. המערכת מתאימה למטופלים שמשקלם הוא עד כ־180 ק"ג והפחתת המשקל המקסימלית היא עד כ־80 ק"ג. המבנה המיוחד של המערכת, מאפשר ניידות ותרגול מגוון פעולות ניידות, על רצפה, משטח או מדרגות רגילים, נייחים, כמו בחיים האמיתיים ולא על גבי מסוע, מעניק לה סביבה טיפולית בטוחה, מקנה תחושת ביטחון למטופל ולמטפל, ויוצר חוויית תנועה טבעית.

 

"אמנם המרכיב האישי במהלך הטיפול השיקומי הוא בעל חשיבות עליונה, ומיומנות המטפל משחקת כלי ראשון בריפוי", מדגיש ד"ר סחר, "אבל עם זאת הולכות ונכנסות לטיפול השיקומי טכנולוגיות מתקדמות שבאות ליעל את עבודת המטפל ולתת ערך מוסף להתערבות השיקומית. בין הטכנולוגיות האלה ניתן למנות מערכות שונות של מציאות מדומה ושיטות לגרייה מוחית (בעיקר בשימוש מחקרי ופחות בשימוש קליני) ומערכות לתרגול ניידות. המערכת שתוארה הינה הראשונה מסוגה בארץ, ואנו סבורים כי היא תוכל לתרום תרומה נוספת לקידום יכולת הניידות במטופלים. לא רק שהיא מאפשרת תרגול הליכה בסביבה בטיחותית, אלא גם מאפשרת עבודה על עליית וירידת מדרגות וביצוע מעברים, מה שמקל על חזרתם לתפקוד יומיומי".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים