שתף קטע נבחר

לבנון רותחת מזעם על מס הנרגילה

בלבנון הנוער מעשן נרגילה יותר מבכל מדינה אחרת במזה"ת. תוכנית הצנע של הממשלה תאלץ את המעשנים לשלם עוד 1,000 לירה, והם כועסים: "רוצים לסגור את הגירעון? שיילחמו בשחיתות והעלמות המס"

עבאס נאסר א-דין הופך את הגחלים הלוהטות בנרגילה הירוקה שלו בבית קפה הומה אדם בביירות, ומסביר שצעדי הצנע של לבנון במסגרת תקציב המדינה החדש הרסו את מנהג העישון היום-יומי שלו. "זאת הדרך שאנחנו פורקים בה מתח", אומר עבאס בן ה-26, סטודנט באוניברסיטה, ועשן מיתמר מעל ראשו. "אבל עכשיו הכלי שלנו להתמודד עם הדאגות הפך לדאגה בעצמו".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

לבנון נרגילה (צילום: shutterstock)
"באלף לירות אני מגיע לאוניברסיטה"(צילום: shutterstock)

נאסר א-דין הוא אחד המעשנים הקבועים הרבים שאינם מרוצים מהחלטת הממשלה להטיל מס חדש על נרגילות כחלק מחבילת צנע גדולה יותר. בקרוב יהיה עליהם לשלם 1,000 לירות לבנוניות נוספות (כ-2.4 שקלים) על כל חוויית נרגילה שהם מזמינים בבית קפה או במסעדה. ההחלטה הזו מתקבלת בשעה שבשוק מוצעים ללבנונים רק מקומות עבודה מעטים והכלכלה במדרון.

 

"בשביל הפוליטיקאים אלף לירות לבנוניות זה אולי כלום, אבל בשבילי יש לזה ערך – אני מגיע לאוניברסיטה באלף לירות", אומר נאסר א-דין.

 

כמו 30 סיגריות בבת אחת

אחרי עשרות שנים של מלחמת אזרחים, שחיתות ומשברים פוליטיים שהפכו את לבנון למדינה בעלת חוב מהגדולים בעולם, אימצה שלשום (יום ב') הממשלה תוכנית צנע חדשה, ובמרכזה תקציב שמטרתו להילחם בגירעון התופח. היא קיצצה בקצבאות ובדמי פנסיה במגזר הציבורי והעלתה שורה של מסים, בכלל זה על רישיונות לנשק פרטי.

 

יש מי שהמס על הנרגילה עורר בהם זעם מיוחד. "לא צריך להעלות מס על משהו שרוב האנשים משתמשים בו רק כדי להירגע", אומר נאסר א-דין. "אנחנו מעשנים כדי להרגיע את הנפש כי נמאס לנו מהמצב במדינה הזאת".

לבנון נרגילה (צילום: shutterstock)
סרטן ונזק לריאות. נרגילה(צילום: shutterstock)

ארגון הבריאות העולמי מזהיר שנרגילה מלאה היא דבר שווה ערך לעישון של 30-20 סיגריות בבת אחת, וקבע כי יש קשר בין עישון נרגילה לבין נזק לריאות וסרטן. ובכל זאת, ברוב המזרח התיכון עישון משותף של נרגילה נתפש כבילוי חברתי, ובמהלכו יושבים המעשנים יחד שעות בבתי קפה, משוחחים ומעבירים את הנרגילה זה לזה.

 

בלבנון שמור לבילוי הזה מקום מיוחד. לפי מחקר שפורסם ב-2016 במגזין הרפואי Ethnicity & Disease, בקרב בני נוער שיעור המעשנים בלבנון הוא הגבוה ביותר באזור: כשליש מבני ה-15-13 שהשתתפו במחקר הודו שעישנו לפחות פעם אחת בחודש שקדם לו.

 

עכשיו נרגילה, מחר לחם

חוסאם שומאן, בן 28, יושב בבית קפה בפרברים הדרומיים של ביירות ולצדו נרגילה בטעם תפוח. שומאן, רואה חשבון במקצועו, מספר שהוא מעשן יותר מפעם ביום. למה? "מתוך שיעמום, בעיקר אחרי העבודה". עכשיו התחביב שלו הולך להיות יקר יותר: "שימצאו כסף במקום אחר. למה הם פוגעים במעשני הנרגילה?", הוא שואל, ומנסה לחשב כמה לירות יותר יצטרך לשלם על נרגילה בכל חודש. "הם הורסים אותנו".

 

שומאן ולבנונים רבים אחרים מאוכזבים מהפוליטיקאים שבשלטון ומאשימים אותם בנפוטיזם ובשחיתות. צעדי הצנע האחרונים רק מגבירים את התחושות האלה. ממשלת לבנון סופגת ביקורת על כך שהיא מעלה מחירים ומקצצת בקצבאות ובדמי הפנסיה במקום להפחית את הגירעון על-ידי מלחמה בשחיתות, בהעלמות מס ובהברחה.

לבנון נרגילה (צילום: shutterstock)
"אם נשתוק עכשיו, עוד מוצרים יתייקרו"(צילום: shutterstock)

בשולחן סמוך טורף פיאד מוסטפה חפיסת קלפים, ולצדו מבעבעת נרגילה. פיאד, טכנאי בן 24, אומר שמס הנרגילה אינו הבעיה היחידה. "אנחנו חיים במדינה שרוצה להפוך את הכול ליקר יותר. הם התחילו עם הנרגילה אבל אנחנו לא יודעים איזה עוד דברים יתייקרו בהמשך". הוא מאמין שאם האזרחים לא יגיבו על מס הנרגילה, זה רק יעודד את הממשלה לייקר עוד מוצרים.

 

"אם נשתוק כשהם מעלים את המחיר של נרגילה נצטרך לשתוק כשהם יעלו את המחיר של כיכר לחם או של שק תפוחי אדמה", הוא מזהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"הכלי להפגת דאגות הפך לדאגה בעצמו"
צילום: shutterstock
מומלצים