שתף קטע נבחר

כאוס פוליטי: למולדובה יש שתי ממשלות

משבר שהחל בפברואר בבחירות שהסתיימו ללא הכרעה הגיע היום לשיאו, עם שתי ישיבות ממשלה שהתנהלו במקביל. רוסיה והאיחוד האירופי, שנאבקים על ההשפעה באחת המדינות הקטנות ביבשת, קראו למצוא פתרון

בשיאו של משבר פוליטי במולדובה ערכו היום (ב') שתי הממשלות היריבות ישיבות קבינט. כל ממשלה האשימה את השנייה בניסיון לגנוב את השלטון, מאז שהבחירות לפרלמנט בפברואר הסתיימו ללא הכרעה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

משבר פוליטי ב מולדובה מאיה סנדו מגוש ACUM מונתה לראש ממשלה (צילום: רויטרס)
סנדו, רה"מ של הסוציאליסטים והפרו-אירופאים(צילום: רויטרס)
 

משבר פוליטי ב מולדובה מאיה סנדו מגוש ACUM מונתה לראש ממשלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המפלגה הסוציאליסטית, שנתמכת על ידי רוסיה, ניצחה בבחירות לפרלמנט וקיבלה 35 מתוך 101 המושבים בפרלמנט. למקום השני הגיעה המפלגה הדמוקרטית. הגוש הפרו-אירופי ACUM הגיע שלישי עם 26 מושבים. אף מפלגה לא הצליחה להקים ממשלה.

 

בסוף השבוע נוצרה ברית יוצאת דופן בין תומכי האיחוד האירופי מ-ACUM לסוציאליסטים הפרו-רוסים. שתי המפלגות הקימו ממשלה כדי להילחם יחד במפלגה הדמוקרטית שאותה מנהיג האוליגרך ולדימיר פלחוטניוק. הדמוקרטים סירבו להכיר בממשלה החדשה, והתעקשו שראש הממשלה המכהן הוא עדיין פאבל פיליפ, שהנהיג את המדינה לפני הבחירות.

משבר פוליטי ב מולדובה ה נשיא איגור דודון (צילום: רויטרס)
הנשיא איגור דודון. הושעה זמנית כדי שיהיו בחירות(צילום: רויטרס)

המשבר מחריף את חוסר היציבות במולדובה, אחת המדינות הקטנות והעניות באירופה, שבה המערב ורוסיה מתחרים על ההשפעה. ארה"ב, נאט"ו והאיחוד האירופי קראו לשני הצדדים לגלות איפוק. ברוסיה בירכו על הקמת הממשלה החדשה שבה חברים הסוציאליסטים, והביעו תקווה שהמצב יסתדר בקרוב.

 

בסוף השבוע הושבעה לתפקיד ראש הממשלה מאיה סנדו מ-ACUM. היום ערכה הממשלה שלה ישיבה בפרלמנט. במקביל התקיימה בבניין הממשלה בקישינב ישיבה של הממשלה של פיליפ. מחוץ לבניין הפגינו תומכי המפלגה הדמוקרטית ושוטרים נשלחו לשמור על הסדר.

משבר פוליטי ב מולדובה האוליגרך איגור פלחוטניוק (צילום: EPA)
היריב המשותף: האוליגרך ולדימיר פלחוטניוק(צילום: EPA)

"המצב הזה יימשך כל עוד האוליגרך המולדבי פלחוטניוק, שהשתלט על כל מוסדות המדינה, יישאר במולדובה", אמרה סנדו. "אנחנו לא רוצים להחמיר את המצב. אני מקווה שמי שמנסה לגנוב את השלטון מודע לתפקידו ויעזוב בהתנדבות".

 

בישיבת הממשלה המתחרה קרא פיליפ למוסדות המדינה להמשיך לתפקד כרגיל. "האזרחים לא צריכים לסבול בגלל המשבר הפוליטי", אמר פיליפ לשריו ולגופים הממשלתיים במולדובה.

משבר פוליטי ב מולדובה איגור פלחוטניוק עם ראש הממשלה פאבל פיליפ (צילום: AP)
פלחוטניוק עם ראש הממשלה פאבל פיליפ(צילום: AP)
   

פריצת הדרך של סנדו והמפלגה הסוציאליסטית הגיעה אחרי חודשים של מבוי סתום. בבית המשפט החוקתי של מולדובה מתנגדים להקמת הממשלה החדשה. בית המשפט קבע שסנדו וחבריה החמיצו את תאריך היעד להרכבת ממשלה, ושהממשלה צריכה לקיים בחירות בזק. סנדו ונשיא מולדובה איגור דודון, לשעבר ראש המפלגה הסוציאליסטית, דחו את פסיקת בית המשפט – ואמרו שהיא מוטה פוליטית לטובת הדמוקרטים.

 

3.5 מיליון אזרחים חיים במולדובה, לשעבר חלק מברית המועצות. היא נמצאת בין אוקראינה לרומניה, שחברה באיחוד האירופי. כבר שנים שמולדובה סובלת משחיתות, מאי יציבות פוליטית ומפילוג: חלק מהבוחרים רוצים קשר הדוק לאיחוד האירופי, וחלקם אפילו מעוניינים באיחוד עם רומניה. אחרים מעדיפים את הברית עם רוסיה.

  ()
 

סנדו והנשיא דודון אמנם מאוחדים במאבק נגד האוליגרך פלחוטניוק, אך הדעות הפוליטיות שלהם הפוכות: סנדו, בעבר יועצת בבנק העולמי ושרת החינוך, רוצה שמולדובה תהיה חברה באיחוד האירופי. דודון מתנגד, ובעבר מתח ביקורת על הסכם סחר עם בריסל - שלדעתו פוגע בקשר עם רוסיה.

 

אתמול ניסה בית המשפט במולדובה להתערב במשבר, והשעה לזמן קצר את דודון מתפקידו - כדי שפיליפ יהיה הנשיא בפועל, וכך יוכל להכריז על בחירות בזק. סנדו ודודון הודיע שיתנגדו לפסיקה שכזאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים