שתף קטע נבחר

קבורה חשאית: מוחמד מורסי נטמן הלילה בקהיר

רשת "סקיי" בערבית דיווחה כי בניגוד לבקשת משפחתו שייטמן מצפון לקהיר, נשיא מצרים לשעבר שהתמוטט בבית המשפט ומת נקבר בהלוויה מצומצמת במזרח הבירה - כדי למנוע מהומות. הטלוויזיה המצרית: "מורסי מת מהתקף לב". האחים המוסלמים: "הוא נרצח"

 

נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי מת בבית המשפט (צילום: AP)
מוחמד מורסי(צילום: AP)
 

רשת "סקיי" בערבית דיווחה הבוקר (ג') כי נשיא מצרים לשעבר מוחמד מורסי, שמת אתמול בבית המשפט בקהיר, נטמן לפנות בוקר בחשאי במזרח הבירה - בניגוד לבקשת משפחתו לקיים את הקבורה מצפון לה. בהלוויה המצומצמת השתתפו רק בני משפחתו ועורך דינו - ככל הנראה כדי למנוע מהומות בטקס הרשמי.

 

בנו של מורסי אישר לרשת "אל-ג'זירה" כי אביו נטמן בבית הקברות של האחים המוסלמים בעיר נצר במזרח קהיר, וטען כי "מערכת הביטחון סירבה לקבור את אבא שלי בבית הקברות של המשפחה".

 

הקבורה נערכה לאחר שהוועדה לרפואה משפטית הודיעה כי סיימה את עבודתה. הלילה דיווחה הטלוויזיה המצרית מפי גורמי רפואה כי מותו של מורסי אמש אירע אחרי לקה בהתקף לב. עוד צוין כי הוא היה נתון במעקב רפואי מתמשך בשל גידול שפיר.

 

האיסלאמיסט שרצה מהפכה ומת בכלוב הנאשמים. סיפורו של מורסי

 

אמש טען ארגון האחים המוסלמים כי מותו של הנשיא המודח מורסי הוא "רצח מתוכנן", ודרש לפתוח בחקירה בינלאומית. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, מתומכיו הבולטים של מורסי והראשון שספד לו, האשים את ה"עריצים" באחריות למותו. "ההיסטוריה לעולם לא תשכח את הרודנים שגרמו למותו על ידי כליאתו ואיומים להוציאו להורג", אמר ארדואן בנאום שנשא באיסטנבול.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מורסי התמוטט, כאמור, במהלך דיון במשפט שבו הוא נאשם בריגול ומותו נקבע זמן קצר לאחר מכן. התובע הכללי במדינה אמר בהצהרה כי מורסי התמוטט בכלוב הנאשמים במהלך הדיון. לדבריו, הוא הגיע לבית החולים ללא רוח חיים. עוד נמסר כי לפי הדו"ח הרפואי, לא נמצאו פצעים על גופו של מורסי.

 

מורסי בכלוב הנאשמים, מאי 2014 (צילום: רויטרס)
מורסי בכלוב הנאשמים, מאי 2014(צילום: רויטרס)

נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי מת בבית המשפט 2013 (צילום: gettyimages)
מורסי בבית המשפט ב-2014(צילום: gettyimages)

הדיון אתמול היה חלק ממשפט חוזר באשמת ריגול בשל קשריו עם חמאס. גורם משפטי מסר כי בדיון פנה מורסי אל השופט מכלוב הזכוכית בו הוא מוחזק בדיונים, והזהיר כי יש לו "סודות רבים" שהוא יכול לחשוף. הוא אמר כי אינו עושה זאת משום שחשיפתם תפגע בביטחונה של מצרים. לדברי הגורם, דקות ספורות לאחר מכן הוא התמוטט. הטלוויזיה הממלכתית דיווחה שלא היה די זמן לפנותו לבית חולים ומותו נקבע במקום.

 

לפי דיווחים בכמה כלי תקשורת ערביים, מורסי נראה עצבני בדיון. רשת אל-ג'זירה דיווחה כי בדיון שנערך במשפטו ב-7 במאי טען מורסי כי ישנה "סכנה" שמאיימת על חייו. בנו, אחמד, אישר את דבר מותו בפייסבוק, וכתב "אבא, נתראה אצל האל". לפי דיווחים, אחרי מותו הכוננות במצרים הועלתה לרמה הגבוהה ביותר. משרד החוץ האיראני שלח הודעת תנחומים.

 

מורסי הוחזק באגף מיוחד בכלא השמור טורה, המכונה "כלא עקרב". ארגוני זכויות אדם אומרים שהתנאים בכלא ירודים, הרבה מתחת לתקנים המצריים והבינלאומיים. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" קרא לשלטונות במצרים לחקור את מותו של מורסי. "אנו קוראים לרשויות המצריות לערוך חקירה חסרת פניות, יסודית ושקופה, על נסיבות מותו של מורסי ועל בידודו מהעולם החיצון", מסר הארגון.

 

מוחמד סודאן, חבר בכיר בארגון האחים המוסלמים בלונדון, תיאר את מותו של מורסי כ"רצח מתוכנן". הוא טען שנאסר על הנשיא לשעבר לקבל תרופות או ביקורים, והיה רק מעט מידע על מצבו הבריאותי. "בדיונים הוא הועמד בתוך כלוב זכוכית, אף אחד לא יכול לשמוע אותו או לדעת מה קורה לו. הוא לא קיבל ביקורים במשך חודשים או כמעט שנה. הוא התלונן בעבר שהוא לא מקבל את התרופה שלו. זה רצח מתוכנן מראש. זה מוות איטי", אמר סודאן.

 

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן  (צילום: gettyimages)
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: gettyimages)

מורסי, דמות בכירה בארגון האחים המוסלמים, נבחר לנשיא בבחירות הדמוקרטיות הראשונות שנערכו במצרים ב-2012, אחרי הדחתו של חוסני מובארק. הוא הודח מהשלטון בהפיכה צבאית ב-2013 לאחר הפגנות המוניות נגד האחים המוסלמים. את ההפיכה הוביל הנשיא הנוכחי, עבד אל-פתאח א-סיסי. אחרי ההפיכה הוציאה מצרים את האחים המוסלמים אל מחוץ לחוק ורבים מחברי הארגון נעצרו. מאז התנהלו נגד מורסי כמה משפטים שעסקו בין השאר בפגיעה בביטחון הלאומי על ידי קשירת קשר עם ארגונים זרים וארגון בריחה מבתי כלא. מורסי נידון ל-20 שנות מאסר בגין הרג מפגינים במהלך המחאה נגדו.

 

ביוני 2015 גזר בית משפט בקהיר עונשי מוות ומאסרי עולם על מורסי וכמה בכירים באחים המוסלמים בשל חלקם בהפיכה שהביאה להפלתו של מובארק מהשלטון. בנובמבר 2016 ביטל בית משפט לערעורים את פסק הדין והורה על משפט חדש לנאשמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מוחמד מורסי. ארכיון
צילום: AP
מומלצים