שתף קטע נבחר

נשיאת העליון חיות נפגשה עם השר אוחנה: "הודגש שיתוף הפעולה הנדרש"

שבוע אחרי שתקפה פומבית בחריפות את שר המשפטים הטרי בעקבות דבריו נגד כיבוד כל החלטות בג"ץ, אירחה נשיאת בית המשפט העליון חיות בלשכתה את אוחנה. השניים קבעו לקיים פגישות עבודות אחת לשבועיים

הפגישה שאחרי המתקפה הפומבית: שר המשפטים אמיר אוחנה נפגש היום (ה') בפעם הראשונה מאז שנכנס לתפקידו עם נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות.

 

במהלך הפגישה בלשכתה של הנשיאה חיות שוחחו השניים על נושאים המצויים על סדר היום של מערכת בתי המשפט, והודגש שיתוף הפעולה הענייני הנדרש בין המערכת והשר על מנת לקדמם.

 

עוד סוכם בין השניים לקיים פגישות עבודה קבועות אחת לשבועיים.

 

לאחר כניסתו לתפקיד, עורר השר אוחנה סערה כשאמר בריאיון לחברת החדשות כי לא צריך לכבד את כל ההחלטות של בג"ץ.

 

"טלי חטואל הגיעה לציר כיסופים ונורתה על-ידי מחבלים שהגיעו לשם בחסות מספר מבנים שהצבא זיהה אותם כסכנה ביטחונית, ובג"ץ, למרות שאין לו מומחיות, החליט למנוע את ההריסה שלהם", אמר אז אוחנה. "השיקול העליון צריך להיות שמירה על חיי האזרחים".

 

השר הטרי נשאל גם בריאיון על חשיבותו של בית המשפט העליון בכל הנוגע לסיוע שהעניק לאורך השנים לזוגות להט"בים, וטען כי "ברמה העובדתית, הדבר החשוב ביותר שנעשה עבור להט"ב היה בכנסת ולא בבג"ץ. אני מעדיף לחיות בדמוקרטיה גם כשלא כל ההחלטות של הרשות המחוקקת הן לרוחי, ולא באלטרנטיבה של גורמים שלא נבחרו על-ידי הציבור. אלון ואני הפכנו לזוג לא מכוח של אף החלטה שיפוטית או החלטה של בג"ץ".

 

לאחר מכן, פרסם אוחנה הבהרה בחשבון הפייסבוק שלו וכתב: "שיהיה ברור: בלי מערכת משפט - אין דמוקרטיה. האחריות הראשונה והעליונה של כל מדינה היא לשלומם ולביטחונם של אזרחיה. כאשר יש התנגשות בין חיי אזרחיה וחייליה של המדינה לבין כל ערך אחר, האחרון צריך לסגת בפני הראשון.

 

"אבל, נתתי דוגמה למקרה קיצוני שהתרחש במציאות. אין המדובר בהחלטות שבשגרה, ולא מדובר בהחלטות ש'סתם איננו מסכימים להן'. מדובר בנסיבות קיצוניות ביותר ש"דגל שחור מתנוסס מעליהן" ועלולות לעלות בחיי אדם (ממש כפי שאנחנו מכירים בתפיסה לפיה אין חובה לציית לכל פקודה, ובצדק). גם המובן מאליו צריך שייאמר. צריך לכבד את החלטות בתי המשפט. כך עשיתי תמיד, כך אני מאמין".

 

המתקפה של חיות נגד אוחנה 

נשיאת העליון חיות הגיבה בצעד חריג לדבריו של השר אוחנה, ואמרה יום לאחר שידור הריאיון עמו: "בעיניי, יש לראות בחומרה את העובדה ששר משפטים במדינת ישראל, ביום השבעתו לתפקיד, בוחר לשתף אותנו בהשקפת עולם משפטית חסרת תקדים וחסרת אחריות שלפיה לא את כל פסקי הדין הניתנים על ידי בית משפט חייבים לכבד.

 

"במילים אחרות", אמרה חיות, "כל בעל דין יוכל מעתה, בברכת שר המשפטים, יוכל לבחור איזה פסק דין צריך לקיים ואיזה לא. ואני רוצה לומר על כך רק דבר אחד - בין תפיסת העולם הזו ובין אנרכיה של 'איש הישר בעיניו יעשה' - הדרך קצרה".

 

גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הצטרף אז לביקורת על אוחנה. "במדינת ישראל, כמדינה יהודית ודמוקרטית המושתתת על עיקרון שלטון החוק, החובה לציית לפסיקת בתי המשפט היא בגדר מושכלת יסוד, המשמשת ערובה להגנה על זכותו של כל אזרח במדינה", אמר מנדלבליט. "זו אינה אפשרות הנתונה לבחירה. מדובר בחובה המוטלת על כל אזרח וכל רשות שלטונית באשר היא.

 

"בנוסף, יש לומר: לנגד עיני רשויות אכיפת החוק והתביעה הכללית – ובראשם היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה – עומדים רק שיקולים ענייניים ומקצועיים. ההחלטות מתקבלות אך ורק על בסיס חומר הראיות והוראות הדין, ולא חלילה משום שיקול זר. אנשי מערכת אכיפת החוק הם עובדי ציבור מסורים, הפועלים יום וליל כדי לשמור על אזרחי המדינה, ביטחונם, רכושם, וטובתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות
צילום: יאיר שגיא
מומלצים