שתף קטע נבחר

העמותה שמעודדת את כולם לצפות בגמר מונדיאל הנשים

הדר קלינמן זיהתה את הקשיים העומדים בפני ירושלמיות שרוצות לעסוק בספורט ויזמה את הקמת עמותת "זזה", הפועלת לקידום נשים בספורט. כעת היא סימנה את היעד הבא

"חיפשתי ליצור לי שגרת חיים ספורטיבית", כך כתבה בדף הפרופיל שלה בפייסבוק הדר קלינמן (26), סטודנטית למשפטים, בעלת חגורה שחורה בקראטה ושחקנית בנבחרת הכדורגל של האוניברסיטה העברית. קלינמן, במקור מרמת גן, תיארה את עצמה באותו פוסט כחובבת ספורט מושבעת שהגיעה לירושלים: "הסתובבתי בין חוגים שונים, הכרתי נשים מיוחדות ומגוונות, ונהנתי לראות נשים מתאמנות בירושלים".

 

כגודל הציפייה הייתה גם גודל האכזבה, במקרה של קלינמן: "במהירות נוכחתי לגלות שהתמונה אינה מושלמת כל כך. זיהיתי צורך של נשים שרוצות לעסוק בפעילות ספורטיבית, אבל נתקלות בקשיים רבים בדרך".

 

עדי לביא, הדר קלינמן ואור חג'בי בפעילות
עדי לביא, הדר קלינמן ואור חג'בי בפעילות "זזה" בירושלים(צילום: פרטי)

באיזה קושי מדובר?

"הקושי המרכזי שגיליתי הוא שנשים בעיר לא מרגישות בנוח לשחק במגרשים הציבוריים. ראיתי שיש מצוקת מגרשים ותפוסה מלאה של גברים במגרשים הקיימים. הקושי השני, שבא לידי ביטוי בעיקר במשחקים קבוצתיים, הוא קושי להתגבש כקבוצה של מספר נשים לטובת משחק משותף, זאת משום שנשים בדרך כלל מכירות בעיקר את נשות השכונה שלהן ורמת ההיכרות העירונית עם נשים נוספות היא מוגבלת".

 

קלינמן הרגישה שיש צורך להתאגד ולייצג את קול הנשים אל מול העירייה. מכאן עלה הרעיון שלה, להקים את עמותת "זזה – קהילה לקידום ספורט נשים", שתגבש קהילת ספורטאיות המאמצות שגרת חיים ספורטיבית משותפת. הייחודיות של "זזה" היא בחיבור בין נשים מגילים שונים ומרקע שונה. בין המטרות: הגברת תחושת הביטחון בענפי הספורט השונים והנחלת ערכים ספורטיביים. "התחלנו לעבוד בקביעות בשיתוף עם העירייה כדי למצוא פתרונות למשאבים, ומשם נרקם קשר מתוך הבנה הדדית שיש צורך בגוף שייצג את קול הנשים בפעילות ספורט בעיר", היא מספרת.

 

לא לקח זמן רב וליוזמה הצטרפו נשים רבות מכל ענפי הספורט. "הבנו לאחר מחקר אינטרנטי בינלאומי שיש לכוח של קבוצה, קהילה, יכולת להעצים ספורט נשים ולהגדיל את המודעות והחשיבות שלו. אין ספק שנשים אוהבות לעשות ספורט ביחד כמפגש חברתי", אומרת קלינמן.

 

עדי שרי והדר קלינמן (צילום: פרטי)
עדי שרי וקלינמן. המטרה: לעודד נשים להשתתף בפעילות ספורטיבית(צילום: פרטי)

 

משפטניות, יועצת לקשרי ממשל וסטודנטית לאקולוגיה

יחד עם קלינמן, שותפות להקמת הפרויקט גם אור חג'בי (27), במקור ממושב חרב לאת, סטודנטית למשפטים ועם תואר מוסמך במנהל עסקים, טרום מתמחה במשרד עו"ד, משחקת כדורגל והקימה את נבחרת כדורגל הנשים של האוניברסיטה העברית; נטע שמיר-ולר (28) מירושלים, סטודנטית לתואר שלישי באקולוגיה, אבולוציה והתנהגות באוניברסיטה העברית, משחקת באס"א ירושלים בליגה הארצית; תמר אוחנה (31) מירושלים, ראש מטה ירושלים של ארגון 'כוח לעובדים' וסטודנטית לתואר שני בניהול מלכ"רים וארגונים חברתיים באוניברסיטה העברית, המשחקת כדורסל וכדורגל.

 

שותפות נוספות הן עדי לביא (35) מירושלים, יועצת לקשרי ממשל ושותפויות בקרן OurCrowd, משחקת טניס וכדורגל; רותי זינדל-אוכמן (37) מירושלים, מורה לחינוך גופני ומאמנת ריצות ארוכות; עדי שרי (30) מכפר האורנים, יועצת תקשורת, שחקנית כדורגל ומקימת קבוצת הנשים של עירוני מודיעין; וגפן שטיין (29) מירושלים, מאמנת ומנהלת בית הספר לכדורסל בכפר האורנים, שחקנית נבחרת ישראל בפוטבול דגלים ובקבוצת אליצור בכדורסל.

 

במסמך החזון והיוזמות של העמותה נכתב בין היתר כי הקהילה תחבר בין מגוון נשים ממגזרים ורקעים שונים, תפעל לשילוב סטודנטיות בפעילות ספורט הנשים בירושלים, תלווה ותתמוך ביוזמות בתחום ספורט הנשים בדרך להגשמתן. לתפיסת המייסדות, תפקידה של הקהילה היא ליצור סביבה ותנאים המאפשרים פעילות ספורטיבית נשית בירושלים, לעודד נשים לאמץ שגרת חיים ספורטיבית, למנף תרבות ספורט נשים ולפעול למען שינוי מדיניות ארצי בנושא.

 

הקרנה בירושלים (צילום: פרטי)
בראשון מתוכנן אירוע הקרנה רב משתתפים של גמר מונדיאל הנשים(צילום: פרטי)

 

ומה לגבי היעדים? "להגדיל את כמות ה'זזות' בעיר. אנחנו צופות שעד סוף שנת 2020 נגיע ליותר מ-1,000 נשים שהן שותפות פעילות בקהילת 'זזה'. מה זה אומר לזוז מבחינתנו? יותר נשים מתאמנות בפעילות הספורטיבית הקבוצתית העממית בירושלים בענפי הספורט: קטרגל, כדורסל, כדורעף, ריצה, כדורשת, רוגבי, פריזבי, פוטבול, יוגה, ועוד", מסבירה קלינמן.

 

זזות למונדיאל

כעת, לאחר שצירפה למעלה מ-650 נשים בירושלים, מסמנת 'זזה' את היעד הבא: לגרום לכמה שיותר אנשים לצפות במונדיאל הנשים שמתקיים בימים אלה בצרפת. "אחד העקרונות החשובים שמנחים אותנו הוא לשבור את התפיסה של ספורט הנשים כמשהו שנחות ברמתו מספורט הגברים", מסבירה קלינמן. "מונדיאל הנשים שיצא לדרך בסוף השבוע נחשב לפסגת כדורגל הנשים, ולאור הבאזז הגדול סביב הענף בשנה האחרונה, היה זה רק טבעי להרים את הכפפה ולרתום גם את האירוע הזה למען ספורט הנשים בישראל. לשם כך, הקמנו צוותים של נשים מוכשרות וחדורות מטרה ברחבי הארץ – חיפה, באר שבע, תל אביב, ירושלים, מודיעין וכפר יונה, במטרה לקיים עשרות אירועי הקרנה שימשכו קהל לצפות בכדורגל הנשים בשיאו".

 

"את השיא של הפרוייקט נחתום באירוע הקרנה חגיגי של משחק הגמר בין ארצות הברית להולנד ביום ראשון, בתחנה הראשונה שבירושלים, בשיתוף ההתאחדות לכדורגל, אתנה, עיריית ירושלים ונעמת", היא מציינת.

 

אירוע בכפר יונה (צילום: שירי וקסלר)
אירוע בכפר יונה(צילום: שירי וקסלר)

 

מנהלת מחלקת נשים ורכזת אתנה בהתאחדות לכדורגל, שרון זאבי, מוסיפה: "ההתאחדות לכדורגל ואתנה רואים חשיבות גדולה בפרויקט שתפקידו לעלות את המודעות לכדורגל הנשים, במיוחד לנוכח התקופה שלקראת קמפיין נבחרת הנשים ופתיחת הליגות, בתקווה שעוד נשים וילדות יצטרפו למעגל. על כן השותפות עם 'זזה' מבורכת ואנו צופים לעוד הרבה שיתופי פעולה בעתיד".

 

ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "פעילויותיהן וכישרונותיהן של הנשים בכל תחומי החיים מגיעים לקדמת הבמה בעיר. אנו נמשיך לעודד יוזמות הבאות מהקהילה ונפעל לקדם, ולשלב נשים בכל תחומי העשייה בעיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פרטי
פעילות "זזה" בירושלים
צילום: פרטי
מומלצים