שתף קטע נבחר

הזנחה בוואדי: המצב העגום של הוואדיות בחיפה

מדו"ח של החברה להגנת הטבע עולה כי יש פסולת רבה בוואדיות בחיפה והשבילים בהם אינם מתוחזקים: "מדובר בהזנחה של שנים"

הוואדיות ברחבי חיפה - מלוכלכים ומוזנחים - כך עולה מדו"ח על מצב הוואדיות בעיר, שהוכן על ידי החברה להגנת הטבע. הדו"ח, שהוגש לעיריית חיפה, נכתב לאחר שמתנדבים ופעילי שמירת טבע ערכו סיורים בוואדיות שבעיר בחודשים האחרונים. הדו"ח סוקר את הוואדיות זיו ורמז, ורדיה, תן, שקמונה, אזוב ועמיק ואת המפגעים שבהם. "אנו תקווה כי דו"ח זה יהווה קריאת השכמה לעיריית חיפה לקחת אחריות ולשקם את הוואדיות בעיר תוך הנגשתם לציבור הרחב".

 

פסולת בנחל שקמונה (צילום: החברה להגנת הטבע)
פסולת בנחל שקמונה(צילום: החברה להגנת הטבע)

 

בשנת 2015 הוקמה ועדת היגוי לתוכנית האב, פרוייקט שמומן מהקרן לשטחים פתוחים. אך רק לאחרונה תוכנית האב הוגשה לעירייה ותידון בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. דו"ח הוואדיות של החברה להגנת הטבע נפתח במכתב מיואב טל בן ה-13 לראש העיר חיפה, עינת קליש רותם. טל כתב: "הטבע העירוני החשוב של העיר אינו מטופח כראוי, זבל ופסולת מפוזרים בו בכל פינה והשבילים שפעם היו - הוזנחו ונחסמו, כך שכבר לא ניתן לטייל בהם. לדעתנו מצב זה צריך להשתנות ועכשיו!".

 

בסיור בנחל רמז וזיו הבחינו המתנדבים בפסולת רבה, בין היתר כתוצאה מבנייה במעלה נחל זיו. בשנתיים האחרונות סבל הנחל רבות מהבינוי האינטנסיבי.

זליגת פסולת בניין אל נחל זיו (צילום: אמיר וינר, קהילת חיפה והסביבה)
זליגת פסולת בניין אל נחל זיו(צילום: אמיר וינר, קהילת חיפה והסביבה)

מבט אל נחל עמיק (צילום: יניב רחימי)
מבט אל נחל עמיק(צילום: יניב רחימי)

 

בנחל ורדיה המצב היה דווקא סביר. "הניקיון וחוסר המופרעות של הטבע שם רק הדגישו עוד יותר את פריחת האביב שהייתה מרהיבה", נכתב בדו"ח. המפגע המשמעותי היחיד שזוהה היה מרבד של "כובע הנזיר", מין פולש שככל הנראה פלש לוואדי מגינות פרטיות. יחד עם זאת, חלקו התחתון של הנחל היה מלוכלך מאוד ומלא בפסולת.

 

בנחל תן שביל ההליכה לא תוחזק והצמחייה בו סבוכה. "יש לפרוץ בנחל שביל טיולים נוח בהקדם האפשרי", נכתב. בוואדי שקמונה קשה לאתר את הכניסה, בין היתר כיוון שחצר בתחילת ערוץ הנחל מלאה בפסולת. "אף על פי שאין הרבה פסולת ברחבי הנחל, ישנם מקומות שבהם מצב הניקיון ירוד ביותר. פסולת ביתית מצאה את דרכה לערוץ ומהווה לעיתים סיכון ביטחוני למטיילים".

פסולת בנחל עמיק (צילום: יניב רחימי)
פסולת בנחל עמיק(צילום: יניב רחימי)

 

הגישה לוואדי אזוב אינה נוחה ואף מסוכנת. באזור גדלה צמחייה פולשת וכן עשבוניים, כך שקשה להבחין בכניסה. כמו כן, אותרה פסולת בניין. למרות זאת, סימוני השביל בנחל ברורים וההליכה נוחה ונעימה, "כפי שצריכה להיות לכל אורכו".

 

ואדי עמיק סובל מסימון שבילים לא ברור ואשפה ביתית רבה לאורך המסלול. "מצב השביל לא מאפשר הליכה בנחל", נכתב. בסיור אותרו מרבדי פריחה של "כובע הנזיר" ובחברה להגנת הטבע ממליצים לעקור את הצמח ולצמצם את ההתפשטות להמשך הנחל. כמו כן נצפתה שיטה כחלחלה, מין פולש, במספר מוקדים. זאת בדומה לוואדיות אחרות בעיר.

 

"אחריותה של חיפה היא לא להתפרק מנכסי הטבע שלה", נכתב בדו"ח. "יש לדאוג שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מעיר טבולה בירק שבה הטבע נמצא בכל פינה ונגיש לכל אדם".

מפגע בנחל זיו (צילום: יאיר אלקון, החברה להגנת הטבע)
מפגע בנחל זיו(צילום: יאיר אלקון, החברה להגנת הטבע)

פסולת בנחל ורדיה (צילום: יאיר אלקון, החברה להגנת הטבע)
פסולת בנחל ורדיה(צילום: יאיר אלקון, החברה להגנת הטבע)

  

אמיר וינר, מתכנן סביבתי בקהילת החברה להגנת הטבע בחיפה והסביבה, אמר: "הדו"ח נועד לספק למקבלי ההחלטות ואנשי הביצוע בעירייה תמונת מצב של ואדיות חיפה ומציג תמונה עגומה של שבילים שאינם מתוחזקים, אינם נגישים ברובם, מלאי פסולת שאינה מפונה באופן סדור ועתירי מפגעים רבים נוספים וכן על מחסור בשבילים לטיול ולפנאי בחיק הטבע וזאת בשעה שחיפה היא עיר שהתברכה בנכסי טבע ורבים ועשירים".

 

וינר הוסיף: "לצערנו, במקום שאליו הגיעו הוואדיות של חיפה, כתוצאה מהזנחה ארוכת שנים, אין די באישור תוכנית האב לוואדיות, המקודמת בימים אלו, אלא קיים צורך ממשי בתהליך של שיקום כל אחד מהוואדיות שנפגעו, על-מנת לעצור את ההתדרדרות ההולכת וגוברת במצבם. זוהי קריאת השכמה לעיריית חיפה לפעול לכתיבת מסמך מדיניות לניהול הטבע העירוני בחיפה, לקביעת מדיניות סדורה ואחידה לבנייה בקו ההשקה לשטחים הפתוחים - הוואדיות בעיקרם והעסקת אקולוג עירוני, ויפה שעה אחת קודם".

 

עיריית חיפה עצמה הגישה את תוכנית האב לוואדיות לפני מספר שבועות, וזאת על מנת לטפל במפגעים ולטפח את האזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: החברה להגנת הטבע
פסולת בנחל שקמונה
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים