שתף קטע נבחר

הנערות שמנקות את אינסטגרם מזוועות

פרשת הרצח המחרידה של ביאנקה דווינס, אושיית אינסטגרם בת 17 שתמונות של גופתה הועלו לרשתות החברתיות על-ידי הרוצח שלה, ממשיכה להסעיר משתמשים בכל העולם. עכשיו מתברר שיש מי שדואגות לנקות את אינסטגרם מהתמונות המחרידות, ובהתנדבות - הכירו את סיירת "מנקות התיוגים"

בשבוע האחרון מסעירה פרשת הרצח של ביאנקה דווינס (17) את העולם: מעבר למקרה הפלילי המחריד - דווינס נרצחה על-ידי בחור שיצאה איתו, ושניסה להתאבד בדקירות מיד לאחר-מכן - הרצח תועד ושותף ברשתות חברתיות, פורומים ואפליקציות ובראשם באינסטגרם, שם דווינס נחשבה לאושייה בעלת עשרות אלפי עוקבים.

 

מתוך חשבון האינסטגרם של ביאנקה דווינס (צילום מסך)
מתוך חשבון האינסטגרם של ביאנקה דווינס(צילום מסך)

 

הרוצח, ברנדון קלארק (21), צילם את גופתה של דווינס לאחר ששיסף את גרונה, והעלה בעצמו את התמונות לרשת - מה שכמובן גרר את מעגל הקסמים המוכר של המרשתת - תמונות מחרידות שוטפות את הרשתות החברתיות, שבתורן מנסות להיאבק בתופעה ולהסיר את התכנים אך עושות את זה לאט ומעט מדי, והתמונות ממשיכות להיות זמינות לכל דורש.

 

חקירת המשטרה בעניין הרצח עדיין מתנהלת, אבל באינסטגרם - שהוצפה בתמונות הרצח באמצעות התיוג #RipBianca, כבר יש תיאוריות לגבי מה בדיוק אירע סביב הרצח. הפופולרית ביותר גורסת כי קלארק, שהכיר את דווינס דרך חשבון האינסטגרם שלה, עקב אחריה באותו ערב להופעה שבה היא נכחה - וכמובן פרסמה ברשת החברתית. מיד לאחר הרצח וכשכוחות המשטרה כבר הגיעו לזירה, קלארק דקר את עצמו ושיתף את זה בחשבון הסנאפצ'ט שלו. השוטרים הצליחו להשתלט עליו בסופו של דבר, והבהילו אותו לבית החולים לקבלת טיפול רפואי.

 

אפליקציית אינסטגרם (צילום: shutterstock)
מפקחות תוכן בהתנדבות. אינסטגרם(צילום: shutterstock)

 

האופי הוויראלי של רשתות חברתיות הוא זה שמאפשר התפשטות של תמונות מחרידות מהסוג הזה. מרגע שהן מועלות, הן משותפות שוב ושוב, בין היתר באמצעות תיוגים, כך שבמקרים רבים גם מי שלא מעוניינים להיחשף אליהן - מוצאים אותן גם בגלילה של עמוד נושא. בזמן שענקיות הטכנולוגיה (במקרה הזה - פייסבוק, שאינסטגרם נמצאת בבעלותה) לא מצליחות להשתלט על השטף במהירות וביעילות, יש מי שנרתמים למשימה הכמעט בלתי-אפשרית - לנקות את הרשת החברתית מתמונות הזוועה. לא רק כדי להגן על משתמשים מפני מראות קשים וונדליזם דיגיטלי, אלא גם כדי לכבד את זכרה של דווינס.

 

בימים האחרונים החלו לצוץ חשבונות אינסטגרם חדשים, שנפתחו במטרה אחת: לנקות את הפרופיל ואת עמודי התיוגים של דווינס מתמונות הזוועה מהרצח שלה, אבל גם מגיפים וממים שעושים שימוש נוראי למדי בפרטי הפרשה הזאת. איך זה בדיוק עובד? פותחים חשבון אינסטגרם משני, ומעלים אליו תמונות מתוקות של דובונים או חתולים בקצב מסחרר, כשכל תמונה מקבל תיוגים רלוונטיים, כמו #escty - שם המשתמש של דווינס, או #RipBianca שהפך פופולרי במיוחד. באופן הזה, התמונות החדשות והנעימות למראה, דוחקות מטה את התוכן הבעייתי.

 

במגזין The Verge שוחחו עם כמה מהנערות והנשים שמפעילות עמודי אינסטגרם במיוחד למטרה הזו. הם כינו אותן "מנקות התיוגים", וחשפו כמה עשרות נשים שעושות את זה לגמרי בהתנדבות. הן טוענות כי מדובר באסטרטגיה שמוכיחה את עצמה כאפקטיבית יותר מפשוט "לדווח" על תמונה ולחכות שהרשת החברתית תחליט להסיר אותה. "אם רק מדווחים, סביר להניח שהתמונה לא תוסר באופן מיידי", סיפרה ואלרי בת ה-15 שעוסקת בנקיון תיוגים. "בזמן הקצר הזה אנשים יכולים להספיק לשמור את התמונות ולשתף אותן בעצמם".

 

בנוסף, דיווח על תמונה בדרך כלל מוביל לפתיחת חשבון אינסטגרם נוסף ושיתוף מחדש, וזה במקרה שהתמונה אכן הוסרה. לא תמיד מדובר בתוכן שמפר את מדיניות כללי הקהילה של פייסבוק ואינסטגרם, כמו במקרים של ממים שמתבססים על התמונה המקורית או עושים צחוק מהפרשה. "הדרך היעילה ביותר להיפטר מהתוכן הזה היא באמצעות שילוב בין דיווח מאסיבי לבין ניקיון תיוגים", אומרת נעמי, שיצרה חשבון במיוחד עבור המשימה. דובר מטעם אינסטגרם מסר ל-The Verge כי "בנוסף לכלים הטכנולוגיים שאנחנו מפעילים כדי למצוא באופן אקטיבי את התמונות מהאירוע המצער הזה ולהסיר אותן, אנחנו מבקשים מקהילת אינסטגרם לדווח לנו על חשבונות ותכנים המפרים את כללי השימוש, על מנת שנוכל לפעול בצורה מהירה".   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים