שתף קטע נבחר

הקיבוץ שהוציא את הכלים החד פעמיים

כבר שנים מקדם קיבוץ כרמים שבנגב מהפכה ירוקה וכעת רשם שלב נוסף: הכלים החד פעמיים מחוץ לתחום. "עכשיו יש בחגים שק אשפה אחד במקום שישה", מספרים החברים

בקיבוץ כרמים שבנגב לא רק הדשא ירוק - החיים עצמם ירוקים. חבריו צועדים במסלול האקולוגי זה שנים ולאחרונה התווסף עוד הרגל לרשימה: לא עוד כלים חד פעמיים.

 

בלי כלי חד פעמיים. קיבוץ כרמים (צילום: הרצל יוסף)
בלי כלי חד פעמיים. קיבוץ כרמים(צילום: הרצל יוסף)

 

הקיבוץ (המופרט) נמצא במועצה האזורית בני שמעון. מתגוררות בו כ-90 משפחות, חילוניות ודתיות. לעיתים קרובות נערכים בו אירועים לכל החברים, בעיקר בחגים. כל משפחה מביאה לאירוע שכזה את תרומתה: עוגות, סלטים, משקאות, לחמים וכדומה, וגם את כלי האוכל - צלחות, סכו"ם וכוסות. במשך שנים נעשה שימוש בכלים חד פעמיים, ובאחרונה נכנס נוהג חדש: מגיעים עם כלים רב פעמיים, בין אם מזכוכית, נירוסטה או פלסטיק. בסוף הארוחה אורזת כל משפחה את כליה, ואחר כך שוטפת אותם. גם בטיולים הפסיק הקיבוץ להשתמש בכלים חד פעמיים.

 

במסגרת המהפכה מצוידת כל משפחה שנקלטת בקיבוץ בערכת כלים רב פעמיים, כחלק מסל הקליטה, וזאת כדי להרגיל אותה לאורח החיים הירוק.

בלי כלי חד פעמיים. קיבוץ כרמים (צילום: הרצל יוסף)
בלי כלי חד פעמיים. קיבוץ כרמים(צילום: הרצל יוסף)

  

אמיר אבגי, חבר ועדת איכות הסביבה בקיבוץ, אמר: "בעבר התמלאו בסוף חגיגת שמחת תורה שישה שקי אשפה, עכשיו יש רק אחד. אם העולם כולו היה מתנהל כך כדור הארץ היה נראה אחרת. יש מדינות שמנסות להוציא את השימוש בכלים חד פעמיים מהחוק, אנחנו נרתמים למהפך מתוך מודעות ואחריות אישית". ללי זינגר (37), אם לארבעה, הוסיפה: "בשביל הילדים המסלול הירוק הוא טבעי. הם גדלו עם זה".

 

בשנים האחרונות כבר סיגל לעצמו הקיבוץ הרגלים ירוקים אחרים: בכל בית יש פח בצבע חום, אליו מושלכת האשפה הרטובה, שממנה מייצרים קומפוסט לזיבול הגינות. אחת המשפחות אף מייצרת מהקומפוסט גז לשימוש ביתי. נוסף לכך, יש משפחות שהתקינו משטחים סולריים במקום להתחבר לחשמל, ויש כאלה שבנו את ביתם בבנייה ירוקה, החוסכת אנרגיה. את המהפך הוביל גרעין אקולוגי שנקלט בקיבוץ לפני כ-12 שנה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
בלי חד פעמי. קיבוץ כרמים
צילום: הרצל יוסף
מומלצים