שתף קטע נבחר

תקדים: התצהיר התקבל, נפגע עבירה לא חויב להתייצב לחקירה נגדית

יהודי שנפגע מזריקת אבנים בעיר העתיקה בירושלים לא חויב להתייצב לחקירה נגדית על-ידי סנגורו של הנאשם - שעליו נגזר עונש מאסר בפועל, מאסר על תנאי ותשלום פיצויים - כפי שנהוג היה עד כה. השופטים קבעו: "אין טעם לפגם בהסתמכות על הצהרת נפגע עבירה גם בלי קיומה של חקירה נגדית"

לראשונה, בית המשפט העליון קיבל תצהיר כתוב של נפגע עבירה - יהודי שנפגע מזריקת אבנים - ללא נוכחותו באולם המאפשרת חקירה נגדית. עד כה היו נפגעי עבירה שביקשו להגיש תצהיר מטעמם מחויבים להתייצב לחקירה נגדית על ידי סנגורו של הנאשם - דבר שהרתיע נפגעים רבים - בעיקר נפגעי ונפגעות עבירות מין, שחששו מהמפגש עם התוקף.

 

בית המשפט העליון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
בית המשפט העליון(צילום: אלכס קולומויסקי)
העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים, דחה בשבוע שעבר ערעור שהגיש נאשם קטין ממזרח ירושלים שהשליך אבנים יחד עם חבריו לעבר מגיש התצהיר בדרך שכם, סמוך לעיר העתיקה, ביוני 2017. הקטין ביקש להפחית בעונשו וכן לא להתחשב בתצהיר של נפגע העבירה. הוא נידון לשלושה חודשי מאסר בפועל, שלושה חודשי מאסר על תנאי וכן חויב בתשלום פיצויים לנפגע בסך 15 אלף שקלים.

 

במהלך הדיונים בעניינו קיבל בית המשפט המחוזי בירושלים הצהרה כתובה מנפגע העבירה, שלא היה מסוגל להגיע למקום ולהתייצב מול תוקפיו. עורך דינו של הנאשם התנגד למהלך היות שלא ניתן לחקור את נפגע העבירה חקירה נגדית וטען כי יש לפסול את ההצהרה.

 

"האפשרות להביא הצהרת נפגע לפני בית המשפט מלכתחילה לא נועדה להיקשר בטבורה בהבאת הנפגע לפני בית המשפט, להעיד ולהחקר על הצהרתו", כתב השופט נועם סולברג בפסק הדין התקדימי.

   

פרקליטו של הנאשם הגיש כאמור ערעור לבית המשפט העליון הן על חומרת העונש וגובה הפיצויים והן על קבלת הצהרת נפגע העבירה ללא נוכחותו בפועל. בדיון טען עו"ד חיים בלייכר מארגון "חוננו", המייצג את מגיש התצהיר, כי לנפגעי העבירה הזכות להגיש תצהיר בכתב גם ללא נוכחות בבית המשפט וללא חקירה נגדית, מכוח חוק נפגעי עבירה.

 

השופטים: "אין טעם לפגם בהסתמכות על ההצהרה גם בלי חקירה נגדית"

השופטים נועם סולברג, אלכס שטיין ויוסף אלרון קיבלו את הטענה. הם הותירו את עונשו של הנאשם על כנו וקבעו כי ניתן לקבל את הצהרת נפגע העבירה למרות שלא נכח במקום.

 

בפסק הדין נכתב: "אין טעם לפגם בהסתמכות על הצהרת נפגע עבירה גם מבלעדי קיומה של חקירה נגדית, למצער כשההצהרה מובאת כדי להציג את תחושותיו הסובייקטיביות בדבר הפגיעה שנבעה מן העבירה".

 

עו"ד בלייכר מסר: "אנו מברכים על החלטת בית המשפט שדחתה את ערעור הנאשם. בית המשפט נתן תוקף חשוב למעמד ולזכות של נפגעי העבירה להגיש תצהיר נפגע בלא שיהיו חייבים להיחקר עליו.

 

"אנו, כגוף שמלווה נפגעי עבירה רבים שחווים פיגועים ואירועי אלימות קשים, יודעים שפעמים רבות קשה לנפגעי העבירה להתייצב בבית המשפט וההצהרה הכתובה היא לעתים הדרך היחידה להביא את תחושתם בפני הרכב השופטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
בית המשפט העליון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים