שתף קטע נבחר

ניסוי מוצלח לחץ 3 באלסקה: "יירוט בגובה רב מחוץ לאטמוספירה"

מערכת ההגנה האווירית המיועדת ליירוט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה נוסתה בהצלחה במדינה המבודדת שבצפון ארה"ב. המערכת נוסתה יחד עם מכ"מ אמריקני והופעלה בהצלחה. בכיר במשרד הביטחון: "הישג מבצעי וטכנולוגי בלתי רגיל לישראל"

 

 

משרד הביטחון הודיע הבוקר (א') על השלמת סדרת ניסויים מוצלחת במערכת ההגנה האווירית "חץ 3" שבוצעו באלסקה שבארצות הברית. סדרת הניסויים בוצעה בהובלת משרד הביטחון והתעשייה האווירית (מל"מ), בהשתתפות התעשיות הביטחוניות וחיל האוויר הישראלי.

 

מערכת הנשק "חץ 3" מיועדת ליירוט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה. סדרת הניסויים הדגימה בהצלחה מלאה יכולת יירוט של מטרות בגובה רב מחוץ לאטמוספירה. במהלך הסדרה נעשה שימוש במכ"מ אמריקני, הודגמה והוכחה בהצלחה יכולת קישוריות מבצעית בין המערכות.

ניסוי טיל חץ  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
"הישג מבצעי וטכנולוגי בלתי רגיל למדינת ישראל". הניסוי ב"חוץ 3"(צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)

ניסוי טיל חץ  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
"תודה לדובים שלא הפריעו". הניסוי בחץ 3 באלסקה(צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)

ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו התייחס לסדרת הניסויים בישיבת הממשלה ואמר: "ערכנו ניסויים חדשניים באלסקה, בשיתוף פעולה עם בעלת בריתנו ארצות הברית. יירטנו טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה. הביצוע היה מושלם, כל פגיעה בול. זהו הישג אדיר לביטחון ישראל. היום יש לישראל את היכולת לפעול נגד טילים בליסטים שישוגרו נגדנו מאיראן או כל מקום אחר. אני רוצה להודות לממשלת ארצות הברית, למשרד הביטחון, לצה"ל, לשגרירנו רון דרמר שהיה באלסקה, למהנדסים ולמתכנתים, ולדובים שלא הפריעו".

 

שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, נכח בישיבת הממשלה והתייחס גם כן לניסוי המוצלח: "התוצאות היו יוצאות מהכלל, אנחנו גאים בשותפות שלנו עם ישראל. אנחנו נמשיך מכאן להפוך את העולם למקום יותר בטוח".

ניסוי טיל חץ  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
(צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
 

משה פתאל, ראש מנהלת "חומה" במפא"ת, משרד הביטחון: "למעלה מ-10 שנות פיתוח רצופות אתגרים הביאו אותנו לרגע הזה, שבו מערכת הנשק 'חץ 3' מבצעת סדרת ניסויים, במהלכם מיירט 'חץ 3' משלים יירוט מלא של טיל מטרה. מדובר בהישג מבצעי וטכנולוגי בלתי רגיל למדינת ישראל, שלו שותפים אלפי עובדים, קצינים ומהנדסים במשרד הביטחון, התעשיות הביטחוניות, חיל האוויר הישראלי ושותפינו בארה"ב".

 

"העובדה שהניסוי התקיים באלסקה, עשרות אלפי ק"מ ממדינת ישראל, היא עוד הישג חסר תקדים שמעיד על בשלותה של מערכת "חץ 3" לעמוד בהצלחה מול כל איום. מדובר בפעילות משותפת, מרשימה וייחודית, של ממשלות ארה"ב וישראל, המדגישה את שיתוף הפעולה ההדוק והאסטרטגי בין המדינות בתחום ההגנה מטילים", הוסיף.

ניסוי טיל חץ  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
(צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)

 

על רקע הניסויים המוצלחים ב"חץ 3", שלשום מסר בכיר אמריקני כי איראן ביצעה ניסוי בטיל בליסטי לטווח בינוני מסוג שיהאב-3. לדברי הבכיר, הניסוי לא היווה איום על הכוחות האמריקנים או בנות בריתה של ארה"ב באזור. הטיל שוגר מדרום המדינה ועף כ-1,100 קילומטרים בטרם נחת ממזרח לטהרן.

 
הניסוי היה אמור להתקיים בשנה שעברה אך נדחה בשנה, לקיץ הנוכחי כחלק מהניסיון לשפר את תנאיו. מערכת חץ 3 עתידה להעניק בזמן אמת את שכבת ההגנה הראשונה והגבוהה ביותר לטילים ארוכי טווח וגדולים, שנחשבים לאיום אסטרטגי על מדינת ישראל ופיתוחם נמשך כל העת עי איראן, כולל בשנים האחרונות, תוך ניצול הפרצה בהסכם הגרעין עם המעצמות, שלפיו תכנית הטילים המקומית מוחרגת מהגבלות על פיתוח נשק גרעיני.

 

בשנה שעברה, לאחר סדרת ניסויים מוצלחים שנערכו בתחילת 2018 בשמי הים התיכון, פורסם בהרחבה בישראל כי בכוונת ישראל וארה"ב לערוך את הניסויים גם באלסקה, כדי להשלים את תכנית ההגנה התלת שכבתית לשמי ישראל. מתחת לחץ 3, שאמור ליירט את האיום מחוץ לאטמוספירה, יש את החץ 2, ואם טיל זה גם לא יעמוד במשימת היירוט, ישוגר לעבר טיל האויב מיירט של מערכת ההגנה קלע דוד (שרביט קסמים), שכבר מבצעית בחיל האוויר.

 

יש להניח שעיתוי וצורת הפרסום ע"י ממשלת ישראל מושפעים גם מנסיבות אחרות ואקטואליות, בארץ ובעולם, ובהם הניסיון הישראלי-אמריקני ללחוץ על איראן במשבר המכליות במפרץ הפרסי, שבו איראן תפסה שתי מכליות ופגעה במטרות מערביות, ללא תגובה צבאית ממשית מצד ארה"ב, ועלולה להרחיב את פעילותיה הצבאיות בהתאם, ממאחזים איראניים נוספים במזרח התיכון, בהם סוריה.

ניסוי טיל חץ  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
(צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
  

לא מדובר בניסוי החץ הראשון בארצות הברית, כשבשנים האחרונות נרשמו שיתופי פעולה אוויריים בין צה"ל לצבא האמריקני, גם באלסקה. בעבר נערכו לפחות ארבעה ניסויים במערכת החץ בקליפורניה, תוך ניצול המרחבים העצומים של המדינה הגדולה והאוקיינוס הסמוך לחופיה.

 

בשנה שעברה ערכו מטוסי חיל האוויר הישראלי אימון נרחב עם כוחות אוויריים אמריקנים, שכלל תדלוק אווירי תוך התמודדות עם טווחי טיסה ארוכים, שיכולים לדמות משימות במדינות המעגל השלישי, דוגמת איראן.

 

ניסוי היירוט באלסקה תוכנן בשלוש השנים האחרונות והוא חלק מהתוכנית המשותפת לפיתוח ושדרוג מערכת ההגנה האווירית הישראלית-אמריקנית. הניסויים יימשכו גם בשנה הקרובה ומטרתם להתמודד בין היתר עם איומים ארוכי טווח עתידיים, בהם טילי קרקע-קרקע מתקדמים שאיראן מפתחת.

 

ניסויים בארה"ב, במרחבים גדולים שאינם מאוכלסים, הם הכי קרובים שיש למציאות. ניתן לשגר טילי מטרה באופן שדומה יותר לשיגור עתידי על ידי האויב, לבחון לאורך דקות ארוכות את מעופו ואת המסלול שעובר מנגד הטיל המיירט, על פני טווח של מאות עד אלפי קילומטרים.

 

יעל פרידסון השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון
שיגור חץ 3 בניסוי באלסקה
צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון
מומלצים