שתף קטע נבחר

הופעת רוק בוטלה כדי למנוע שפיכות דמים

אחת הלהקות המצליחות בעולם הערבי היא משרוע ליילה, הרכב לבנוני עם סולן הומו מוצהר. התמיכה שלה בזכויות להט"ב וההתנגדות לקנאות דתית הפכו אותה לשנויה במחלוקת. אחרי שהכעיסה את הכנסייה בלבנון בוטלה הופעתה בפסטיבל גדול: "הגיעו איומים, חייבים לשמור על הביטחון"

פסטיבל מוזיקה גדול בלבנון ביטל את השתתפותה של להקת רוק מקומית מצליחה, כדי "למנוע שפיכות דמים". ההופעה בוטלה אחרי שהכנסייה בלבנון האשימה את הלהקה, משרוע ליילה, בחילול הקודש.  

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

משרוע ליילה נחשבת ללהקת רוק מצליחה בעולם הערבי. הסולן שלה הוא הומו מוצהר, והטקסטים שלה עוסקים לעיתים בסוגיות חברתיות רגישות שנחשבות לטאבו. הלהקה תומכת בזכויות להט"ב בעולם הערבי ושרה על קנאות דתית, שחיתות ובעיות חברתיות אחרות.

להקת רוק מ לבנון משרוע ליילה (צילום: AFP)
משרוע ליילה הלבנונית(צילום: AFP)
 

החודש עוררה הלהקה סערה בלבנון. אנשי דת נוצרים קראו לבטל את הופעתה של משרוע ליילה ב-9 באוגוסט בפסטיבל הקיץ בעיר העתיקה גבל. בכנסייה טענו ששני שירים של משרוע ליילה – "אלילים" ו"דג'ין" – פוגעים בנוצרים ומעליבים את הדת.

 

התלונות החלו אחרי אחרי שסולן הלהקה, חאמד סינו, שיתף בפייסבוק מאמר עם תמונה ממוחשבת שבה מופיע פרצופה של הזמרת מדונה על גופה של מריה הבתולה. "בצעד חסר תקדים וכתוצאה מסדרת ההתפתחויות האחרונות הוועדה נאלצה לבטל את ההופעה של משרוע ליילה", מסרה הוועדה שאחראית על פסטיבל המוזיקה בגבל. בהודעה נמסר שההחלטה נועדה "למנוע שפיכות דמים ולשמור על השקט והביטחון" של באי הפסטיבל.

להקת רוק מ לבנון משרוע ליילה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מהלהקה טרם נמסרה תגובה, אך מעריציה גינו את ההחלטה לבטל את ההופעה. הם אמרו שמדובר במתקפה על חופש הביטוי בלבנון. איה מג'זוב, חוקרת לבנונית בארגון Human Rights Watch, אמרה שמדובר ב"צעד אחורה" ללבנון, "שתמיד התגאתה בכך שהיא מחבקת את השונה ושהיא המרכז המוזיקלי, האמנותי והתרבותי של האזור".

 

מרכז המידע הקתולי, גוף שמשתף פעולה עם הרשויות בלבנון בצנזורה בתרבות, קרא אתמול שוב לבטל את ההופעה. הוא האשים את הלהקה בקידום "אידיאלים ומעשים שפוגעים באמונה ובסמלים דתיים".

להקת רוק מ לבנון משרוע ליילה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

החודש התייחסה הלהקה לסערה סביבה והודיעה שהיא "מכבדת את כל הדתות ואת הסמלים שלהן". חברי הלהקה אמרו שהם עצובים מהעובדה שיש מי "שמסלף את המילים בחלק מהשירים שלנו". במסגרת ההסכם בין לבנון למארגני הפסטיבל הלהקה נדרשה לקיים מסיבת עיתונאים ולהתנצל רשמית על הסערה שחוללה.

תומכים ב להקת רוק מ לבנון משרוע ליילה (צילום : EPA)
עצרת תמיכה בלהקה בלבנון(צילום : EPA)

"ניסינו למצוא פתרון ככל שניתן". שאל נג'י באז, המנהל האמנותי של הפסטיבל. "למה הם לא התנצלו? אני לא בטוח שהתנצלות הייתה מספיקה בכל מקרה, בגלל שהדברים יצאו משליטה". באז אמר שלמארגני הפסטיבל לא הייתה ברירה אלא לבטל את ההופעה של משרוע ליילה, שאליה היו אמורים להגיע כ-4,000 צופים. "המצב הפך להיסטרי כשהיו איומים ישירים על ביטחונם ושלומם של הצופים והאמנים".

תומכים ב להקת רוק מ לבנון משרוע ליילה (צילום : EPA)
(צילום : EPA)

תומכים ב להקת רוק מ לבנון משרוע ליילה (צילום : AFP)
(צילום : AFP)
 

משרוע ליילה (פרויקט לילה בתרגום חופשי) הוקמה ב-2008 כשחברי הלהקה היו סטודנטים באוניברסיטה האמריקנית בביירות. מאז מהפכת האביב הערבי היא הפכה לפופולרית במזרח התיכון - ולא רק שם. הלהקה הופיעה באולמות מלאים בארה"ב, ברלין, לונדון ופריז.

 

בעקבות הצלחתה, בלבנון ובעולם הערבי, היא עוררה מחלוקת רבה במזרח התיכון השמרני. כשהלהקה הופיעה במצרים ב-2017 הקהל הניף את דגל הקהילה הגאה. לאחר מכן פתחו הרשויות במצרים במאבק נגד קהילת הלהט"ב. בירדן אסרו על הלהקה להופיע.

 

לבנון, מדינה מגוונת מבחינה דתית, נחשבת לליברלית ביחס למזרח התיכון. אך עם זאת לפלגים הרבים במדינה עדיין יש השפעה גדולה בעניינים חברתיים ותרבותיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
משרוע ליילה בהופעה
צילום: AFP
מומלצים