שתף קטע נבחר

"נלחמתי על הזכות לביים בגלל היעדר אפשרויות לנשים"

קתרין ויניק ("ויקינגים") התחילה את הקריירה שלה בהוליווד כמדריכת אמנויות לחימה של שחקנים, הפכה לשחקנית בעצמה ועכשיו היא מפיקה ואפילו מביימת, אבל יודעת שהוליווד עוד לא מוכנה לנשים בתפקידי מפתח. "לכוכב המשנה הציעו לביים ואני לא קיבלתי את ההזדמנות"

כשקתרין ויניק הייתה בת שבע, היא נרשמה לחוג לאמנויות לחימה בעיר הולדתה באונטריו, קנדה. מסתבר שזה היה צעד חכם ומשתלם, שמאוד סייע לקריירת המשחק שלה בהמשך. "ההורים שלי החליטו שכל המשפחה תעשה פעילות יחד, כך שלא הייתה לי ממש ברירה. את החגורה השחורה הראשונה שלי קיבלתי בגיל 13 וכעבור שלוש שנים כבר הקמתי בית ספר לאומנויות לחימה והתחלתי ללמד טאיקוונדו", סיפרה ויניק (41), כשנפגשנו לאחרונה בפסטיבל קאן סדרות. "כאדם די ביישן, אמנויות לחימה נתנו לי הרבה ביטחון לשאוף להישגים. כשאתה שובר לוח עץ ועובר לחגורה הבאה - זה נותן לך הרבה ביטחון, במיוחד בגיל צעיר".

 

בגיל 21, ויניק - בת למהגרים מאוקראינה - נכנסה לתעשיית הקולנוע והטלוויזיה בתור מישהי שמלמדת שחקנים ושחקניות אמנויות לחימה ובהמשך פנתה למשחק. "כשהפכתי לשחקנית חיפשתי תפקידים בהם אוכל להראות את הצד הלוחם שבי, את הכישרון שלי באמנויות לחימה, אבל גם תפקידים שיהיו מבוססים על סיפור טוב".

 

המיומנויות שלה באמנויות לחימה העניקו לוויניק גם את תפקיד הפריצה הגדול שלה: אחרי שנים בהן היא הופיעה בסרטים והתארחה בשלל סדרות מוכרות, מ"האוס" ועד "חוק וסדר", מ"ניקיטה" ועד "CSI" הגיעה "ויקינגים" ב-2013, שבזכות הצלחתה, הפכה ויניק למוכרת בכל קצות הגלובוס, כולל ישראל ("אני מתכוונת לבוא בקרוב לישראל, שמעתי כל כך הרבה דברים טובים, ואני חייבת לבקר"). ויקינגים היא דרמה היסטורית עתירת סצנות סקס ואלימות על מעללי הנורדים יורדי הים בראשית ימי הביניים. היא נוצרה על-ידי מייקל הירסט עבור ערוץ ההיסטוריה ו-ויניק מגלמת את לגרטה, דמות מיתולוגית מההיסטוריה הוויקינגית. "לגרטה היא דמות אינטליגנטית מאוד", היא אומרת בחום, "היא מנהיגה בעזרת ערמומיות ואסטרטגיה ולא בעזרת כוח, כמו עמיתיה הגברים".

 

קתרין ויניק (צילום: Jerod Harris/Getty Images )
קתרין ויניק(צילום: Jerod Harris/Getty Images )

היא הפכה למודל השראה עבור נשים ברחבי העולם.

"נכון, נערות ונשים מחפשות כיום דמות נשית וחזקה, והן מזהות בלגרטה מישהי שאפשר להעריץ. היא לא אישה שברירית, היא נאבקת על מה שהיא מאמינה בו, היא כוח אדיר והן רוצות להיות כמוה. זה דבר נדיר בטלוויזיה - לשחק דמות כל כך פמיניסטית.

 

"יחד עם זאת", היא מדגישה, "את המילה 'פמיניסטי', לדעתי, צריך להגדיר מחדש. הסטיגמה השלילית סביבה משתנה עכשיו, אבל ההגדרה האמיתית של פמיניזם היא שוויון, נכון? שוויון בשכר, שוויון בהזדמנויות. אין משהו שמשמח אותי יותר מגברים שאומרים: 'אני פמיניסט'. לא מדובר רק בתנועה של נשים, וחשוב שתהיה גם תמיכה גברית. שגם גברים מסביב לעולם יוכלו לומר שהם פמיניסטים".

 

לאחרונה נסעה לארגנטינה ומספרת שלא ידעה עד כמה "ויקינגים" פופולרית בדרום אמריקה. "צופים שם ב'ויקינגים' 24/7, כל הזמן, ברמה שהיו צריכים לדאוג לאבטחה מוגברת עבורי ולא יכולתי ללכת לשום מקום. תהיתי למה כל כך הרבה נשים המתינו מחוץ למלון, בתקווה להציץ ב'לגרטה' וגיליתי שיש עכשיו תנועה פמיניסטית אדירה בארגנטינה. נשים נלחמות על שוויון, נלחמות על שכר שווה, על הזכות להפלה - ומתקשות להשמיע את קולן. ואז פתאום זה היה הגיוני למה נשים רבות רצו לראות אותי".

 

מתוך הסדרה "ויקינגים" (yes) (yes)
מתוך הסדרה "ויקינגים"(yes)
  

בכלל, המהפכה הנשית שמתחוללת ברחבי העולם מאוד מדברת אל ויניק. "אני אדם ביישן ולא נהנית מהחלק של 'הפרסום' בתעשייה, באמת שלא. אבל אני יכולה לסבול את תופעות הלוואי של הסלבריטאות, כדי לשמוע בנות צעירות שבורחות ממערכות יחסים מתעללות, שנלחמות כדי לצאת מצל האלימות במשפחה, וש'ויקינגים' מהווה עבורן ניצוץ של תקווה או איזו השראה. זה יקר מפז. משהו שאני כל כך גאה בו ומעריכה שיכולתי להיות חלק מחייהן, שיכולתי לסייע להן לעזוב את בן הזוג המתעלל שלהן, בתקווה לזכות בעתיד טוב יותר".

 

השנה תגיע למרקע העונה השישית והאחרונה של "ויקינגים", מה את יכולה לספר עליה?

"אני לא יכולה לגלות הרבה. סיימנו לפני כמה חודשים את ההפקה. וסוף סוף זכיתי לביים את אחד הפרקים. היה לי חשוב לעבוד מאחורי המצלמה בגלל היעדר האפשרויות לנשים, ונלחמתי על הזכות הזאת. לא הבנתי למה הציעו לכוכב המשנה של הסדרה לביים בעונה הרביעית, ואני לא קיבלתי את ההזדמנות הזאת".

 

היא חושבת על זה עוד רגע, ואומרת: "ייתכן ואסתבך אחר כך בגלל האמירה הזאת", ומוסיפה: "אני יודעת שלכולם קשה לתת לבחורה את ההזדמנות. בסוף, אחרי מאבק, אפשרו לי לביים את פרק 8 של העונה השישית, ואני גאה בו מאוד. היו בו ביצועים יוצאים מן הכלל וזכיתי לביים את חברי הקאסט האהובים - וזו הייתה חוויה מדהימה ומעניינת. פתאום יכולתי לספר סיפור והייתה לי ההזדמנות להיות בשליטה".

 

וכאן ויניק פוצחת בקול קורא לנשות העולם: "נשים ששומעות אותי, אם יש לכן את ההזדמנות לביים - תעשו את זה. גם אם לא תקבלו את ההזדמנות לעשות סדרת טלוויזיה - קחו את האייפון. עם הטכנולוגיה של היום אפשר ליצור פרויקטים נפלאים. אפשר לעשות באמצעים דלים סרט עצמאי - תגייסו את החברים שלכן, ספרו סיפור, שיהיה לכן קול. תגידו משהו. אני מקווה שכל אישה, כל נערה, כל הילדות שצופות בטלוויזיה יבינו שגם הן יכולות בסופו של יום לזכות באוסקר כבמאיות או כתסריטאיות".

 

קתרין ויניק (צילום: Daniel Knighton/Getty Images )
נלחמה על הזכות לביים. ויניק(צילום: Daniel Knighton/Getty Images )

באופן כללי, ויניק עכשיו בעניין של בימוי והפקה, והשבוע (חמישי הקרוב, 8 באוגוסט) תגיע לנטפליקס תוכנית חדשה, Wu Assassins, בה היא לא רק מככבת אלא גם חתומה על ההפקה וביימה פרק אחד. "פנו אלי מנטפליקס בבקשה שאעשה את הסדרה הזאת, והסכמתי בגלל שמדובר בסדרה שרלוונטית למה שקורה כיום בעולם. עם הניסיון שלי באמנויות לחימה, ובתור מעריצה של התחום, הרגשתי שאין משהו מודרני שמתעסק בקונג פו. מתי בפעם האחרונה ראינו סדרה על קונג פו? או סרט קונג פו?

 

"כמו כן יש ואקום שצריך למלא מבחינת שחקנים אסיאתיים-אמריקאים בתעשייה האמריקנית. מעבר להצלחה האדירה של הסרט 'עשיר בהפתעה' ששינתה את התמונה - יש מחסור בתוכן ובו דמות ראשית אסייתית - לא בהכרח מאסיה, אלא שתהיה אמריקנית. יש דור שלם שנעדר מהמסך".

 

ב-Wu Assassins, ויניק המעריצה את ברוס לי ("הוא האייקון, החלוץ של האקשן. הוא היה מדהים"), מגלמת בלשית שמנסה לפתור פרשיות המתרחשות בצ'יינה-טאון בסן פרנסיסקו. "במסגרת אחד המקרים שאני חוקרת, אני מתאהבת בעל טבעי ובבלתי נודע, ומגלה תחושת שייכות באנשים המוזרים ביותר, שמהווים חלק ממשפחת התנקשים".

 

קתרין ויניק (צילום: באדיבות נטפליקס)
קתרין ויניק מתוך Wu Assassins(צילום: באדיבות נטפליקס)

ויניק גם חושבת שנטפליקס עושה מהפכה חשובה בתחום היצירה. "נטפליקס ופלטפורמות אחרות דוחפות קדימה יוצרי קולנוע ואמנים מדהימים - חשוב לחגוג את התרבויות השונות של כולם. יש יותר הזדמנות לספר סיפורים בטלוויזיה בקנה מידה אפי. הם יודעים מה עובד, מה הטרנדים, מה אנשים מחפשים - הם יכולים להשקיע בתוכניות, שהם מרגישים שיש להם את הקהל בשבילן", היא אומרת בהערכה. 

 

"אגב, הייתי לאחרונה בראגיסטאן, הודו, ובכפרים קטנטנים, אנשים שלא יכלו להרשות לעצמם אפילו מים זורמים, החזיקו בטלפון נייד וצפו בסדרות של נטפליקס".

 

זיהו אותך בכפרים האלה ?

"כן", צוחקת ויניק. "ומה שלמדתי, זה שגם אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם לשלם את חשבון החשמל, יכולה להיות להם נגישות לצפייה בסדרות מכל העולם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Daniel Knighton/Getty Images
קתרין ויניק
צילום: Daniel Knighton/Getty Images
לאתר ההטבות
מומלצים