שתף קטע נבחר

 

תשתית ראייתית נגד ליצמן על הצעת שוחד והפרת אמונים

סגן שר הבריאות ניסה לפי החקירה למנוע סגירת בית עסק שבו סעד, אף שהתגלו בו סלמונלה וליסטריה - ונבדק קשר להפלה ומקרי אשפוז. בפרשת המורה הפדופילית מלכה לייפר הוא שוחח ב-4 עיניים עם פסיכיאטרים, ניסה להשפיע על חוות דעתם והבטיח קידום. ליצמן באולפן ynet: "לא מכיר מלכה לייפר"

 

 

המשטרה הודיעה כי קיימת תשתית ראייתית נגד סגן שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן, בפרשת המורה הפדופילית מלכה לייפר ובפרשה נוספת. לפי ההודעה, עם סיום החקירה עמדת המשטרה היא כי התגבשה תשתית ראייתית נגדו לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים והדחה בעדות ב"פרשת ההסגרה" של לייפר, וכן עבירות מרמה והפרת אמונים והצעת שוחד ב"פרשת בית העסק לממכר מזון". הבוקר אמר ליצמן באולפן ynet: "אני לא מכיר מלכה לייפר ולא רוצה להתייחס לחקירה אפילו. עניתי למשטרה, ואני לא יכול לענות על זה".

 

הפרשה, המכונה תיק 1452, נחקרה ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433. במסגרת הפרשה נחקרו כמה אירועים שבהם עלה החשד שליצמן ניצל לכאורה את מעמדו ומרותו במשרד הבריאות במטרה להשפיע באופן פסול על שיקול דעתם של מגוון גורמי מקצוע הכפופים לו במשרד הבריאות.

יעקב ליצמן ראיון אולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
"שוחח עם פסיכיאטרים בארבע עיניים". ליצמן הבוקר באולפן ynet(צילום: אבי מועלם)
 

האירוע הראשון שנחקר בפרשה עסק בניסיונו של ליצמן להשפיע באופן פסול על חוות דעתם של כמה פסיכיאטרים עובדי משרד הבריאות, שמונו על ידי בית המשפט המחוזי בירושלים לקבוע את כשירותה הנפשית של לייפר, מועמדת להסגרה לשלטונות אוסטרליה בגין עבירות מין בקטינות, וזאת בעיצומו של הליך הסגרה תלוי ועומד בבית משפט.

 

משנת 2014 החל המאבק של מלכה לייפר בבית המשפט המחוזי בירושלים נגד הסגרתה. שלושה פסיכיאטרים בכירים נדרשו לתת חוות דעת ומהחקירה עלה כי בהזדמנויות שונות ויותר מפעם אחת פנה באופן אסור ליצמן לפסיכיאטרים מחוזיים, שהם עדי תביעה, דבר שהוא אסור, והעביר להם את המסר לגבי חוות הדעת הרצויה. זאת, בארבע עיניים וללא שותפים, ואף שהם כפופים למרותו. בנוסף, הוא הבטיח קידום לפסיכיאטרים תמורת חוות דעת. בסיום החקירה לא נמצאה תשתית ראייתית נגד הפסיכיאטרים.

מלכה לייפר  (צילום: עמית שאבי)
מלכה לייפר (צילום: עמית שאבי)

האירוע השני שנחקר עסק בהתערבות פסולה לכאורה של סגן השר ליצמן בניסיון להשפיע על הדרגים המקצועיים במשרדו לטובת בית עסק בתחום המזון שבעליו מקורב אליו, וזאת כדי למנוע את הליכי סגירתו בעטיים של ממצאי תברואה חמורים שנמצאו בו והביאו לתחלואה של כמה אנשים שאכלו מתוצרתו.

 

אותו בית עסק נמצא במרחק רחוב אחד מביתו של ליצמן ויש בו אף מאכלים "על שמו". באותו בית עסק מצאו גורמים במשרד הבריאות בתחום המזון סלמונלה וליסטריה, בעקבות דיווחים כי אישה הפילה את העובר. בנוסף, נמצא קשר בין שלושה מקרי אשפוז לחיידקים שאותרו בבית העסק. ב-2015 הוצא צו סגירה על ידי מחלק המזון, אבל ליצמן התערב בנושא, ביקש להקפיא את הצו וערך ביקור במקום יחד עם מנהל שירות מזון.

 

מהחקירה עלה כי ליצמן הסביר בביקור לגורמי המקצוע איך אפשר להימנע מסגירת העסק ואמר להם: "אני אוכל במקום הזה".  חמישה משתתפים מתוך מנהל המזון במשרד הבריאות אמרו לו שהמקום מסוכן, ובתגובה ליצמן התעניין איך אפשר לבוא לקראתם בתנאי העסקתם. בסופו של דבר אנשי מנהל המזון לא שינו את חוות דעתם.

יעקב ליצמן ראיון אולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
"ניסה למנוע סגירת בית עסק שבו סעד". ליצמן(צילום: אבי מועלם)
 

בנוסף, נחקרו חשדות לאירועים נוספים, בהם סגן השר ליצמן פעל לכאורה על מנת להשפיע באופן פסול על הדרגים המקצועיים במשרד הבריאות (מב"ן - מרכז לבריאות הנפש) ובמשרדים נוספים למען כמה אסירים, חלקם שפוטים בגין עבירות מין. זאת, לכאורה, במטרה לסייע בידם להשתחרר בתום 2/3 מתקופת מאסרם או לצאת לחופשות מהכלא. בפרשה זו מצאה המשטרה כי חלק מן האירועים התיישנו ולגבי היתר לא נמצאה תשתית ראייתית מספיקה להוכחת החשדות.

 

במשטרה ציינו כי החקירה החלה לאחר אישורם של היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, נוהלה בפיקוחם של ראש אח"מ וראש להב 433, ובוצעה על ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433 בליווי פרקליטות מחוז ירושלים. תיק החקירה יועבר בימים הקרובים לפרקליטות מחוז ירושלים לעיון והחלטה.

 

מלשכתו של ליצמן נמסר: "סגן השר ליצמן פעל בכל שנות תפקידו לטובת אזרחי ישראל, בשקיפות מוחלטת ועל-פי חוק. הלשכה נוהגת במדיניות ברורה של דלת פתוחה לסיוע ועזרה לציבור ללא אפליה בין האוכלוסיות והמגזרים וללא בירור מצב הפונים לסיוע. מהודעת המשטרה עולה שהיא סבורה כי לא

נעברה עבירה במירב סעיפי החשדות שבהם נחקר ליצמן. אנו בטוחים שיתגלה כי לא נפל פגם במעשיו".

 

מקורביו מסרו עוד: "יש לראות בחומרה ניהול חקירה ופרסום הודעות המשטרה בעיתוי רגיש של בחירות, גם הקודמות וגם כעת בבחירות החוזרות, בעוד שהנושאים בהם נחקר ליצמן היו בעבר הרחוק. ברור שהעיתוי הפלאי שנבחר אינו מקרי ומדובר בניסיון ברור לפגוע בליצמן".

 

"לא מכיר מלכה לייפר"

הבוקר התייחס ליצמן בריאיון לאולפן ynet לחשדות נגדו וטען: "אני לא יכול להתחרות עם מוציאי לעז. נחקרתי, עניתי על כל השאלות ואני מכחיש בתוקף רב את כל מה שאומרים ומציעים שם. נחקרתי, עניתי על כל השאלות – ונשאיר את זה ככה".

 

 

ליצמן הדגיש כי "אני לא מכיר מלכה לייפר ולא רוצה להתייחס לחקירה. לא מכיר את האנשים, עניתי למשטרה ואני לא יכול לדבר על זה הרבה. כפי שאמרתי – אני מכחיש".

 

בתוך כך, סגן שר החינוך וחבר מפלגתו, מאיר פרוש אמר כי "ידידי סגן השר הרב ליצמן עסוק בחסד ועזרה לכל פונה, ואני סמוך ובטוח שהוא ייצא צח כשלג, וימשיך בפעילותו המבורכת". לדבריו, "חמורה מאוד העובדה שפעילות לגיטימית ומתבקשת של שליח ציבור במסגרת פניות הציבור, ועזרה לאזרח הקטן מול מערכות ביורוקרטיות מורכבות - מהווה בסיס לחקירות. הדבר פוגע בפעילותם של אישי ציבור ומונע מהם לסייע לשולחיהם".

 

ענבר טויזר וקובי נחשוני השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
ליצמן באולפן ynet, היום
צילום: אבי מועלם
מומלצים