שתף קטע נבחר

אחרי 64 שנים: נמצא שעון של נוסע במטוס אל על שהופל בבולגריה

המטוס הופל ב-1955 ע"י מטוסי קרב בולגריים, אחרי שנקלע לסערה ותעה בדרך. בולגריה התכחשה לאחריות שנים רבות, אך השנה נערך שם טקס ראשון לזכר 58 הנספים. במהלכו, חשף תושב מקומי שעון יד שווייצרי ששרד את ההתרסקות. שגרירות ישראל פועלת לאתר את קרובי הבעלים: "משימה מסובכת"

מטוס ()

64 שנה לאחר הפלת מטוס אל על בבולגריה, נמצא שעון יד שווייצרי ששרד את התרסקות המטוס. בנו של האדם שהחזיק בשעון כל השנים פנה לאנשי שגרירות ישראל במדינה, במהלך טקס האזכרה הראשון שנערך בה לנספים, מסר להם את השעון וביקש להחזירו לבעליו החוקיים.

 

לא רבים זוכרים את הפרשה. ב-27 ביולי 1955 טיסת אל על 401 מלונדון לשדה התעופה לוד לא הגיעה ליעדה. הימים היו ימי המלחמה הקרה. המטוס, מסוג לוקהיד קונסטליישן שנע בעזרת פרופלורים ועם מעט אמצעים טכנולוגיים, נקלע למזג אוויר סוער, סטה ממסלולו באזור משולש הגבולות בולגריה-יוון-יוגוסלביה (דאז) – וחדר לשטח האווירי של בולגריה.

השעון השוויצרי ששרד את הפלת מטוס אל על בבולגריה נמצא אחרי 64 שנה ()
הוחזר אחרי 64 שנה. השעון השווייצרי ששרד את הפלת המטוס

שני מטוסי קרב בולגרים הוזנקו לעברו. הטייס כנראה לא הבחין בהם תחילה, אך כשכן הבחין בהם ניסה לשוב לשטח יוון. למרות זאת, המטוס נורה והופל סמוך לעיר פטריץ'. כל 58 יושביו (51 נוסעים ושבעה אנשי צוות) נספו. 15 מתוכם היו ישראלים.

 

בולגריה במשך שנים רבות סירבה להכיר באחריות להפלת המטוס או לשלם פיצויים. תיאוריות קונספירציה רבות רווחו ולפיהן המטוס הופל בגלל אישים מסוימים שהיו בו. רק בשנת 1964 הושג הסכם פשרה שלפיו בולגריה שילמה פיצויים בגין אובדן חיי אדם (כ-7,000 דולר למשפחה, סכום מועט גם בשנים ההם) – אך לא בעבור המטוס עצמו.

השעון השוויצרי ששרד את הפלת מטוס אל על בבולגריה נמצא אחרי 64 שנה ()
הטקס בבולגריה לזכר הנספים

השעון השוויצרי ששרד את הפלת מטוס אל על בבולגריה נמצא אחרי 64 שנה ()

חברת אל על והמשפחות קיימו מדי שנה טקס זיכרון סמוך לקבר האחים והאנדרטה שהוקמה בקריית שאול. בדרך כלל לא נכחו בטקס נציגי ממשלת ישראל או נציגי שגרירות בולגריה. משפחות הנספים פועלות כדי למנוע מהפרשה להישכח, ובעקבות פנייה של אחת מהם, משנת 2012 ואילך החלה נוכחות ממשלתית בטקס (סגן מזכיר הממשלה). אחרי שלוש שנים החל להשתתף גם נציג משגרירות בולגריה בישראל.

 

בבולגריה המקרה כלל לא זכה להנצחה. הדבר השתנה רק בשנת 2006, כאשר הוקם בבית הספר התיכון "פאיו יבור" בעיר פטריץ' – שם כאמור הופל המטוס – מועדון בשם "אנה פרנק". התלמידים ומורתם, סלאבי ינקה ניקולובה, חוקרים במסגרת המועדון את נושא השואה, הצלת יהודי בולגריה ויחסי ישראל-בולגריה. הם גם החלו לשמר את זכר הפלת המטוס, ואף פעלו להקמת אנדרטה במקום ב-2016.

השעון השוויצרי ששרד את הפלת מטוס אל על בבולגריה נמצא אחרי 64 שנה ()

השעון השוויצרי ששרד את הפלת מטוס אל על בבולגריה נמצא אחרי 64 שנה ()
אנדרטה לזכר הנספים

השנה, לראשונה, ערכו במקום טקס לזכר הנספים. בטקס השתתפו התלמידים באזור, סגן שר החוץ גאורג גיאורגייב, שגרירת ישראל בבולגריה אירית ליליאן, ראש העיר פטריץ' שבזכות התלמידים התגייס לנושא, נציגי חברת אל על ונציגים נוספים, כגון מחב"ד ומארגון הידידות בולגריה-ישראל הנקרא "נגב".

 

בתום הטקס, אירח ראש העיר את הנוכחים לארוחת צהריים שאליה הגיע לפתע תושב האזור, איש מבוגר, שנשא קופסה ובה שרידי שעון יד. האיש סיפר כי אביו, שהיה מגדל חזירים בכפר סמוך, מצא את השעון מיד לאחר הפלת המטוס ואף השתמש בו במשך כמה שנים עד שעצר מלכת.

 

שגרירת ישראל אירית ליליאן, שקיבלה לידיה את השעון, אומרת כי ייתכן שהוא עצמו פירק את המחוגים והחליף אותם. האיש סיפר שעתה הוא מרגיש מחויבות להחזיר את השעון לבעליו.

 

"מדובר בשעון שווייצרי שכל שנותר ממנו הוא הגב והמנגנון החשוף. על הגב נרשם כי הוא מתוצרת שווייץ ובמרכזו יש חותמת שחוקה – שמא סמל המפעל בו יוצר או שם של גוף כלשהוא. הבטחנו לנסות ולאתר את הבעלים. זו בהחלט משימה מסובכת אבל לא נאמר נואש", סיכמה השגרירה ליליאן שמסיימת השבוע את כהונתה בבולגריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים