שתף קטע נבחר

הסרטנים החד מיניים שישמרו על הבריאות

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון ייצרו מין של סרטנים שיסייעו בהדברה ביולוגית של מחלות - בלי להתרבות ולהפוך למין פולש

 

 

 

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון והמכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב, NIBN, יצרו סרטנים ללא כרומוזומי מין זכריים, "סופר סרטנים", המייצרים רק צאצאים נקביים. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת SCIENTIFIC REPORTS.

 

הסרטנים החד מיניים יוכלו לשמור על הסביבה ולצמצם מחלות באמצעות הדברה ביולוגית. במחקר פורץ הדרך סקרו החוקרים את ייצור הסרטנים, זאת בהמשך למחקר קודם שבו סקרו את היתרונות בשימוש בסרטנים, שאותם הצליחו לגדל ללא שימוש בהורמונים או שינויים גנטיים. את המחקר הוביל פרופ' אמיר שגיא, המשמש חבר במכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב ותלמיד המחקר תום לוי.

 

חסילונים במחקר (צילום: ד
הסרטנים. מתוך המחקר(צילום: ד"ר אלי אפללו )

חסילונים במחקר (צילום: ד
(צילום: ד"ר אלי אפללו )

 

את הסרטנים הנקביים פיתחו החוקרים יחד עם צוות המחקר והפיתוח של Enzootic, חברת סטארט-אפ המתמחה בביוטכנולוגיות בסרטנים נקביים, במטרה לשמש כגורם הדברה טבעי למניעת התפשטות טפילים ומזיקים במים. המחקר סקר את תפקידם של סרטנים ממקורות מים מתוקים, שמשמשים כמדבירים ביולוגיים של חלזונות המשמשים כפונדקאים לטפילים - הגורמים למחלה הזיהומית בילהרציה.

 

הבעיה בשימוש בהדברה ביולוגית היא השתלטות של המין המדביר בסביבה. "מין שיכול להיות בקר ביולוגי יעיל, כמו סרטני המים המתוקים, יכול גם להתבסס בסביבה ולהפוך למין פולש. במקרה כזה ייתכן ששכרנו יצא בהפסדנו משום שתהיה פגיעה אנושה בסביבה", מסביר פרופ' שגיא. " לכן הגילוי שלנו והביוטכנולוגיה ליצירת אוכלוסיות כל-נקביות - מציעה פתרון שלא היה עד כה. משום שאוכלוסיית נקבות בלבד אינה יכולה להתרבות - הן יעשו את העבודה, אבל לא יתבססו כמין פולש בסביבה".

חסילונים במחקר (צילום: ד
(צילום: ד"ר אלי אפללו )

חסילונים במחקר (צילום: ד
(צילום: ד"ר עמית סויה)

 

במעבדות באוניברסיטת בן גוריון בדקו את היעילות של הסרטנים בהדברת החלזונות ונמצא כי הם מחסלים אותם במהירות אדירה ומונעים מהם להתרבות וליצור דורות חדשים. "כרגע אנחנו מפתחים פתרון למדגה הישראלי בעמק בית שאן, המתמודד עם בעיה קשה של נגיעות פרזיטים בדגים שמקורם בחלזונות", אומר פרופ' שגיא.

 

המחקר היה חוצה יבשות והגיע גם לסנגל שבאפריקה, בשיתוף ד"ר עמית סויה. זאת, על מנת לנסות ולהדביר את אוכלוסיית החלזונות הגורמות למחלת הבילהרציה. "למרות שהממשלות והארגונים הירוקים מאוד רוצים לראות פתרונות הכוללים הדברה ביולוגית, ולא שימוש בכימיקלים מזיקים, הם מאוד מוטרדים מהאפשרות של יצירת מינים פולשים הפוגעים במגוון הביולוגי. סרטני מים בני אותו הזוויג לא יתרבו ולכן אינם מסכנים את הסביבה. פשוט מפני שלא יישארו לאורך זמן".

 

המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב הוא מכון מחקר ייחודי וראשון מסוגו בישראל שהוקדם כחברה ב-2009 במטרה לקדם מחקר יישומי, חדשני ופורץ דרך בתחום הביוטכנולוגיה והפארמה ולייצר תשתית לקידום תעשיית ביוטק בנגב.

 

למחקר המלא:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-47509-6

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר עמית סויה
מתוך המחקר
צילום: ד"ר עמית סויה
מומלצים